Prati nas

Vijesti

Sredina

Eurostat: Hrvatska je na 16. mjestu, za stare izdvaja 8,3% BDP-a

Prema Eurostatovoj metodologiji u socijalnu zaštitu ulaze bolovanja koje isplaćuje država, socijalne naknade starim građanima, potpore obiteljima s djecom i naknade za nezaposlene. Stručnjaci za siromaštvo upozoravaju da ulaganja u socijalu, države trebaju projektirati kao isplativo ulaganje u izlazak iz začaranog kruga siromaštva, a ne trošak.

Objavljeno

|

foto: S. Bura/S.Bogdanic/Mojevrijeme.hr

Prema izdvajanjima za socijalnu zaštitu u 2017. godini, Hrvatska je na 19. mjestu unutar skupine članica Europske unije i EFTA-e i to sa 14,3% uloženog BDP-a. Pad je to sa 15,7% BDP-a koje je Hrvatska 2015. ulagala u socijalu. Ovi postoci ilustriraju stupanj preraspodjele bogatstva  unutar društva; od onih najbogatijih prema siromašnima. Slovenija je na 15. mjestu s 16,2%.

Na vrhu ljestvice su Finska (24,9%), Francuska (24,3%), Danska (22,4%), Italija (20,9), Austrija (20,5%) i Švedska (20,2%). Začelje, od 28. do 31. mjesta drže Litva (11,2%), Island (9,2%) i Irska (9,5%), objavio je Europski statistički ured Eurostat.


Prema Eurostatovoj metodologiji u socijalnu zaštitu ulaze bolovanja koje isplaćuje država, mirovinske isplate i socijalne naknade za starije osobe, potpore obiteljima s djecom i naknade za nezaposlene. Stručnjaci za siromaštvo upozoravaju da ulaganja u socijalu, države trebaju projektirati kao isplativo ulaganje u izlazak iz začaranog kruga siromaštva, a ne trošak.

U segmentu ulaganja u socijalnu zaštitu starijih građana i mirovine Hrvatska je na 16. mjestu s 8,3% BDP-a. Grčka i Finska drže prvo mjesto sa 13,8%, a slijede ih Francuska i Italija (13,4%) i Austrija (12,5%). Po izdvajanjima za starije najgore su Litva (5,7%), Irska (3,4%) i Island (3%).

Dakako, sve iznesene podatke valja promatrati kroz prizmu visine BDP-a.

.

Vijesti

Škoro najavio vraćanje starog datuma Danu državnosti, Milanović poziva na slobodu i otvoreno društvo

‘Da se uspoređujemo s najboljima i da sebi osvijestimo da smo bilo uspješni i realizirani samo onda kada smo bili otvoreni, kada se nismo bojali drukčijega. Istovremeno smo bili svjesni tko smo i što smo. To se ne može uz ograde. To se ne može ni uz fizičke ni uz duhovne ograde’, kaže Zoran Milanović.

Objavljeno

|

Autor

Predsjednički kandidat desnice Miroslav Škoro čestitao je svojim pratiteljima na Facebooku Dan državnosti. Nastavljajući u populističkom tonu, budućim biračima poručio je da im je država – uzeta.

“Iduće godine proslavit ćemo ga zajedno na dan koji je ustanovio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, 30. svibnja. Taj dan su nam, kao i puno toga, jednostavno uzeli. Vratit ćemo 30. svibnja kao Dan državnosti, vratit ćemo državu Narodu i ništa nas na tom putu ne može zaustaviti”, kaže pjevač i poduzetnik čiji se program svodi na jačanje pozicije predsjednika kroz ustavne promjene, a što su neki prozvali i suspenzijom parlamentarne demokracije.


“Eto to je jako važno. Lijep pozdrav iz jedne normalne zemlje Europske unije. Sad tek nemam namjeru vratiti se. Samo vi mijenjajte datume, a ne mentalni sklop”, napisao je jedan u nizu komentatora koji smatraju da datumi nisu prioritet. Nasuprot njemu stoji drugi komentator: “Svaka čast. Treba napokon uvesti reda u državi!”

Istovremeno je Škorin protivnik s ljevice, bivši premijer i nekadašnji šef SDP-a Zoran Milanović putem iste mreže poručio: “Stvarajmo slobodno, moderno i otvoreno društvo. Sretan Dan državnosti!”

“Da sljedeći dočekamo zdraviji, sretniji, sa više samopouzdanja, otvoreniji. Da se uspoređujemo s najboljima i da sebi osvijestimo da smo bilo uspješni i realizirani samo onda kada smo bili otvoreni, kada se nismo bojali drukčijega. Istovremeno smo bili svjesni tko smo i što smo. To se ne može uz ograde. To se ne može ni uz fizičke ni uz duhovne ograde. Stvarajmo slobodno, moderno, otvoreno društvo. Ne bojmo se”, Milanovićeva je poruka.

“Kompa, dok su tebi pucale cijevi u stanu svi moji najpametniji, najsposobniji i najmarljiviji frendovi su morali otići iz Hrvatske”, komentar je pod tom objavom. “Bravo Milanoviću! Bez uvijanja, ograda i lizanja oltara”, piše pak jedna od obožavateljica.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP