Prati nas

Vijesti

Riječanku su tek na sudu uvjerili da se mora brinuti o bolesnoj majci

Imali smo i slučaj kada je jedna supruga, koja je osoba s invaliditetom, prijavila svoga supruga zbog zanemarivanja. Prijava da se prema nekome tko je smješten u dom za starije osobe loše postupa, nismo imali.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

kakvo je stanje u domovima
foto: Pixabay

Od kada je stupio na snagu novi Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji koji posebno naglašava i zaštitu osoba s invaliditetom i osoba starije životne dobi, je riječki Centar za socijalnu skrb primio devet prijava takvih slučajeva, javlja Novi list.

Na redakciju Novog lista stiglo je pismo jedne Riječanke, kojim izražava sumnju da je njezina susjeda starije dobi zanemarena od svoje djece. Novinari su o tom, ali i mogućim drugim slučajevima zanemarivanja ili zlostavljanja starijih osoba postavili pitanja Centru za socijalnu skrb.


U slučaju spomenute starije žene, koja živi sama te je djeca posjećuju, uzbuna se nije pokazala opravdanom. Socijalni radnik Centra je gospođu pokušao posjetiti više puta, a kako nije otvarala vrata – kasnije se uspostavilo da slabo čuje – obaviještena je policija. Isto tako, po službenoj je dužnosti Centar obavijestio liječnika obiteljske medicine i patronažnu sestru, i oni su s tom starijom gospođom i njezinim sinom uspjeli razgovarati. Zaključili su da je gospođa dobro, a da su problemi s poplavom koji su postojali u toj zgradi bili zajednički svim stanarima.

Devet prijava, jedna uvjetna presuda

“Od početka prošle godine, kada je stupio na snagu novi Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji koji posebno naglašava i zaštitu osoba s invaliditetom i osoba starije životne dobi, je riječki Centar za socijalnu skrb primio devet prijava takvih slučajeva. Od tih devet slučajeva zanemarivanja starijih osoba, jedan je dobio epilog na Prekršajnom sudu. Osuda je bila uvjetna zato što smo savjetodavnim radom kćer zanemarivane majke uspjeli uvjeriti da je dužna brinuti se o svojoj bolesnoj majci. Dakle, počela je izvršavati obvezu brige za bolesnog roditelja”, priopćeno je iz Centra.

“Centar je dužan o zlostavljanju i zanemarivanju starijih i invalidnih osoba obavijestiti policiju, a policija pokreće prekršajne ili kaznene postupke. Kod nas su uglavnom pokretani prekršajni postupci”, doznajemo od socijalne radnice Ružice Ninić, voditeljice Odjela za odrasle u riječkom Centru za socijalnu skrb.

Prijavljuju se i braća međusobno

Prema statistikama riječkog Centra, u 13 mjeseci pet je roditelja, osoba starije životne dobi, osobno prijavilo svoju djecu; dvoje djece, brat i sestra, prijavili su se međusobno jer da je onaj drugi zanemario brigu o roditelju. Za jednu stariju osobu – s obrazloženjem da dijete zanemaruje svog roditelja – Centar je dojavu dobio od odvjetnika.

“Kao i sve slučajeve, i taj smo odmah proslijedili policiji. Također smo pozvali sina te starije osobe, i on je u međuvremenu počeo doprinositi i dopustio kontakte svoje malodobne djece s njihovoj bakom, što prije nije dozvoljavao. Isto tako, imali smo i slučaj kada je jedna supruga, koja je osoba s invaliditetom, prijavila svoga supruga zbog zanemarivanja. Prijava da se prema nekome tko je smješten u dom za starije osobe loše postupa, nismo imali”, kaže Ninić.

.

Vijesti

Ministarstvo potvrdilo nepravilnosti u domu za stare u kojem su izgorjele dvije štićenice

Odlučan sam da se ovakve ni slične tragedije više ne smiju dogoditi te poduzimamo nužne i potrebne korake kako bismo to spriječili, kaže ministar Aladrović.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Dovršena je inspekcija nad obiteljskim domom za stare i nemoćne u Dugom Ratu, a koji je na naslovnice dospio zbog požara. Podsjetimo, u nedjelju su uslijed požara poginule dvije dementne štićenice, a treća je osoba teško ozlijeđena.

“Jučer kasno poslijepodne Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike zaprimilo je Zapisnik provedenog inspekcijskog nadzora nad pružanjem socijalnih usluga starijim i teško bolesnim odraslim osobama, proveden u obiteljskom domu za starije ‘Providenca’ u Dugom Ratu, kojim je utvrđeno da je u domu smješteno 23 korisnika, umjesto 20 koliko je dozvoljeno”, navodi se u priopćenju Ministarstva.


“Utvrđeno je da je do požara došlo zbog otvorenog žara, što ukazuje da je najvjerojatnije riječ o ljudskoj pogrešci. S obzirom na utvrđeni prekomjerni broj korisnika smještenih u domu, bit će poslan optužni prijedlog prekršajnom odjelu na Općinskom sudu te će uslijediti sankcije. Zadnja redovna inspekcija provedena je usvibnju prošle godine, prilikom čega nisu utvrđene nikakve nepravilnosti u radu ustanove.

S obzirom na to da broj domova u Republici Hrvatskoj premašuje 800, inspektori ne mogu cijelo vrijeme biti prisutni u svim domovima, no do kraja listopada Ministarstvo će utrostručiti broj inspektora na terenu upravo kako bi se dodatno pojačao nadzor nad radom pružatelja usluga.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike je svjesno naslijeđenih sektorskih problema koje treba rješavati, poput preblagih sankcija za vlasnike obiteljskih i privatnih domova kod kojih su utvrđene nepravilnosti, zbog čega je već osnovana Radna skupina za Izmjenu zakona o socijalnoj skrbi.

Osim radne skupine koja priprema prijedlog izmjena Zakona o socijalnoj skrbi i redovitih inspekcija koje se obavljaju, na terenu istovremeno djeluju i mobilni timovi koje su osnovali Stožeri civilne zaštite u svim županijama, posebno zaduženi za inspekciju poštivanja epidemioloških mjera u ustanovama koje pružaju usluge u sustavu socijalne skrbi”, poručili su iz Ministarstva.

“Odlučan sam da se ovakve ni slične tragedije više ne smiju dogoditi te poduzimamo nužne i potrebne korake kako bismo to spriječili. Već smo osnovali radnu skupinu, čiji je osnovni zadatak upravo hitna revizija zakonskih odredbi i podzakonskih akata koji se tiču kriterija za pružanje socijalnih usluga, što je rezultiralo time da ćemo do kraja listopada objaviti prijedlog Izmjena Zakona o socijalnoj skrbi, koje stavljamo na javno savjetovanje. Izmjene su usmjerene upravo na strože kriterije i sankcije za pružatelje socijalnih usluga, s ciljem osiguravanja bolje zaštite najugroženijih skupina društva od strane sustava, što je naša zadaća”, poručio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP