Prati nas

Mozaik

Sve četiri u zrak

Budite lijeni, to je zdravo i korisno

“Lijenost je izgubljena umjetnost. Ne mislim na lijenost u smislu ispunjavanja svakog trenutka besciljnim aktivnostima koje nam služe za odvraćanje pažnje. Mislim na potpunu besposlenost, kada odlučimo da nećemo raditi baš ništa. U svijetu u kojem nam stalno nešto odvraća pažnju, vrlo rijetko se mentalno odmaramo.”

Objavljeno

|

Kako pobijediti lijenost?
foto: Inge Wallumrød/Pexels

“Ja sam lijena osoba. Neki ljudi se iznenade kad im to kažem, posebno kad se uzme u obzir da živim od pisanja knjiga o produktivnosti”, kaže Chris Bailey, autor knjige “Hiperfokus: Kako biti produktivniji u svijetu punom distrakcija”.

“Na primjer, zamislimo slobodan dan. Zaboravite avanture – ja više volim provoditi slobodno vrijeme na kauču, gledati dokumentarce i čitati. A slobodan tjedan? Ja sam vrsta osobe koja više voli biti doma i jesti pizzu nego putovati po svijetu. Srećom po mene, moja lijenost je upravo ono što me čini tako produktivnim. I to je znanstveno dokazana činjenica.

Lijenost je izgubljena umjetnost. Ne mislim na lijenost u smislu ispunjavanja svakog trenutka besciljnim aktivnostima koje nam služe za odvraćanje pažnje. Mislim na potpunu besposlenost, kada odlučimo da nećemo raditi baš ništa. U svijetu u kojem nam stalno nešto odvraća pažnju, vrlo rijetko se mentalno odmaramo. Umjesto da se odmaramo, trošimo naše slobodno vrijeme na različite distrakcije – provjeravamo mailove, gutamo vijesti, visimo na društvenim mrežama, itd. – a to nas čini još umornijima.

Lijenost je, zapravo, kreativna

U bilo kojem trenutku, naša pažnja može biti fokusirana ili nefokusirana. Fokusirana pažnja je sve o čemu se priča – ona nam pomaže da obavimo posao, vodimo smislene razgovore i vodimo svoje živote. Ali, prema istraživanjima ispada da je nefokusirana pažnja jednako moćna, iako na drugi način. Dok nas fokusiranje čini produktivnijima, defokusiranje nas čini kreativnijima.

Sjetite se kad ste zadnji put imali neki kreativni uvid – po svoj prilici to se nije dogodilo u trenutku kad ste bili fokusirani na jednu stvar. U stvari, vjerojatno niste uopće bili koncentrirani. Možda ste bili pod tušem, šetali, obilazili muzej, čitali knjigu ili se opuštali na plaži uz koktel, pivo ili frulu.

Postoji razlog zbog kojeg je vaš mozak odabrao taj trenutak da dobije ideju. Kada se naša pažnja odmara – kao za vrijeme epizode besposlenosti ili lijenosti – naši umovi odlaze na nevjerojatna mjesta. Jednoj studija se fokusirala na istraživanje lutanja misli. Ustanovljeno je da nam misli većinu vremena lutaju u budućnost (48% vremena), zatim u sadašnjost (28%) i prošlost (12%). Ostatak vremena naš um je obično tup ili prazan. Vrijedi istaknuti da ovo lutanje misli nije neproduktivno kao što možda očekujemo. Opušten um dopušta nam da radimo tri stvari koje su ključne za nas:

Odmor

Kad se naša pažnja odmara, i mi se odmaramo. Kada dopustimo našem umu da vrluda – ja zovem ovo stanje namjernog lutanja misli „raspršena koncentracija“ – tada ne moramo regulirati svoju pozornost. Zbog toga ovo stanje obnavlja energiju i pomaže nam da se kasnije bolje koncentriramo. Da bi se pojačale ove blagodati, pomaže ako činite nešto ugodno, bez truda ili po navici dok se odmarate, poput kreativnog hobija, trčanja bez glazbe ili kave bez pametnog telefona koji vam odvlači pažnju.

Planiranje

Istraživanje pokazuje da o budućnosti mislimo 14 puta češće kad nam je pažnja raspršena u odnosu na fokusirano stanje. Također, na dugoročne ciljeve mislimo sedam puta češće kad nam se pažnja odmara. Ostvarivanje ovih ciljeva je, naravno, druga priča, ali strateški orijentirana lijenost je ono što nam omogućava definiranje namjera i postavljanje ciljeva.

Otkrivanje ideja

Naš lutajući um povezuje sve tri mentalne destinacije: prošlost, sadašnjost i budućnost. Ovo nam dozvoljava da doživimo značajno više kreativnih uvida nego kad smo u fokusiranom stanju. Na primjer, možda se sjetite nečega što ste pročitali prije nekoliko tjedana i povežete to s rješavanjem problema koji trenutno imate na poslu. Naše najpronicljivije ideje padaju nam na pamet kad nismo fokusirani.

Najbolje taktike za podizanje produktivnosti su one koje nam za svaku uloženu minutu vrate uloženo vrijeme pa i puno više od toga kroz to što obavimo više posla ili ga obavimo učinkovitije. Lijenost spada u tu kategoriju. Kad smo neaktivni, čini se da ne radimo puno toga. Ali mentalno, situacija je sve samo ne takva.

Vjerojatno biste češće trebali biti lijeni. Bez obira da li vašem mozgu treba odmor, treba li vam pronicljiva ideja ili morate razmišljati o planovima za budućnost, najbolji način da pokrenete stvari je da ne radite baš ništa.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.