Prati nas

Vijesti

Svaki deseti hrvatski građanin ide obiteljskom liječniku 10 i više puta godišnje

Prema poretku, Danska ima najveći broj onih koji su liječnika u godini dana posjetili 6 ili više puta (49%), dok Francuzi dominiraju u skupini onih koji liječnika posjećuju 3 do 5 puta godišnje (34%). Slovaci su prvaci u skupini građana koji posjećuju liječnika jednom ili dva puta godišnje (47%), dok je onih koji uopće ne idu liječniku najveći u Grčkoj (61%).

Objavljeno

|

Na koje preglede ići?
foto: BigStock

Čak je 38% građana Europske unije u 2017. godini posjetilo jednom ili dva puta svojeg liječnika opće medicine, objavio je Eurostat, središnja statistička agencija EU. 25% ih je konzultiralo liječnika 3 do 5 puta, dok ih 24% uopće nije vidjelo svog liječnika. 14% građana liječnika je posjetilo 6 ili više puta.

Podaci Eurostata pokazuju da žene češće odlaze liječniku, zubaru i kirurgu na konzultacije.


Prema poretku, Danska ima najveći broj onih koji su liječnika u godini dana posjetili 6 ili više puta (49%), dok Francuzi dominiraju u skupini onih koji liječnika posjećuju 3 do 5 puta godišnje (34%). Slovaci su prvaci u skupini građana koji posjećuju liječnika jednom ili dva puta godišnje (47%), dok je onih koji uopće ne idu liječniku najveći u Grčkoj (61%).

foto: Eurostat

Stanje u Hrvatskoj

Što se hrvatskih građana tiče, 32% ih u godini dana nije vidjelo svog liječnika, a 30% ih je pokucalo na vrata ordinacije 1 do 2 puta.

Onih koji su kod liječnika opće medicine bili 3-5 puta je 19%, dok je 8% građana zatražilo pomoć liječnika 6-9 puta. Onih koji su kod liječnika opće prakse bili 10 i više puta bilo je čak 11%.  

.

Kuhinja

Izdašne i sočne kakao-banana šnite mogle bi biti pravi ljetni hit

Internet obiluje bezbrojnim receptima za ‘banana’ kolače, no većina od njih s bananom nemaju veze, već dodatkom umjetne arome pokušavaju glumiti popularne industrijske čokoladne bananice.

Objavljeno

|

Autor

Jeste li znali da banana ne raste niti na drvetu niti na palmi? Riječ je, naime, o voću koje je plod zeljaste biljke. No peteljke njenog ogromnog lišća slažu se u prividno deblo pa mnogi kažu da je riječ o “stablu banane”.

Brojne vrste banana imaju različitu primjenu. Plodovi škrobnatih neslatkih vrsta peku se i kuhaju pa pripadaju takozvanoj slanoj kuhinji. Od nekih se vrsta priprema brašno, a služe i za proizvodnju alkohola. Postoji i vrsta od koje se plete užad, dok se malobrojne “slatke vrste” jedu kao sirovo voće, a i sjajno se prerađuju u slastice.


Internet obiluje bezbrojnim receptima za “banana” kolače, no većina od njih s bananom nemaju veze, već dodatkom umjetne arome pokušavaju glumiti popularne industrijske čokoladne bananice. Ili se banane polažu na biskvit, prije nego li ih se zabetonira slojem pudinga ili slastičarske kreme. Umjesto toga, nudimo vam isprobani recept za sočne kakao kocke punjene kremom od pravih zrelih banana.

Sastojci

Za biskvit

5 jaja
250 g šećera
1 vanilin šećer
190 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
125 ml mlijeka
125 ml ulja
5 žlica kakaa u prahu

Za kremu

6 dl mlijeka
2 pudinga od vanilije
150 g šećera
1 kg jako zrelih banana
250 grama maslaca ili margarina
limun

Za preljev

150 g čokolade za kuhanje
80 g maslaca ili margarina

Priprema

Jaja pjenasto mikserom umutite sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte ulje i mlijeko. Dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo pa sve još kratko izmiješajte. Kako nam je cilj dobiti dvije kore, lim (cca. 27×35 cm) obložite papirom za pečenje pa u njega izlijte polovicu smjese. Pecite 20 minuta na 180°C. Ponovite s drugom polovicom. Ohladite kore.

Na 6 dl mlijeka skuhajte 2 pudinga i šećer. Ohladite na sobnu temperaturu. Oguljene banane izradite vilicom pa mikserom doradite dok ne postanu tekuće. Dodajte polovinu ili cijeli limun (prema želji), ako želite da vam krema manje potamni. U ohlađeni puding mikserom utucite omekšali maslac pa sjedinite sa izrađenim bananama. Podijelite u dva dijela i premažite kore tako da gornji sloj bude krema.

Sastojke za glazuru otopite na pari ili na električnom štednjaku uz najnižu temperaturu. Prelijte preko kolača prije nego što ga stavite u hladnjak. Slastica je najbolja drugi ili treći dan.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP