Prati nas

Vijesti

H2O

Europski parlament protiv flaširane vode; preskupa je i zagađuje okoliš

Upravo bi zbog cijene i ekologije građane trebalo poticati da koriste vodovodnu vodu, poruka je zastupnika u Europskom parlamentu koji traži da se na javnim mjestima naprave besplatna pojila te da restorani besplatno služe vodovodnu vodu.

Objavljeno

|

Je li voda iz pipe zdrava?
foto: Pixabay

Iako je pitkost vodovodne vode u Hrvatskoj pravilo, a ne izuzetak, tržište flaširanom vodom (pa čak i onom uvoznom) cvijeta. Voda s porukom, voda za bebe, voda s aromom; ne samo da su skupe, već i iza sebe ostavljaju i ogromne količine plastike zbog koje je Zemlja sve bolesnija.

Upravo bi zbog cijene i ekologije građane trebalo poticati da koriste vodovodnu vodu, poruka je zastupnika u Europskom parlamentu koji traži da se na javnim mjestima naprave besplatna pojila te da restorani besplatno služe vodovodnu vodu.

Europski parlament usvojio je revidirani prijedlog Direktive o kvaliteti vode za ljudsku potrošnju kojim bi se pooštrili limiti dozvoljenih zagađivača poput olova, endokrinih disruptora i drugih štetnih tvari kako bi se poboljšala kvaliteta vode iz slavina, a tako i povećalo njezino korištenje među građanima EU-a.

“Građani moraju znati da ih voda iz slavine košta tisuće puta manje od vode koju kupuju u bocama u koju, čini se, neki od njih imaju apsolutno povjerenje”, rekao je na plenarnoj raspravi u srijedu izvjestitelj Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Michel Dantin (EPP).

“Voda je prirodni resurs kojeg u mojoj domovini Hrvatskoj ima dovoljno, ali isto tako voda mora ostati javno dobro te se njom mora odgovorno upravljati. Sretna sam što u ovom domu nastojimo osigurati građanima Europske unije pravo na pitku vodu. Naravno, podržavam i napore Komisije, no žao mi je što odgađamo ovaj dokument za sljedeći mandat“, rekla je na plenarnoj raspravi hrvatska europarlamentarka Dubravka Šuica (EPP).

Direktiva o kvaliteti vode namijenjene za ljudsku potrošnju sadrži i članak kojom se pozivaju institucije Europske unije da povećaju napore u ostvarivanju univerzalnog pristupa vodi.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.