Prati nas

Zdravlje

Ni rasol ne pomaže

Znamo zašto vam mamurluci sve teže padaju

Čak i ako ste u mladosti bili duša svake zabave, nakon tridesete ćete se vjerojatno danima oporavljati nakon svega nekoliko pića. Da, doista je točno da se mamurluci s godinama pogoršavaju i to nije samo zbog toga što s vremenom gubimo toleranciju na alkohol.

Objavljeno

|

Kako izliječiti alkoholizam?
foto: BigStock

“Više ne mogu piti onako kako sam prije mogao” – to je česta boljka onih koji su navršili četrdesetu, pa čak i tridesetu godinu. Zapravo, tridesete su ugrubo godine kad nam postaje teže oporaviti se nakon noći pune alkohola i zabave. Na nesreću, otada postaje još samo gore, piše portal Mental Floss.

Čak i ako ste u mladosti bili duša svake zabave, nakon tridesete ćete se vjerojatno danima oporavljati nakon svega nekoliko pića. Da, doista je točno da se mamurluci s godinama pogoršavaju i to nije samo zbog toga što s vremenom gubimo toleranciju na alkohol. Starenje utječe na organizam na mnogo načina, a način na koji tijelo procesuira alkohol je samo jedan od njih.


S obzirom da vaše tijelo alkohol prepoznaje kao otrov, jetra ga nastoje pretvoriti u različite kemijske spojeve koje je lakše razgraditi i izbaciti iz organizma. Kako starite, vaše tijelo proizvodi sve manje enzima koji pomažu razbiti molekule alkohola. Jedan od tih enzima – alkoholna dehidrogenaza (ADH) – nazvan je čak i “prvom linijom obrane od alkohola” te pretvara pivo ili rakiju u spoj nazvan acetaldehid. Zanimljivo, taj je spoj čak i otrovniji za organizam te izaziva mučninu i crvenilo lica. No srećom, taj spoj se ne održava u tijelu dugo.

Drugi enzim nazvan aldehid dehidrogenaza (ALDH) pomaže pretvoriti te toksine u kemikaliju nazvanu acetat koja je slična octu. I na kraju, taj se spoj pretvara u ugljični dioksid i vodu i biva izbačen iz organizma. Vjerojatno ste čuli za pravilo “jedno piće svaki sat”. Naime, to je otprilike vrijeme potrebno vašoj jetri da završi taj kompletan proces.

I što to sve skupa znači za nekoga tko i dalje voli popiti a nije više u cvijetu mladosti? Enzima je u vašem tijelu s godinama sve manje pa je i ono sve manje sposobno razgraditi alkohol. Tako se on u organizmu zadržava sve dulje zbog čega su duži i teži periodi mamurluka.

No za dulju glavobolju odgovorno je i to što s godinama gubimo mišićnu masu i vodu. Ljudi s većim udjelom masti, teže probavljaju alkohol, a manje vode znači da alkohol ostaje u tijelu u koncentriranom obliku. Tu leži i razlog zašto žene teže podnose alkohol i mamurne su dulje od muškaraca.

I posljednja, možda i najdepresivnija stvar je ta što s godinama dolazi do slabljenja rada imunološkog sustava. To znači da ćete se teže i dulje oporavljati od pijanstva jer vašem tijelu treba značajno više vremena da dođe k sebi. Planirate li zatulumariti, imajte na umu ograničenja svojega tijela. Između alkoholnih pića pijte puno vode i budite svjesni da više niste u dvadasetima.

.

Zdravlje

Obranite se od komaraca – bez kemije

Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti ‘kemiju’ kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Objavljeno

|

Autor

Obilne kiše i poplave pogodovale su razmnožavanju komaraca koji sada u nemjerljivo velikim rojevima maltretiraju cijele gradove. Nažalost, ove životinje nisu, kao nekad, samo neugodne i dosadne, već na našim područjima šire i virus zapadnog Nila.

Posebno je teško u Osijeku gdje je izmjereno da na čovjeka može sletjeti više od 130 komaraca u samo 15 minuta.


Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti “kemiju” kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Neem i kokos

Prema nekim istraživanjima mješavina ulja neema i kokosa može držati komarce podalje i to čak osam sati. Neemov prah ili ulje lako je nabaviti u trgovinama organskom hranom, dok kokosovo ulje prodaju i svi veći trgovački lanci u Hrvatskoj.

Neem ili indijski jorgovan je brzorastuće drvo koje botaničari zovu Azadirachta indica. U Indiji se tradicionalno koristi u narodnoj medicini dok se u posljednje vrijeme propagira njegova upotreba u organskoj poljoprivredi kao sredstvo protiv štetnika.

Sprejevi na bazi ulja geranija

Lijepo mirišu, a neškodljivi su. Dostupni su u ljekarnama, a sve češće ulje geranija koristimo i za zaštitu kućnih ljubimaca od komaraca i krpelja.

Češnjak

Oni koji vole češnjak, tvrde da jedan režanj vrlo uspješno drži na daljini i komarce. Prema nekim izvorima, češnjak maskira ugljični dioksid koji lučimo disanjem, a koji komarcima služi kao signal za napad.

Provjerite imate li stajaće vode oko kuće, na balkonu, u olucima…

Samo je tjedan dana potrebno da se iz jajeta razvije odrasli leteći komarac. Njegove ličinke žive u ustajaloj vodi pa bi bilo uputno provjeriti postoje li negdje u vašoj blizini otvorene bačve s vodom, stari lonci s kišnicom ili vanjske gume od vozila koje zadržavaju vodu i služe kao dom komarčevim larvama.

Pivo i banane su dobar izbor

Neki znalci tvrde da ova dva prehrambena proizvoda odbijaju komarce. Stoga, prije nego izađete van, iskapite pivo i pojedite bananu. Ako ništa drugo, bit ćete siti i napojeni.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP