Prati nas

Mozaik

Priroda u gradu

Naše gradske čaplje svile su gnijezda iznad tramvaja, uskoro će i mladi

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Prolazite li ovih dana Maksimirskom cestom u Zagrebu, podignite pogled. Možda ćete zastati i uživati u prizoru udvaranja desetaka sivih čaplji koje su odlučile sviti gnijezda u hrastovima poviše tramvajske pruge.

A kada se umore od svadbenoga plesa i ispreplitanja granja, nanizat će se poput golubova na “krovu” maksimirskog stadiona. Naime, lokacija je to cijele kolonije ovih elegantnih ptica čiji je život najvidljiviji sada, prije no što drveće prolista.

Siva čaplja duga je do metar, dok joj raspon krila može biti od 175 do 195 centimetara. Iako naizgled velika, težina joj rijetko prelazi 2 kilograma.

foto: Sandro Bura

Čaplja se hrani ribama i žabama pa ju često možete vidjeti kako strpljivo čeka plijen na obali maksimirskih jezera ili, nakon kiše, kraj popularnog “crva”, kako zovemo skulpturu Dodir s druge strane Maksimirske ceste. No jelovnik će obogatiti i malim sisavcima i pticama.

foto: Sandro Bura

A kada padne snijeg i kada površinu jezera prekrije led, potražit će najbližu tekućicu kraj koje će dočekati otapanje ledene kore.

foto: Sandro Bura

Odrasle sive čaplje na glavi imaju prepoznatljivu kukmu crne boje. Sezona parenja počinje u veljači, a završava krajem travnja. Siva čaplja gnijezdi se u koloniji. Mužjak i ženka zajedno grade gnijezdo, ženka izleže 1-6 jaja koja su svjetloplave boje i ovalna oblika. Inkubacija traje oko mjesec dana, a za mladunce skrbe oba roditelja.

foto: Sandro Bura
foto: Sandro Bura
Siva čaplja u Maksimiru (foto: Siniša Bogdanić)
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.