Prati nas

Vijesti

363.815,38 kuna

Muškarac iz BiH godinama je podizao hrvatsku mirovinu pokojnog punca

Tek 2015. godine, kada bi preminuli punac rođen 1911. imao 104. godine, u HZMO-u su reagirali i zatražili informacije iz BiH o svom osiguraniku koji je u mirovini bio od daleke 1966. godine.

Objavljeno

|

foto: Pixabay

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku protiv 85-godišnjeg je Jovana Prodanovića, iz Kozarske Dubice (BiH), podignulo optužnicu zbog prijevare jer je dulje od deset godina, nakon smrti svog punca, nastavio podizati njegovu mirovinu.

Kako javlja Večernji list, zbog toga bi mu se i trebalo sada suditi na Općinskom sudu u Sisku, a optužnicom se tereti Jovana, koji ima dvojno hrvatsko i bosansko državljanstvo, da je od 1. veljače 2005. do 16. lipnja 2015. podignuo ukupno 363.815,38 kuna mirovine svoga punca Milana Maksića, a koji je preminuo 1. veljače 2005. godine, u 94. godini.


Naime, još 2002. godine je Maksić, preko odvjetničkog društva, s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje ugovorio da se njegova mirovina uplaćuje na Prodanovićev račun otvoren za tu svrhu u Hrvatskoj te je novac uredno podizan u poslovnicama te bankomatima u Kutini, Novskoj i Hrvatskoj Kostajnici. Maksić je imao starosnu mirovinu u početnom iznosu od 987,99 kuna, koja je s godinama rasla, a nakon što je preminuo, novac je nastavio podizati Prodanović, sve dok kontrola Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje nije napravila reviziju.

Tek 2015. godine, kada bi preminuli punac rođen 1911. imao 104. godine, u HZMO-u su reagirali i zatražili informacije iz BiH o svom osiguraniku koji je u mirovini bio od daleke 1966. godine. Tamošnji Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske, obavijestio je HZMO o činjenici da je korisnik starosne mirovine Milan Maksić umro 1. veljače 2005.

.

Kuhinja

Izdašne i sočne kakao-banana šnite mogle bi biti pravi ljetni hit

Internet obiluje bezbrojnim receptima za ‘banana’ kolače, no većina od njih s bananom nemaju veze, već dodatkom umjetne arome pokušavaju glumiti popularne industrijske čokoladne bananice.

Objavljeno

|

Autor

Jeste li znali da banana ne raste niti na drvetu niti na palmi? Riječ je, naime, o voću koje je plod zeljaste biljke. No peteljke njenog ogromnog lišća slažu se u prividno deblo pa mnogi kažu da je riječ o “stablu banane”.

Brojne vrste banana imaju različitu primjenu. Plodovi škrobnatih neslatkih vrsta peku se i kuhaju pa pripadaju takozvanoj slanoj kuhinji. Od nekih se vrsta priprema brašno, a služe i za proizvodnju alkohola. Postoji i vrsta od koje se plete užad, dok se malobrojne “slatke vrste” jedu kao sirovo voće, a i sjajno se prerađuju u slastice.


Internet obiluje bezbrojnim receptima za “banana” kolače, no većina od njih s bananom nemaju veze, već dodatkom umjetne arome pokušavaju glumiti popularne industrijske čokoladne bananice. Ili se banane polažu na biskvit, prije nego li ih se zabetonira slojem pudinga ili slastičarske kreme. Umjesto toga, nudimo vam isprobani recept za sočne kakao kocke punjene kremom od pravih zrelih banana.

Sastojci

Za biskvit

5 jaja
250 g šećera
1 vanilin šećer
190 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
125 ml mlijeka
125 ml ulja
5 žlica kakaa u prahu

Za kremu

6 dl mlijeka
2 pudinga od vanilije
150 g šećera
1 kg jako zrelih banana
250 grama maslaca ili margarina
limun

Za preljev

150 g čokolade za kuhanje
80 g maslaca ili margarina

Priprema

Jaja pjenasto mikserom umutite sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte ulje i mlijeko. Dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo pa sve još kratko izmiješajte. Kako nam je cilj dobiti dvije kore, lim (cca. 27×35 cm) obložite papirom za pečenje pa u njega izlijte polovicu smjese. Pecite 20 minuta na 180°C. Ponovite s drugom polovicom. Ohladite kore.

Na 6 dl mlijeka skuhajte 2 pudinga i šećer. Ohladite na sobnu temperaturu. Oguljene banane izradite vilicom pa mikserom doradite dok ne postanu tekuće. Dodajte polovinu ili cijeli limun (prema želji), ako želite da vam krema manje potamni. U ohlađeni puding mikserom utucite omekšali maslac pa sjedinite sa izrađenim bananama. Podijelite u dva dijela i premažite kore tako da gornji sloj bude krema.

Sastojke za glazuru otopite na pari ili na električnom štednjaku uz najnižu temperaturu. Prelijte preko kolača prije nego što ga stavite u hladnjak. Slastica je najbolja drugi ili treći dan.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP