Prati nas

Mozaik

Epidemija

Od usamljenosti sve više pate i mladi ljudi

Starije osobe koje pate od usamljenosti nisu neka novost. Velike životne promjene poput smrti bliskih osoba ili odlaska u mirovinu svakako imaju utjecaj. No sve je više usamljenih mladih ljudi, pokazalo je najnovije istraživanje.

Objavljeno

|

Kako se boriti protiv usamljenosti?
foto: Pixabay

Da starije osobe koje više ne rade ili su pretrpjele smrt nekog bliskog ili imaju zdravstvenih problema radi kojih se teže kreću, mogu patiti od usamljenosti, poznata je stvar. No najnovije istraživanje je pokazalo da i sve više mladih osoba pati od usamljenosti, piše Independent.

Štoviše, osobe između 18 i 30 godina osjećaju se usamljeno i izolirano čak i više od bilo koje druge dobne skupine.


Istraživanje koje je provela organizacija Young Women’s Trust, koja se brine o mladim ženama bez prihoda ili s jako niskom prihodima, obuhvatilo je 4.000 mladih osoba i 1.100 onih između 54 i 72 godine. Ustanovljeno je i da mlade žene najviše pate.

Kao mogući razlozi za ovaj sve prisutniji osjećaj usamljenosti među mladima, navode se nedostatak bliskih veza jer je jedna od pet ispitanih osoba rekla kako se nema kome obratiti u slučaju da joj zatreba neka pomoć ili rame za plakanje. Posebno usamljeni su mladi ljudi koji su započeli samostalan život i odselili od roditelja. Oni posebno pate i od osjećaja da nikamo ne pripadaju.

“Ne možemo ignorirati ovu pravu epidemiju usamljenosti među mladima, posebno mladim ženama. Osjećaj izoliranosti jako utječe na osjećaj samopouzdanja i mentalno zdravlje”, rekla je doktorica Carole Easton iz Young Women’s Trust-a.

.

Mozaik

Gej par koji želi udomiti dijete poručio hejterima: Udomite ih vi i riješite problem

Ovi zagovornici reducirane ljubavi i reducirane zbilje ne shvaćaju da spolni čin i seksualnost ne ulaze u područje odgoja, udomiteljstva i posvajanja, kaže saborski zastupnik Marko Vučetić.

Objavljeno

|

Autor

Ivo Šegota i Mladen Kožić istospolni su par koji želi udomiti dijete. U Centru za socijalnu skrb su im odbili dati dozvolu za udomljavanje, oni su se žalili Ministarstvu, to nije prošlo pa su na Upravnom sudu dobili presudu bez mogućnosti žalbe prema kojoj imaju pravo ući u postupak za udomljavanje. Krenuli su ponovno u Centar i unatoč presudi dobili odbijenicu.

“Da sam sâm došao, ne bi me se propitivalo, bili bi presretni u Centru, imam najbolje godine, živim u urbanoj sredini, visoko sam obrazovan, situiran. Upadam u idealan prozor udomitelja”, rekao je Šegota za RTL. Mladen i Ivo žalit će se Ministarstvu obitelji i sigurni su da ono neće ponoviti glupost Centra te da će donijeti jedinu pravnu odluku.


Puno je onih koji bi im uskratili mogućnost udomljavanja, navodno zbog brige za djecu, a zapravo zbog predrasuda koje gaje prema homoseksualnim osobama. “Govorimo o tisuću i više djece koja svoje djetinjstvo provode u sirotištima. Svi ti protivnici neka udome dvoje, troje djece, koliko smo mi htjeli i riješili bismo sve probleme. Mi ne bismo imali koga udomiti i svi bi bili sretni osim nas dvojice. Mi smo država puna licemjerja, te koji su najglasniji ne vidimo da dolaze u Centar. A u Hrvatskoj kronično nedostaje udomitelja”, kazao je Ivo u programu RTL-a.

Vučetić: Zagovornici reducirane ljubavi žele Hrvatsku svesti na manijakalnu pseudo-tvorevinu

Ova je tema došla i do sabornice. Protekli tjedan razotkrila se gola zbilja Hrvatske, kazao je u svom slobodnom govoru Marko Vučetić iz Kluba nezavisnih zastupnika. “Imali smo nekoliko slučajeva koji nas maksimalno provociraju kao društvo. Svjedočili smo slučaju Ive Šegote i Mladena Kožića kojima je uskraćeno udomiteljstvo. Ono im je uskraćeno zbog jedne argumentacije, a to je protuhumana argumentacija.”

Marko Vučetić (screenshot: N1)

“Argumentacija koja proizlazi ih onih slojeva društva koji smatraju da njihov reducirani pogled, reducirana ljubav i reducirano roditeljstvo, reducirana kultura, reducirani jezik, reducirana vjera, reducirana humanost trebaju biti mjera humanosti čitave države”, kazao je Vučetić, podsjetivši da je Šegoti i Kožiću uskraćeno udomiteljstvo zbog toga što žive u istospolnoj zajednici.

Kaže da je to neprihvatljivo. „Ovi zagovornici reducirane ljubavi i reducirane zbilje ne shvaćaju da spolni čin i seksualnost ne ulaze u područje odgoja, udomiteljstva i posvajanja. Oni koji smatraju da zbog seksualne orijentacije nekome treba uskratit udomiteljstvo nisu ništa drugo nego manijakalni dijelovi društva koji Hrvatsku žele svesti na manijakalnu pseudotvorevinu’, kaže Vučetić.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP