Prati nas

Mozaik

Uništavanje prirode

Attenborough: ‘Edenski vrt više ne postoji, ovo je era ljudi’

Poznati prirodoslovac Sir David Attenborough još je jednom upozorio da čovječanstvo uništava planet, a time i sam sebe. “Lako je ignorirati dokaze i nastaviti po starom, vjerovati u zlu sudbinu. Moramo se prestati međusobno optuživati i poduzeti nešto konkretno”, rekla je ova televizijska legenda.

Objavljeno

|

David Attenborough (screenshot: BBC)

Jedan od najpoznatijih prirodoslovaca na svijetu, Sir David Attenborough na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu upozorio je na klimatske promjene izazvane ljudskom djelatnošću i pozvao svijet da čim prije iznađe rješenje.

“Lako je ignorirati dokaze i nastaviti po starom, vjerovati u zlu sudbinu. Moramo se prestati međusobno optuživati i poduzeti nešto konkretno. Ja sam doslovce iz druge geološke ere. Rođen sam u holocenu, razdoblju klimatske stabilnosti od 12.000 godina koje je omogućilo ljudima da osnuju naselja, uzgajaju stoku i stvore civilizaciju. Holocen je završio. Edenski vrt više ne postoji. Počeo antropocen, odnosno era ljudi”, kaže ovaj vitalni 92-godišnjak.

Attenborough je u Davosu razgovarao s britanskim princem Williamom i otvoreno govorio o krizi s kojom se suočava čovječanstvo. “Mi smo dio cjelovitog ekosustava. On nije samo pitanje ljepote, čuda. Ključna sastavnica ljudskog života je zdrav planet. Mi uništavamo prirodu, a s njom uništavamo sebe”, upozorio je Attenborough.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.