Prati nas

Zdravlje

Ni rasol ne pomaže

Znamo zašto vam mamurluci sve teže padaju

Čak i ako ste u mladosti bili duša svake zabave, nakon tridesete ćete se vjerojatno danima oporavljati nakon svega nekoliko pića. Da, doista je točno da se mamurluci s godinama pogoršavaju i to nije samo zbog toga što s vremenom gubimo toleranciju na alkohol.

Objavljeno

|

Kako izliječiti alkoholizam?
foto: BigStock

“Više ne mogu piti onako kako sam prije mogao” – to je česta boljka onih koji su navršili četrdesetu, pa čak i tridesetu godinu. Zapravo, tridesete su ugrubo godine kad nam postaje teže oporaviti se nakon noći pune alkohola i zabave. Na nesreću, otada postaje još samo gore, piše portal Mental Floss.

Čak i ako ste u mladosti bili duša svake zabave, nakon tridesete ćete se vjerojatno danima oporavljati nakon svega nekoliko pića. Da, doista je točno da se mamurluci s godinama pogoršavaju i to nije samo zbog toga što s vremenom gubimo toleranciju na alkohol. Starenje utječe na organizam na mnogo načina, a način na koji tijelo procesuira alkohol je samo jedan od njih.

S obzirom da vaše tijelo alkohol prepoznaje kao otrov, jetra ga nastoje pretvoriti u različite kemijske spojeve koje je lakše razgraditi i izbaciti iz organizma. Kako starite, vaše tijelo proizvodi sve manje enzima koji pomažu razbiti molekule alkohola. Jedan od tih enzima – alkoholna dehidrogenaza (ADH) – nazvan je čak i “prvom linijom obrane od alkohola” te pretvara pivo ili rakiju u spoj nazvan acetaldehid. Zanimljivo, taj je spoj čak i otrovniji za organizam te izaziva mučninu i crvenilo lica. No srećom, taj spoj se ne održava u tijelu dugo.

Drugi enzim nazvan aldehid dehidrogenaza (ALDH) pomaže pretvoriti te toksine u kemikaliju nazvanu acetat koja je slična octu. I na kraju, taj se spoj pretvara u ugljični dioksid i vodu i biva izbačen iz organizma. Vjerojatno ste čuli za pravilo “jedno piće svaki sat”. Naime, to je otprilike vrijeme potrebno vašoj jetri da završi taj kompletan proces.

I što to sve skupa znači za nekoga tko i dalje voli popiti a nije više u cvijetu mladosti? Enzima je u vašem tijelu s godinama sve manje pa je i ono sve manje sposobno razgraditi alkohol. Tako se on u organizmu zadržava sve dulje zbog čega su duži i teži periodi mamurluka.

No za dulju glavobolju odgovorno je i to što s godinama gubimo mišićnu masu i vodu. Ljudi s većim udjelom masti, teže probavljaju alkohol, a manje vode znači da alkohol ostaje u tijelu u koncentriranom obliku. Tu leži i razlog zašto žene teže podnose alkohol i mamurne su dulje od muškaraca.

I posljednja, možda i najdepresivnija stvar je ta što s godinama dolazi do slabljenja rada imunološkog sustava. To znači da ćete se teže i dulje oporavljati od pijanstva jer vašem tijelu treba značajno više vremena da dođe k sebi. Planirate li zatulumariti, imajte na umu ograničenja svojega tijela. Između alkoholnih pića pijte puno vode i budite svjesni da više niste u dvadasetima.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.