Kako do lažne mirovine?
foto: Pixabay/MV

Pokazalo istraživanje

Stopa samoubojstava branitelja niža je od stope u općoj populaciji

Autor: • 04. 02. 2019. • Vijesti120 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Općeprihvaćeni narativ o braniteljskoj populaciji govori da je riječ o skupini čiji su članovi izuzetno skloni suicidu. No najnovije istraživanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazalo je da ne postoji statistički značajna razlika u stopama samoubojstava između ratnih veterana i opće populacije. Štoviše, pokazalo je da je stopa suicida kod branitelja čak nešto niža.

Od 2008. pa do kraja 2017. godine ukupno je 1413 branitelja i 3554 osobe bez statusa branitelja počinilo samoubojstvo, iz čega bi se na prvu mogao steći dojam da je učestalost suicida kod branitelja viša nego u općoj populaciji jer ispada da su branitelji izvršili 28 posto svih suicida zabilježenih u Hrvatskoj u tih deset godina.No, kada se podaci o samoubojstvima dobno standardiziraju – a to je potrebno zato što je braniteljska populacija starosno vrlo “uska”, najviše ih je između 45. i 55. godine, a ratnih veterana mlađih od 40 godina gotovo više ni nema – istraživanje pokazuje da je stopa suicida kod branitelja ipak nešto niža nego kod ostalih, prenosi rezultate istraživanja Jutarnji list.

Pretprošle smo godine ukazali i na ugrađenu metodološku grešku u neka istraživanja koja su utvrdila značajno veću stopu samoubojstava među braniteljima. Naime, ta su istraživanja uspoređivala sucide branitelja, a koji su pretežno muškarci, sa stopom suicida opće populacije u koju ulaze i žene, a koje su znatno manje sklone dignuti ruku na sebe.

Podsjetimo, Hrvatski zavod za javno zdravstvo već ranije utvrdio da nije istinito ni vjerovanje da branitelji češće obolijevaju od karcinoma u usporedbi s muškom populacijom bez braniteljskog statusa.

Ključne riječi Sve o temi: ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.