Prati nas

Mozaik

Vremena se mijenjaju

Vidite li na ovoj slici seksualno zlostavljanje ili sreću zbog završetka krvavog rata?

Fotografija tog ekstatičnog trenutka, koju je snimio Alfred Eisenstaedt , dio je popularne kulture i desetljećima je simbolizirala novi život i sreću zbog poraza nacizma. No nekadašnja romantična razglednica u današnjem se vremenu tumači kao dokaz brutalnog seksualnog zlostavljanja. Naime, George Mendosa nije dobio dopuštenje Grete Friedman da ju poljubi.

Objavljeno

|

foto: Alfred Eisenstaedt

Gotovo da nema medija koji nije javio o smrti Georgea Mendonse, američkog mornara koji je poljubio njemu nepoznatu medicinsku sestru na Timesu Squareu slaveći završetak drugog svjetskog rata.

Fotografija tog ekstatičnog trenutka, koju je snimio Alfred Eisenstaedt, dio je popularne kulture i desetljećima je simbolizirala novi život i sreću zbog poraza nacizma. No nekadašnja romantična razglednica u današnjem se vremenu tumači kao dokaz brutalnog seksualnog zlostavljanja. Naime, George Mendosa nije dobio dopuštenje Grete Friedman da je poljubi.

Friedman je svojevremeno ispričala kako je “uhvaćena na prepad”, no ništa nije zamjerila Mendosi, smatrajući da se radilo o “radosnom trenutku u kojem se slavio završetak užasnog rata”.

Ipak, samo dan nakon smrti vojnika sa slike, u Saratosi na Floridi vandalizirana je statua “Bezuvjetna predaja” koja prikazuje taj trenutak.  Na njoj je crvenim sprejem napisano #metoo, a policija štetu procjenjuje na tisuću dolara. Komentatori na društvenim mrežama su podijeljeni; dok jedni tvrde kako spomenik treba ukloniti, jer prikazuje seksualno nasilje, drugi misle da današnjim mjerilima ne možemo mjeriti događaje iz 1945. godine.

Podsjetimo, #metoo oznaka (hashtag), koja je kasnije prerasla i u pokret, simbolizira otpor seksualnom zlostavljanju. Pod njom su brojne žene na društvenim mrežama progovorile o seksualnim zlostavljanjima koje su doživjele, najčešće na radnom mjestu. #metoo pokret smatra se najuspješnijom feminističkom akcijom u digitalnom svijetu.

foto: Sarasota Police Department
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.