Prati nas

Mozaik

Nanose li političari patnju umirućima uskraćujući im legalnu eutanaziju?

Objavljeno

|

gdje je dozvoljena eutanazija?
Ann i Geoff Whaley (screenshot: BBC)

Britanac koji je bolovao od neizlječive i teško bolesti napisao je poruku britanskim parlamentarcima. Pismo je objavio nekoliko trenutaka prije no što je 7. veljače popio smrtonosan koktel sedativa u Švicarskoj.

Geoff Whaley (80), umirovljeni računovođa i četverostruki djed, bolovao je od progresivne bolesti motoričkih neurona koja ga je u potpunosti prikovala za invalidska kolica. Ali nije želio patiti u posljednjoj fazi svog života. Umro je okružen obitelji i prijateljima, u naručju supruge. Trenutak prije no što je zaplovio u beskraj, optužio je britanske parlamentarne zastupnike da su ga “orobili uskraćujući mu pravo da kontrolira vlastitu smrt”. Naime, eutanazija u Velikoj Britaniji nije dopuštena.

“Otkad mi je 2016. godine postavljena dijagnoza, izgubio sam kontrolu nad sva četiri uda. Sve teže sam govorio, gutao i disao. Znao sam da umirem, ali ostao sam jak zbog obitelji. Proživio sam pun život. Ne bojim se smrti, ali bojim se odlaska. Jednostavno želim skratiti ovu patnju za nekoliko mjeseci”, napisao je.

Nakon što je dobio dozvolu u Švicarskoj, odahnuo je. A onda je anonimni pozivatelj o njegovim namjerama izvijestio socijalnu službu koja je slučaj predala policiji. Za par sati, on i supruga su bili predmetom kriminalističke istrage.

Kaže, plakao je prvi puta nakon 50 godina u trenutku kada je policija ispitivala njegovu ženu kao suučesnika u pokušaju ubojstva. “To je ogromno licemjerje”, napisao je u pismu. Naime, policija je njegovoj supruzi Ann (72) zaprijetila s 14 godina. “Kada imate hrabrog supruga, kao što je moj, morate ga podržati”, kazala je gospođa Whaley nakon 52 godine braka s Geoffom.

“Niti jedna obitelj ne bi smjela proživjeti ovo što smo mi preživjeli proteklih tjedana. Olakšava mi pomisao da će naše iskustvo doprinijeti promjenama. Nadam se da ćete stvarno poslušati našu priču i uvidjeti kakvu patnju nanosite svojim nedonošenjem zakona o legalnoj eutanaziji”, napisao je Geoff britanskim parlamentarcima.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.