Prati nas

Vijesti

Sredina

Eurostat: Hrvatska je na 16. mjestu, za stare izdvaja 8,3% BDP-a

Prema Eurostatovoj metodologiji u socijalnu zaštitu ulaze bolovanja koje isplaćuje država, socijalne naknade starim građanima, potpore obiteljima s djecom i naknade za nezaposlene. Stručnjaci za siromaštvo upozoravaju da ulaganja u socijalu, države trebaju projektirati kao isplativo ulaganje u izlazak iz začaranog kruga siromaštva, a ne trošak.

Objavljeno

|

foto: S. Bura/S.Bogdanic/Mojevrijeme.hr

Prema izdvajanjima za socijalnu zaštitu u 2017. godini, Hrvatska je na 19. mjestu unutar skupine članica Europske unije i EFTA-e i to sa 14,3% uloženog BDP-a. Pad je to sa 15,7% BDP-a koje je Hrvatska 2015. ulagala u socijalu. Ovi postoci ilustriraju stupanj preraspodjele bogatstva  unutar društva; od onih najbogatijih prema siromašnima. Slovenija je na 15. mjestu s 16,2%.

Na vrhu ljestvice su Finska (24,9%), Francuska (24,3%), Danska (22,4%), Italija (20,9), Austrija (20,5%) i Švedska (20,2%). Začelje, od 28. do 31. mjesta drže Litva (11,2%), Island (9,2%) i Irska (9,5%), objavio je Europski statistički ured Eurostat.


Prema Eurostatovoj metodologiji u socijalnu zaštitu ulaze bolovanja koje isplaćuje država, mirovinske isplate i socijalne naknade za starije osobe, potpore obiteljima s djecom i naknade za nezaposlene. Stručnjaci za siromaštvo upozoravaju da ulaganja u socijalu, države trebaju projektirati kao isplativo ulaganje u izlazak iz začaranog kruga siromaštva, a ne trošak.

U segmentu ulaganja u socijalnu zaštitu starijih građana i mirovine Hrvatska je na 16. mjestu s 8,3% BDP-a. Grčka i Finska drže prvo mjesto sa 13,8%, a slijede ih Francuska i Italija (13,4%) i Austrija (12,5%). Po izdvajanjima za starije najgore su Litva (5,7%), Irska (3,4%) i Island (3%).

Dakako, sve iznesene podatke valja promatrati kroz prizmu visine BDP-a.

.

Vijesti

Sezona gripe je na vrhuncu, do sada je registrirano više od 30 tisuća oboljelih

Vrhunac sezone gripe gripbilježi se nekoliko tjedana kasnije nego prethodnih sezona.

Objavljeno

|

Autor

Kao izliječiti gripu?

U Hrvatskoj je, zaključno s 16. veljače 2020. godine, službeno registrirano ukupno 30.587 oboljelih od gripe, od kojih je 10.199 prijavljeno tijekom 7. tjedna 2020. godine, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

S obzirom na veličinu stanovništva, najveće stope oboljelih zabilježene su na području Bjelovarsko-bilogorske, Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije. Među pristiglim prijavama gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi.


Postojeći podaci ukazuju da se nalazimo na vrhuncu sezone gripe koji može potrajati još koji tjedan. Vrhunac sezone bilježi se nekoliko tjedana kasnije nego prethodnih sezona.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), na širem području Europe aktivnost gripe je u porastu. U većini država bilježi se srednji intenzitet, te se u nekoliko država bilježi visoki i vrlo visoki intenzitet. Oba virusa gripe tipa A i B cirkuliraju u Europi sa većim udjelom potvrđenih uzoraka virusa tipa A (60%).

Stope prijava gripe na 100 000 prema županijama u 7. tjednu 2020.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP