Prati nas

Mozaik

Epidemija

Od usamljenosti sve više pate i mladi ljudi

Starije osobe koje pate od usamljenosti nisu neka novost. Velike životne promjene poput smrti bliskih osoba ili odlaska u mirovinu svakako imaju utjecaj. No sve je više usamljenih mladih ljudi, pokazalo je najnovije istraživanje.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Kako se boriti protiv usamljenosti?
foto: Pixabay

Da starije osobe koje više ne rade ili su pretrpjele smrt nekog bliskog ili imaju zdravstvenih problema radi kojih se teže kreću, mogu patiti od usamljenosti, poznata je stvar. No najnovije istraživanje je pokazalo da i sve više mladih osoba pati od usamljenosti, piše Independent.

Štoviše, osobe između 18 i 30 godina osjećaju se usamljeno i izolirano čak i više od bilo koje druge dobne skupine.


Istraživanje koje je provela organizacija Young Women’s Trust, koja se brine o mladim ženama bez prihoda ili s jako niskom prihodima, obuhvatilo je 4.000 mladih osoba i 1.100 onih između 54 i 72 godine. Ustanovljeno je i da mlade žene najviše pate.

Kao mogući razlozi za ovaj sve prisutniji osjećaj usamljenosti među mladima, navode se nedostatak bliskih veza jer je jedna od pet ispitanih osoba rekla kako se nema kome obratiti u slučaju da joj zatreba neka pomoć ili rame za plakanje. Posebno usamljeni su mladi ljudi koji su započeli samostalan život i odselili od roditelja. Oni posebno pate i od osjećaja da nikamo ne pripadaju.

“Ne možemo ignorirati ovu pravu epidemiju usamljenosti među mladima, posebno mladim ženama. Osjećaj izoliranosti jako utječe na osjećaj samopouzdanja i mentalno zdravlje”, rekla je doktorica Carole Easton iz Young Women’s Trust-a.

.

Show

U 92. godini umrla je glumica Zdenka Heršak

Napustila nas je velika umjetnica poznata po brojnim ulogama u kazalištu i u više od 60 filmova i serija. Manje je poznato da je Heršak bila i spisateljica te je objavila desetak knjiga.

Silvija Novak

Objavljeno

|

U 92. godini života umrla je poznata glumica Zdenka Heršak. Rođena je u Zagrebu, 19. kolovoza 1928. godine gdje je završila Zemaljsku glumačku školu te poslije bila članica studija Jadran filma.

Zanimljivo i možda manje poznato, nastupala je kao balerina u Hrvatskom narodnom kazalištu, a kad je Branko Gavella osnovao kazalište u Frankopanskoj, pridružuje se njegovom ansamblu. Zdenak Heršak ostala je članica tog kazališta sve do mirovine.


Ostat će upamćena po nizu sjajnih predstava u kojima je igrala: Držićev i Škiljanov “Dundo Maroje” iz 1955., gdje je u osam godina Lauru zaigrala čak 130 puta, zatim Krležino “Kraljevo”, von Horváthove “Priče iz Bečke šume”, glumila je Kobilu u “Balkonu” J. Geneta, Babakinu u “Ivanovu” A. P. Čehova, Bessie Burgess u predstavi “Plug i zvijezde”, Mariolu u “Gle, kako dan lijepo počinje” Z. Bajsića, Majoricu Beregi “U pozadini” M. Feldmana i u mnogim drugim predstavama. Osim u Gavelli, nastupala je i u drugim kazalištima u Zagrebu, Rijeci, Šibeniku i Dubrovniku.

Zdenka Heršak glumila je i u više od 60 filmova i serija, mežu kojima su “Kužiš stari moj”, “Seljačka buna 1573.”, “Događaj”, “Hoću živjeti”, “U raljama života”, “Ne daj se, Floki”, “Leo i Brigita”, “Duga mračna noć” te serije “Naše malo misto”, “Nepokoreni grad”, “Smogovci”, “Putovanje u Vučjak”, “Bitange i princeze” i druge.

Valja napomenuti i da je Heršak, osim glumačke, ostvarila i značajnu spisateljsku karijeru te je objavila desetak knjiga.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP