Prati nas

Mozaik

Veliko srce

Otišla je Maritsa (90), baka koja je uz more čekala i hranila izbjegličku djecu

Sjedila bi satima, čak i za studenih dana, na klupi pored naših vrata. Nudila je hranu, presvlačila bebe, hranila djecu, tješila prestrašene majke i dijelila dekice koje je sama isplela.

Objavljeno

|

Tri bake s Lezbosa (screenshot: Ode To Lesvos/Youtube)

Grčka tuguje za Maritsom Mavrapidi koja je u srijedu umrla u dobi od 90 godina. Riječ je o jednoj od “tri bake s Lezbosa”. Maritsa je bila simbol solidarnost s izbjeglicama koje su izmučene pristizale na kopno nedaleko njene kuće. Zajedno s grupom otočana, bila je nominirana za Nobelovu nagradu za mir 2016. godine.

Nakon što su rijeke očajnika 2015. godine pristale uz Lezbos, novinari su je pitali zašto im pomaže. Odgovorila je jednostavnim protupitanjem: “Ako mogu nešto učiniti, zašto im ne bi pomogla?”

Od bake Maritse dirljivom se objavom na Facebooku oprostio humanitarac i liječnik iz adventističke misije Michael-John Von Hörsten. “Tužan sam jer sam saznao za smrt moje drage prijateljice Maritse, 90-godišnje bake iz sela Skala Sykamineas na grčkom Lezbosu.

Njena kuća bila je nekoliko metara od mora na jednom od najprometnijih pristajališta izbjegličkih brodova, odmah pored naše klinike. Sjedila bi satima, čak i za studenih dana, na klupi pored naših vrata. Nudila je hranu, presvlačila bebe, hranila djecu, tješila prestrašene majke i dijelila dekice koje je sama isplela.

Za nas je njena kuća postala utočište. Proveo sam sate i sate sjedeći na njenom trijemu među mačkama, gledajući fotografije njenog djetinjstva i roditelja koji su također bili izbjeglice, pijući čaj i jedući njene kekse s pekmezom od dunja. Nije znala ni riječi engleskog, a ja nisam znao grčki. Ali, bože, kako smo mi dobro razgovarali! Dragocjene su to uspomene.

Fotografija nje i ostale dvije gospođe, na kojima hrane djecu ispred naše klinike, obišla je svijet i rezultirala je nominacijom za Nobelovu nagradu.

Otišla je, ali pamtit ćemo njen blagi smijeh, tople ruke, bezuvjetnu velikodušnost i beskrajnu ljubav prema djeci. Usprkos svom tom kaosu, hvala ti Maritsa za to što si nam pokazala da je svijet još uvijek lijep. Počivaj u miru.“

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.