Prati nas

Vijesti

Uzmi lovu

Kako jednokratno dobiti 15 posto svoje štednje iz drugog stupa

Budući korisnik mirovine iz drugog stupa može se odlučiti za djelomičnu, jednokratnu novčanu isplatu 15 posto bruto iznosa od ukupno kapitaliziranih sredstava doznačenih MOD-u, pod uvjetom da mu je osnovna mirovina iz prvog stupa 15 posto veća od najniže mirovine iz prvog stupa.

Objavljeno

|

Zanimljivo trećina ispitanika odvaja mjesečno od 50 do 100 eura i to je najčešći raspon unutar kojeg se štedi, a tek svaki dvadeseti ispitanik uopće ne štedi.
foto: PNiels Steeman/Unsplash

Od ove godini novi umirovljenici, osiguranici drugog stupa, mogu zatražiti isplatu 15 posto mirovinske štednje po umirovljenju, no to ovisi o iznosu buduće mirovine, piše Večernji list.

“Budući korisnik mirovine iz drugog stupa može se odlučiti za djelomičnu, jednokratnu novčanu isplatu 15 posto bruto iznosa od ukupno kapitaliziranih sredstava doznačenih MOD-u, pod uvjetom da mu je osnovna mirovina iz prvog stupa 15 posto veća od najniže mirovine iz prvog stupa”, pojasnili su u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

Kolika bi, prema tome, trebala biti buduća mirovina da bi se steklo pravo na isplatu 15 posto štednje? Ako ste radili 15 godina, što je minimalan broj radnih godina za mirovinu, i nalazite se u drugom stupu, imat ćete pravo na isplatu 15 posto svoje štednje ako vam mirovina iz prvog stupa bude veća od 1097 kuna.

U slučaju da ste radili 30 godina imate pravo na isplatu 15 posto štednje ako vam mirovina bude veća od 2194 kune.

Ako ste radili 32 godine mirovina ne smije biti ispod 2340 kuna, a u slučaju da ste radili 37 godina ne smije biti ispod 2706 kuna.

Pretpostavlja se da radnici čije su plaće bile oko 90 posto državnog prosjeka i ispod njega neće moći ostavariti pravo jednokratne isplate, piše Večernji list, no točan podatak može dati samo HZMO.

HZMO također upozorava da pri svakoj isplati mirovine i pri jednokratnoj isplati 15 posto kapitaliziranih sredstava mirovinsko osiguravajuće društvo obračunava i uplaćuje porez na dohodak i prirez te korisniku mirovine isplaćuje neto iznos. Stope poreza za umirovljenike su umanjene i iznose 12 posto i 18 posto, piše Večernji list.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.