Prati nas

Show

Zbogom

Umro je veliki Ivo Gregurević, za sebe je govorio da je zajeban

Lijepo je što glumac može imati tu razliku među ulogama, da je svaka drukčija i da svatko ulogu karakterno može napraviti drukčijom. Nemam više od šest ili sedam dobrih uloga na filmu. Sve je ostalo ili prosjek ili loše.

Objavljeno

|

Ivo Gregurević (Ne naginji se van, 1977.)

U 67. godini života večeras (2. 1. 2019.) je iznenada preminuo jedan od najpoznatijih hrvatskih glumaca Ivo Gregurević. Rođen je u Donjoj Mahali pored Orašja (BiH) 7. listopada 1952. godine, a upisao je Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu. Debi na velikom platnu imao je 1977. godine u filmu “Ne naginji se van”, a ubrzo potom igrao je i u Vrdoljakovoj “Mećavi”.

Pamtit će ga i brojni mladi gledatelji, ponajviše zbog humoristične serije “Odmori se, zaslužio si” u kojoj je fantastično utjelovio uvijek mrzovoljnog oca Marka Kosmičkog, katastarskog službenika. Izdvojili smo akcente iz njegovih malobrojnih intervjua u kojima nije uzdizao sebe, niti je mistificirao posao za koji je govorio da je jedino što zna raditi u životu. 


O uspjehu

Nisam takav čovjek koji bi svaki svoj uspjeh, nagradu stavljao u prvi plan. Jednostavno živim, i tako mi je najbolje. U nekim situacijama jesam uobražen i jako nedostupan čovjek. U neku ruku zajeban. To može biti neka situacija na poslu, ili s novinarima. (Story, 2013.)

O ulogama

Nikada prije nisam razmišljao po čemu je neka uloga posebna, a druga ne. Svaka je posebna i nijedna nije jednaka. Lijepo je što glumac može imati tu razliku među ulogama, da je svaka drukčija i da svatko ulogu karakterno može napraviti drukčijom. Nemam više od šest ili sedam dobrih uloga na filmu. Sve je ostalo ili prosjek ili loše. (Večernji list, 2017.)

O slobodi u djetinjstvu

Nas sedmero prijatelja imali smo jednu klapu. Igrali bismo filmove, na nasipu pokraj Save, koje smo preko ljeta gledali u Orašju. Bili smo pametniji od scenarista pa smo dodavali svoje dijaloge i scene. Uglavnom smo radili američke filmove koji su imali manje pucnjave, a više priče. To bi trajalo po tri – četri sata. Jednom smo igrali film o Matiji Gubcu, i nas sedmorica okupilo je oko stotinu statista kako bismo odigrali bitku između kmetova i velmoža. Kako je bila zima otišli smo na zaleđeno jezero kroz koje smo u jednom trenutku propali. Nismo smjeli odmah otići doma, nego smo se sušili kod prijatelja. (Story, 2013.)

O uzorima

Fabijan Šovagović. On je moj idol i najbliži prirodnosti koju nastojim postići. Bez obzira što više nije živ, on mi je i dalje uzor. Svi su njegovi filmovi dobri i volim ih gledati. Šovo je u sebi imao glumačku čudesnost, nešto što uvijek zrači i privlači. Naročito je takav bio u kazališnim predstavama u kojima, i kada nije znao tekst, kada ga je mumljao ili zaboravio, uvijek je dobivao poseban pljesak publike. (Matica hrvatska, 2015.)

O sebi

Želim da me pamte isključivo po ulogama. Nemaju me po čemu drugome pamtiti. (Večernji list, 2017.)

Tijekom bogate karijere surađivao je s velikim redateljskim imenima poput Zorana Tadića, Živorada Tomića, Rajka Grlića, Branka Šmita i Krste Papića, a veliku slavu postigao je i u seriji Velo misto igrajući Netjaka. Proslavila ga je i uloga u filmu ‘Čaruga’ (1991.). Osim na filmu i televiziji, glumio je i u kazalištu, bio je prvak drame zagrebačkog HNK. Iza sebe ima više od 90 filmova, 19 televizijskih serija te 30-tak kazališnih predstava.

Nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika osvojio je 1998. za film Šokica i 2006. za ulogu u filmu i istoimenoj seriji Duga mračna noć. Dobitnik je i najprestižnije nagrade Vladimir Nazor. 1995. godine u Orašju je pokrenuo festival Dani hrvatskog filma.

Bio je u braku s glumicom Dubravkom Ostojić s kojom je imao sina Marka, a javnosti je bio zanimljiv i zbog ljubavne veze s tragično preminulom glumicom Dolores Lambaša koja je od njega bila mlađa 28 godina. 

.

Show

Europa brine zbog drhtavice Angele Merkel (64), no događala se i prije

Ukrajinski predsjednik, po profesiji komičar, kazao je novinarima kako bi, da je situacija bila opasna, on uskočio i spasio Merkel.

Objavljeno

|

Autor

Svi veći svjetski mediji izvijestili su o narušenom zdravlju njemačke savezne kancelarke Angele Merkel (64). Naime, najmoćnija žena Europske unije s vidljivom drhtavicom dočekala je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Noge i ruke toliko su joj se tresle da se činilo kao da će se svakog trenutka srušiti za vrijeme slušanja himni. Kasnije se na konferenciji za novinare pojavila bez drhtavice te je dala novinarima naslutiti da se radilo o dehidraciji.


“Popila sam najmanje tri čaše vode koje su mi očito trebale i sada sam vrlo dobro”, objasnila je kancelarka. Nije ovo prvi puta da se Merkel tresla pred kamerama, no i tada je objašnjeno da jednostavno nije pila dovoljno vode.

Ukrajinski predsjednik, po profesiji komičar, kazao je novinarima kako bi, da je situacija bila opasna, on uskočio i spasio Merkel. Pogledajte video.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP