Prati nas

Vijesti

Riječanku su tek na sudu uvjerili da se mora brinuti o bolesnoj majci

Imali smo i slučaj kada je jedna supruga, koja je osoba s invaliditetom, prijavila svoga supruga zbog zanemarivanja. Prijava da se prema nekome tko je smješten u dom za starije osobe loše postupa, nismo imali.

Objavljeno

|

kakvo je stanje u domovima
foto: Pixabay

Od kada je stupio na snagu novi Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji koji posebno naglašava i zaštitu osoba s invaliditetom i osoba starije životne dobi, je riječki Centar za socijalnu skrb primio devet prijava takvih slučajeva, javlja Novi list.

Na redakciju Novog lista stiglo je pismo jedne Riječanke, kojim izražava sumnju da je njezina susjeda starije dobi zanemarena od svoje djece. Novinari su o tom, ali i mogućim drugim slučajevima zanemarivanja ili zlostavljanja starijih osoba postavili pitanja Centru za socijalnu skrb.

Oglas

U slučaju spomenute starije žene, koja živi sama te je djeca posjećuju, uzbuna se nije pokazala opravdanom. Socijalni radnik Centra je gospođu pokušao posjetiti više puta, a kako nije otvarala vrata – kasnije se uspostavilo da slabo čuje – obaviještena je policija. Isto tako, po službenoj je dužnosti Centar obavijestio liječnika obiteljske medicine i patronažnu sestru, i oni su s tom starijom gospođom i njezinim sinom uspjeli razgovarati. Zaključili su da je gospođa dobro, a da su problemi s poplavom koji su postojali u toj zgradi bili zajednički svim stanarima.

Devet prijava, jedna uvjetna presuda

“Od početka prošle godine, kada je stupio na snagu novi Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji koji posebno naglašava i zaštitu osoba s invaliditetom i osoba starije životne dobi, je riječki Centar za socijalnu skrb primio devet prijava takvih slučajeva. Od tih devet slučajeva zanemarivanja starijih osoba, jedan je dobio epilog na Prekršajnom sudu. Osuda je bila uvjetna zato što smo savjetodavnim radom kćer zanemarivane majke uspjeli uvjeriti da je dužna brinuti se o svojoj bolesnoj majci. Dakle, počela je izvršavati obvezu brige za bolesnog roditelja”, priopćeno je iz Centra.

“Centar je dužan o zlostavljanju i zanemarivanju starijih i invalidnih osoba obavijestiti policiju, a policija pokreće prekršajne ili kaznene postupke. Kod nas su uglavnom pokretani prekršajni postupci”, doznajemo od socijalne radnice Ružice Ninić, voditeljice Odjela za odrasle u riječkom Centru za socijalnu skrb.

Prijavljuju se i braća međusobno

Prema statistikama riječkog Centra, u 13 mjeseci pet je roditelja, osoba starije životne dobi, osobno prijavilo svoju djecu; dvoje djece, brat i sestra, prijavili su se međusobno jer da je onaj drugi zanemario brigu o roditelju. Za jednu stariju osobu – s obrazloženjem da dijete zanemaruje svog roditelja – Centar je dojavu dobio od odvjetnika.

“Kao i sve slučajeve, i taj smo odmah proslijedili policiji. Također smo pozvali sina te starije osobe, i on je u međuvremenu počeo doprinositi i dopustio kontakte svoje malodobne djece s njihovoj bakom, što prije nije dozvoljavao. Isto tako, imali smo i slučaj kada je jedna supruga, koja je osoba s invaliditetom, prijavila svoga supruga zbog zanemarivanja. Prijava da se prema nekome tko je smješten u dom za starije osobe loše postupa, nismo imali”, kaže Ninić.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

Oglas