Prati nas

Mozaik

Bake su važne

Prisutnost bake po majci povećava izglede za preživljavanje djece

Objavljeno

|

Koje bake su bolje?
foto: BigStock

Djeca imaju veće šanse preživjeti, ako su u njihov život uključene bake, pokazalo je istraživanje provedeno na finskom Sveučilištu Turku. Naime, znanstvenici su posegnuli u stare knjige rođenih i umrlih kako bi dokazali da menopauza i dug život nakon reproduktivne dobi nisu slučajni. To je ono po čemu se ljudi razlikuju od ostatka primata koji ostaju plodni do duboke starosti.

“Pretražili smo knjige kako bismo dokazali da je vrijeme nakon zadnje mjesečnice namijenjeno brizi za unučad”, kazao je Simon Chapman, voditelj istraživanja koji je u jednadžbu uveo dugovječnost, zdravstveno stanje baka i njihovu mogućnost doprinošenja obiteljima. Istražena je tako povezanost starosti baka i njihovog zdravstvenog statusa s preživljavanjem djece rođene između 1731. i 1890. godine. Bilo je to vrijeme teškog života u kojem je stopa smrtnosti djece bila velika.

Prisutnost bake po majčinoj liniji tako je povezana s 30% većim preživljavanjem djece dobi 2-5 godina. To nam daje za pravo misliti kako je ženska dugovječnost nakon zadnje mjesečnice zapravo evolucijska prilagodba.

S druge strane, djeca koja su živjela s bakama s očeve strane, a koje su bile starije od 75 godina ili teško bolesne ili na samrti, imala su 37% manje šanse za doživjeti drugi rođendan.  

To je i razumljivo, jer ako je baka s majčine strane uključena u obitelj, znači da je bila dobrog zdravlja i brinula se o djeci. Istovremeno, obitelji su u pravilu živjele s bakama po ocu koje su često bile lošeg zdravlja.

“Iznenadilo nas je kada smo ustanovili kako su stare i/ili bolesne bake po očevoj strani loše utjecale na preživljavanje djece. Iako ne možemo potpuno sigurno reći kakav se mehanizam iza toga krije, pretpostavljamo da je riječ o svojevrsnom nadmetanju unutar života pod istim krovom. Roditelji su morali podijeliti svoje ograničene resurse između djece koja su ovisila o njima i bake po ocu o kojoj se također valjalo skrbiti”, kaže Chapman.

Dodaje da je ovo otkriće izuzetno važno jer pokazuje koliko je važno održavati zdravlje. “Bake su važne za uspjeh obitelji, što su dokazale kroz našu evolucijsku povijest. Kako god, njihova stabilnost i zdravlje su ključno važne, ne samo za njih,  već i za generacije koje dolaze. Poboljšanje zdravlja starijih generacija i prilika da ostanu korisne obiteljima, korisna je na puno načina i njima i obiteljima”, kaže Chapman.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.