Prati nas

Vijesti

Krvave mirovine

U Hrvatskoj 71 osoba prima nacističku mirovinu, u svijetu ih je 2.033

Mirovine se isplaćuju temeljem njemačkog zakona iz 1951., koji omogućuje naknadu njemačkim žrtvama rata. Pravo na njih imaju bivši nacisti ili strani kolaboracionisti Hitlerova režima, ali i prisilno unovačeni. Isključeni su bivši pripadnici SS postrojbi, kao i svi oni koji su bili osuđeni za ratne zločine.

Objavljeno

|

foto: Pixabay

Više od 2.000 ljudi, od čega tri četvrtine u Europi, u što spada i 71 osoba u Hrvatskoj, u veljači je primilo mirovine koje se isplaćuje bivšim nacistima, njihovim suradnicima ili osobama koje su bile prisilno unovačene, objavilo je njemačko ministarstvo rada.

Kako prenosi Hina, zastupnici u Belgiji, gdje je riječ o 18 takvih ljudi, izglasali su u četvrtak tekst kojim pozivaju vladu da ukine taj sustav mirovina koje isplaćuje Njemačka.


Ukupno je riječ o 2.033 ljudi u svijetu koji su u veljači primili nacističku mirovinu, koja može iznositi do 1.300 eura na mjesečno. U Europi, takvu mirovinu primilo je 1.532 ljudi, od čega samo u Poljskoj 573.

Slijede Slovenija sa 184, Austrija sa 101 i Češka sa 94. U Francuskoj ju je primilo 54 ljudi, u Velikoj Britaniji 34, u Hrvatskoj 71, a u Mađarskoj 48.

U Africi ih je bilo 13 od čega 9 u Južnoafričkoj Republici i 4 u Namibiji. SAD na svojem teritoriju ima 250 korisnika takvih mirovina, Kanada 121, Brazil 18 i Argentina 8. Azija ima tridesetak korisnika, od čega 12 na Tajlandu. U Australiji ih je 44.

Mirovine se isplaćuju temeljem njemačkog zakona iz 1951., koji omogućuje naknadu njemačkim žrtvama rata. Pravo na njih imaju bivši nacisti ili strani kolaboracionisti Hitlerova režima, ali i prisilno unovačeni. Isključeni su bivši pripadnici SS postrojbi, kao i svi oni koji su bili osuđeni za ratne zločine.

Od 2008., zakon omogućuje njemačkim saveznim pokrajinama koje isplaćuju te mirovine da ih obustave. No ta je mogućnost slabo korištena, po podacima njemačke vlade za 2017.

.

Kuhinja

Izdašne i sočne kakao-banana šnite mogle bi biti pravi ljetni hit

Internet obiluje bezbrojnim receptima za ‘banana’ kolače, no većina od njih s bananom nemaju veze, već dodatkom umjetne arome pokušavaju glumiti popularne industrijske čokoladne bananice.

Objavljeno

|

Autor

Jeste li znali da banana ne raste niti na drvetu niti na palmi? Riječ je, naime, o voću koje je plod zeljaste biljke. No peteljke njenog ogromnog lišća slažu se u prividno deblo pa mnogi kažu da je riječ o “stablu banane”.

Brojne vrste banana imaju različitu primjenu. Plodovi škrobnatih neslatkih vrsta peku se i kuhaju pa pripadaju takozvanoj slanoj kuhinji. Od nekih se vrsta priprema brašno, a služe i za proizvodnju alkohola. Postoji i vrsta od koje se plete užad, dok se malobrojne “slatke vrste” jedu kao sirovo voće, a i sjajno se prerađuju u slastice.


Internet obiluje bezbrojnim receptima za “banana” kolače, no većina od njih s bananom nemaju veze, već dodatkom umjetne arome pokušavaju glumiti popularne industrijske čokoladne bananice. Ili se banane polažu na biskvit, prije nego li ih se zabetonira slojem pudinga ili slastičarske kreme. Umjesto toga, nudimo vam isprobani recept za sočne kakao kocke punjene kremom od pravih zrelih banana.

Sastojci

Za biskvit

5 jaja
250 g šećera
1 vanilin šećer
190 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
125 ml mlijeka
125 ml ulja
5 žlica kakaa u prahu

Za kremu

6 dl mlijeka
2 pudinga od vanilije
150 g šećera
1 kg jako zrelih banana
250 grama maslaca ili margarina
limun

Za preljev

150 g čokolade za kuhanje
80 g maslaca ili margarina

Priprema

Jaja pjenasto mikserom umutite sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte ulje i mlijeko. Dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo pa sve još kratko izmiješajte. Kako nam je cilj dobiti dvije kore, lim (cca. 27×35 cm) obložite papirom za pečenje pa u njega izlijte polovicu smjese. Pecite 20 minuta na 180°C. Ponovite s drugom polovicom. Ohladite kore.

Na 6 dl mlijeka skuhajte 2 pudinga i šećer. Ohladite na sobnu temperaturu. Oguljene banane izradite vilicom pa mikserom doradite dok ne postanu tekuće. Dodajte polovinu ili cijeli limun (prema želji), ako želite da vam krema manje potamni. U ohlađeni puding mikserom utucite omekšali maslac pa sjedinite sa izrađenim bananama. Podijelite u dva dijela i premažite kore tako da gornji sloj bude krema.

Sastojke za glazuru otopite na pari ili na električnom štednjaku uz najnižu temperaturu. Prelijte preko kolača prije nego što ga stavite u hladnjak. Slastica je najbolja drugi ili treći dan.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP