Prati nas

Vijesti

Za radnike na minimalcu

Njemačka raspravlja o 900 eura minimalne mirovine, 20 eura nikome ne pomaže

Vladajuća demokršćansko-socijaldemokratske koalicija kancelarke Angele Merkel raspravlja o novom prijedlogu socijaldemokrata o uvođenju minimalne mirovine od 900 eura. Minimalna mirovina za 40 godina radnog staža u Hrvatskoj iznosi 2454,40 kn tj. 330 eura.

Objavljeno

|

Vladajuća demokršćansko-socijaldemokratske koalicija kancelarke Angele Merkel raspravlja o novom prijedlogu socijaldemokrata o uvođenju minimalne mirovine od 900 eura. Minimalna mirovina za 40 godina radnog staža u Hrvatskoj iznosi 2454,40 kn tj. 330 eura.

“Moj cilj je da ne povećavamo mirovine za 20 eura, jer to neće nikome pomoći. Povećanje mora biti mnogo veće“, rekao je ministar rada Hubertus Heil (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) u razgovoru za javni servis ARD objašnjavajući svoj koncept uvođenja minimalne mirovine.

Heil bi ovime htio financijski pomoći onim radnicima koji su čitav život radili za minimalac i koji trenutno primaju mirovinu tek nešto više od 500 eura. Ovi umirovljenici trenutno imaju pravo na financijsku pomoć u okviru socijalne pomoći, a visina ovisi o visini mirovine i mjestu boravka.

Za koalicijskog partnera socijaldemokrata, demokršćansku Uniju CDU/CSU, prijedlog ministra rade Heila ide predaleko. “Mi smo i dalje za ciljanu individualnu financijsku pomoć, a ne za paušalno povećanje mirovina”, rekao je Peter Weiss, glasnogovornik zastupničkog kluba Unije CDU/CSU za socijalno-politička pitanja.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je suzdržano reagirala na novi prijedlog ukazujući na koalicijski sporazum u kojem se govori o minimalnoj mirovini koja bi bila oko 10 posto više od tzv. socijalnog praga, dok Heilov prijedlog u praksi znači povećanje od 20 posto. Heil je rekao da bi uvođenje njegovog modela mirovine državu stajalo oko 5 milijardi eura godišnje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.