Prati nas

Aktivno starenje

Glazba za sreću

Odlazak na koncerte može vam produljiti život za čak devet godina

Recepti za dug život obično su dosadni: te vježbaj, te jedi zdravo, te izbjegavaj stres. Srećom, postoji i jedna puno ugodnija aktivnost radi koje bi nam se život mogao produkljiti gotovo za čitavo desetljeće. tajna dugovjećnosti je, čini se, odlazak na koncerte.

Objavljeno

|

Koliko je alkohola popio Mick Jagger?
Mick Jagger (lijevo) i Kieth Richards (foto: rollingstones.com)

Tko ne bi želio živjeti dugo? I dok se većina recepata za dug život svodi na pravilnu prehranu, redovitu tjelovježbu i izbjegavanje stresa, pronašli smo još jedan savjet koji će vam, sigurni smo, biti drago slijediti.

Naime, istraživanje koje je proveo bihevioralni psiholog Patrick Fagan pokazalo je da redoviti odlazak na koncerte produljuje život za čak devet godina. Logika je sljedeća: glazba uživo potiče osjećaj zadovoljstva samim sobom, povezuje nas s drugima na koncertu i stimulira moždanu aktivnost na način da se osjećamo dobro.

Prema ovom istraživanju, postoji pozitivna korelacija između učestalosti posjeta koncertima i nastupima uživo i općeg osjećaja sreće. Znanstvenici su daljnjim istraživanjem došli i do brojke od devet godina za koliko će nam se život produljiti posjećujemo li svirke uživo redovito.

Osjećaj sreće izmjeren je pomoću psihometrijskog testiranja i očitanja brzine pulsa. Ustanovljeno je da samo 20 minuta praćenja nekog glazbenog nastupa uživo može povećati osjećaj sreće za 21 posto. Preporuka znanstvenika je da se posjeti neki koncert svaka dva tjedna kao bi se “osjećaj sreće, zadovoljstva, produktivnosti i samopouzdanja podigao na najvišu moguću razinu”.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.