Prati nas

Mozaik

Epidemija

Od usamljenosti sve više pate i mladi ljudi

Starije osobe koje pate od usamljenosti nisu neka novost. Velike životne promjene poput smrti bliskih osoba ili odlaska u mirovinu svakako imaju utjecaj. No sve je više usamljenih mladih ljudi, pokazalo je najnovije istraživanje.

Objavljeno

|

Kako se boriti protiv usamljenosti?
foto: Pixabay

Da starije osobe koje više ne rade ili su pretrpjele smrt nekog bliskog ili imaju zdravstvenih problema radi kojih se teže kreću, mogu patiti od usamljenosti, poznata je stvar. No najnovije istraživanje je pokazalo da i sve više mladih osoba pati od usamljenosti, piše Independent.

Štoviše, osobe između 18 i 30 godina osjećaju se usamljeno i izolirano čak i više od bilo koje druge dobne skupine.Istraživanje koje je provela organizacija Young Women’s Trust, koja se brine o mladim ženama bez prihoda ili s jako niskom prihodima, obuhvatilo je 4.000 mladih osoba i 1.100 onih između 54 i 72 godine. Ustanovljeno je i da mlade žene najviše pate.

Kao mogući razlozi za ovaj sve prisutniji osjećaj usamljenosti među mladima, navode se nedostatak bliskih veza jer je jedna od pet ispitanih osoba rekla kako se nema kome obratiti u slučaju da joj zatreba neka pomoć ili rame za plakanje. Posebno usamljeni su mladi ljudi koji su započeli samostalan život i odselili od roditelja. Oni posebno pate i od osjećaja da nikamo ne pripadaju.

“Ne možemo ignorirati ovu pravu epidemiju usamljenosti među mladima, posebno mladim ženama. Osjećaj izoliranosti jako utječe na osjećaj samopouzdanja i mentalno zdravlje”, rekla je doktorica Carole Easton iz Young Women’s Trust-a.

.

Mozaik

Do kad žene smiju živjeti?

Umjetnica je, zamislite, poručila ženama da i nakon šezdesete imaju pravo na seksualnost, umjesto da život svedu na štrikanje, ugađanje obitelji i čekanje smrti. Kakva šokantna teza! Nažalost, upravo su je zbog toga izvrijeđale zrele žene i poneki muškarac u godinama.

Objavljeno

|

Imam više od pedeset godina pa sam vas htjela pitati – do kad smijem živjeti? Ono, dobro se osjećam, zdrava sam, situirana, pa sam vas htjela zamoliti da me ostavite na životu još malo. Ako vam to neće smetati, naravno. Jer ako će vam smetati, onda ništa. Što se može.

Naime, žene iznad pedeset iz nekog razloga ne smiju sve ono što su smjele s, recimo, 35 ili 49. Pa zato pitam: Smijem li još malo živjeti? Čini vam se neobično ovo moje pitanje? Da pojasnim…Na netom završenom Eurosongu je nastupila Madonna kojoj je već – pazite sad da od šoka ne padnete u nesvijest! – 60 godina! Društvenim mrežama su se prolili komentari tipa “Ajde bakice, odi doma, pusti mlađima da pjevaju!”, “Što ti s toliko godina imaš tu još raditi?”, “Madonna je jadna pukla i umjesto da uživa u penziji ona pjeva i nastupa!”

Madonna je baba…

Madonnu ste nazvali bakom? Zbilja? Zatvorite sad oči i zamislite svoju baku? Liči li na Madonnu? Nisam ni mislila.

Kao što svi znamo, Madonna je najveća od najvećih, pop kraljica i sve druge (i SVI drugi) da se još jednom rode, neće joj biti ni do koljena. Svih granica koje je Madonna za nas probila nismo niti svjesni. Njoj odavno više ne treba ni slave ni novca, nego pjeva i nastupa… pa zato što to voli, pretpostavljam.

… ali Jagger se super drži!

Kad je nedavno objavljen video Micka Jaggera kako vježba za nastup samo par tjedana nakon operacije srca, nije bilo baš puno onih koji su se pitali zašto ovaj još uvijek nastupa jer – hej, to je Mick Jagger i svi mu se dive koliko je još energije u njemu.

A Madonna? E ona bi morala doma štrikati jer nije primjereno da žena od 60 godina pjeva i nastupa. No imamo mi i svoju Madonnu.

A tek Vlasta!

Naša konceptualna umjetnica Vlasta Delimar koja je, baš kao i Madonna, svojim stavovima o životu i seksu oduvijek skandalizirala javnost, i ovaj put je učinila nešto posve “nezamislivo, suludo i bolesno”. Ona je, zamislite, iznijela tezu da i žene iznad 60 godina i dalje smiju imati seksualni život i doživljavati orgazam. Kakva šokantna teza! Nažalost, upravo su je zbog toga izvrijeđale zrele žene i poneki muškarac u godinama.

Jer svi znamo da žene nakon neke godine trebaju postati biljke, doma štrikati, peći kolače i čekati smrt. I što je najvažnije, ni u kojem slučaju ne smiju niti pomišljati na seks.

Jer seks je, kao što nas društvo konstantno podsjeća, rezervirano samo za mlade, lijepe i zdrave ljude. A kad pređeš neku godinu, možda pedesetu ili šezdesetu, seksualni nagon ti se naglo gasi, spolni organ ti kirurški odstrane, a kad ti netko spomene “obrađivanje vrta” jedino na što ti smiješ pomisliti su krizanteme.

Ne, stvarno – do kad žena smije imati seksualne odnose? O kome ovisi odgovor na ovo pitanje? Možda o mišljenju svih drugih osim te žene same i njezinog ljubavnika?

Zato sam postavila ono pitanje na početku: do kad smijem živjeti? Do kad smijem pjevati, plesati, oblačiti se kako želim, zaljubiti se, osjećati se poželjno?

Svakako mi javite do kad smijem živjeti, a kad taj rok prođe, ja ću odmah prestati sa svim aktivnostima u kojima uživam i posvetiti se samo onima primjerenima za jednu stariju ženu.

Ma ne pada mi na pamet, naravno. Ja ću, baš svima uprkos, biti kao Madonna i Vlasta! A budite i vi!

Nastavi čitati