Prati nas

Mozaik

Ikona dugovječnosti

Znanstveni triler: Je li najstarija žena (122) kradljivica identiteta?

Calment je novinarima koji su se zanimali za njen život govorila da dugovječnost duguje povremenoj čaši Porta i prehrani bogatoj maslinovim uljem. Govorila je i da je srela slavnog slikara Vincenta van Gogha i opisala ga kao prljavog, loše obučenog i neugodnog.

Objavljeno

|

Jeanne Calment (screenshot: ina.fr/Youtube)

Zamjena identiteta, porezna prevara i prevara osiguravateljskih kuća – baš kao u napetom krimiću u kojem se posthumno istražuje život varalice i slažu pločice mozaika. Tako bismo mogli opisati priču o  Francuskinji Jeanne Calment koja je umrla je 1997. sa 122 godine i 164 dana, postavivši tako rekord u dugovječnosti koji još nije oboren.

Calment je novinarima koji su se zanimali za njen život govorila da dugovječnost duguje “povremenoj čaši Porta i prehrani bogatoj maslinovim uljem”. Govorila je i da je srela slavnog slikara Vincenta van Gogha (1853-1890) i opisala ga kao “prljavog, loše obučenog i  neugodnog”.

Sumnju o Calment “na koju je i bog zaboravio” izrazio je ruski matematičar Nikolaj Zak koji se je dao u istraživanje zajedno s gerontologom Valerijem Novoselovim. Dvojac je analizirao dokumente, izjave, fotografije i biografiju Calment pa je zaključio da se radi o krađi identiteta – kći Yvonne predstavljala se kao majka Jeanne. Majka je preminula od upale pluća 1934., a kći je preuzela njen identitet kako bi izbjegla plaćanje poreza na nasljedstvo, prenosi AFP. To bi pak značilo da je Yvonne doživjela “samo” 99 godina.

Prema službenim podacima imala je tamnu boju očiju, bila je visoka 152 centimetra i nisko čelo, što se nije podudaralo s njezinim kasnijim izgledom. Novoselov pak kaže da su svi biološki pokazatelji govorili da e riječ o prevari, nije imala znakove demencije, sjedila je bez potpore, a to je kod superstogodišnjaka (osoba starijih od 110 godina) nezamislivo. I, napose, čudno je i to što nakon smrti nije provedena obdukcija.

Francuzi ne daju na nacionalnu junakinju

Francuski demograf i gerontolog Jean-Marie Robine, koji je sudjelovao u verifikaciji njezine dobi za Guinnessovu knjigu rekorda, rekao je u intevjuu za AFP da “nikada nije sumnjao u autentičnost dokumenata”. Kaže, rusko izvješće ni u jednom dijelu ne istražuje činjenice koje idu u korist potvrde dugovječnosti gospođe Calment pa sve naziva klevetom.

Gradonačelnik Arlesa u vrijeme njezine smrti Michel Vauzelle rekao je da je ruska teorija “potpuno nemoguća i smiješna”, s obzirom na to da su Calment promatrali brojni liječnici.

Samo bez skandala

Nikolaj Zak pak odgovara da je u knjizi “Osiguranje i njegove tajne” objavljenoj 1997. pronašao kratki odlomak o Calment koji je podupirao ideju da kći preuzela njezin identitet. Autor knjige Jean-Pierre Daniel napisao je da je službenik osiguranja koji je istraživao premiju osiguranja Jeanne Calment zaključio da je došlo do prijevare.

“U to vrijeme je Jeanne Calment smatrala se nacionalnom junakinjom. Pitao je svoje šefove što da radi i rekli su mu da se anuitet nastavi isplaćivati. Nije bilo govora o tome da se oko legendarne Francuskinje pravi skandal”, izjavio je za AFP.

Obitelj Jeanne Calment ne odgovara na pitanja novinara, a znanstvenici sve glasnije traže ekshumaciju i obavljanje DNA analize kako bi se konačno pokazala istina koja bi mogla “resetirati” brojne znanstvene pretpostavke i radove u polju gerontologije. Pokaže li se da je zaista riječ o prevari, nova rekorderka postala bi Amerikanka Sarah Knauss koja je umrla u dobi od 119 godina.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.