Prati nas

Mozaik

Fotoni

Festival svjetla u Zagrebu prava je senzacija. Pogledajte!

Kula Lotrščak, gornjogradski simbol, pretvorena je u svjetionik koji mami posjetitelje da se popnu do svjetlosne čarolije. Crkva sv. Katarine postala je platno za projekciju vitraja, dok je na Platou Gradec iznikao golem cvijet čije latice trepere na vjetru i mijenjaju boju.

Objavljeno

|

Do kada traje Festival svjetla?
Festival svjetla Zagreb 2019 (foto: Sandro Bura)

Među prvima smo razgledali danas otvoreni Festival svjetla u Zagrebu koji će potrajati do 24. ožujka, svakoga dana od 18 do 23 sata. Vremena je malo i zaista bi bila šteta propustiti ovu besplatnu senzaciju na čak 19 lokacija.

No ne brinite, odlučite li razgledati baš sve, uz lagani korak trebat će vam sat i pol do dva sata. Ovogodišnja tema Festivala je proljeće – simbol buđenja, rasta i renesanse.

Što pogledati?

U središnjem dijelu tunela Grič, koji ispod brda Gradec spaja Mesničku i Radićevu ulicu, potražite čarobnu šumu. Vođeno rukom umjetnika, svjetlo oblikuje biljke i životinje, ali i kreira cijelu atmosferu.

U Art parku prošećite uz livadu posutu svjetlećim kapljicama rose i cvjetovima koji se otvaraju i vesele dolasku proljeća. Kula Lotrščak, gornjogradski simbol, pretvorena je u svjetionik koji mami posjetitelje da se popnu do svjetlosne čarolije.

U parku Grič tri su instalacije – svjetlosne ribice koje uz pomoć 3D video mapping projekcije “plivaju” pročeljem zgrade Državnog hidrometeorološkog zavoda, hologramska zlatna ribica te, na kraju, instalacije ribica koje “plivaju” unutar tog neobičnog akvarija.

Crkva sv. Katarine postala je platno za projekciju vitraja, dok je na Platou Gradec iznikao golem cvijet čije latice trepere na vjetru i mijenjaju boju.

I što je proljeće ako ne cvijeće i jedan od njegovih najljepših simbola – breskve u cvatu koje možete razgledati na Strossu. Svjetlom oivičene prekrasne tradicionalne kineske lanterne i breskve u cvatu simbol su proljeća i radosti života. Dođite, nije to sve! Pobrojali smo tek neke svjetlosne instalacije koje Zagreb pretvaraju u bajku. Više potražite na festivalsvjetlazagreb.hr.

Ovo je početak zagrebačke truističke sezone

Ministar turizma i izaslanik premijera Gari Cappelli na otvaranju Festivala naglasio je važnost takvih događanja za predsezonski turistički promet uz ocjenu da Grad Zagreb i njegova Turistička zajednica rade odličan posao u turizmu.

S Festivalom svjetla Zagreb počinje turistička godina praktički za cijelu Hrvatsku, kao što i završava s Adventom u Zagrebu u prosincu. To su važna događaja za turizam i vjerujem da će Zagrebu donijeti veliko povećanje broja turista, kao što je bilo i lani, rekao je Cappelli.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.