Prati nas

Mozaik

Mamina i tatina dječica

‘Halo, ja sam Goranova mama’ Jeste li ikada zvali šefa svog odraslog djeteta?

Djeca rastu, no roditeljski posao nikako da prestane. Tako bismo mogli sažeti sadržaj ovoga teksta. Naime, nedavno je istraživanje pokazalo da jako visok postotak roditelja svojoj već odrasloj djeci rješava svakodnevne probleme.

Objavljeno

|

Kako razgovarati s odraslom djecom? Što kad djeca odrastu?
foto: BigStock

Nedavni skandal vezan uz slavne i bogate roditelje koji su potplaćivali uprave prestižnih fakulteta u SAD-u kako bi svojoj djeci osigurali upis, pokazali su dokle su nadobudni mame i tate spremni ići a da svojim najdražima pruže najbolje.

No ima toga još. Naime, kako je pokazala nedavna studija Morning Consulta koju je naručio The New York Times, pokazuju dokle seže briga nekih roditelja. Studija provedena među roditeljima djece stare između 18 i 28 godina pokazala je neke vrlo neobične stvari što se posebno odnosi na dvije posljednje točke.

Što sve roditelji čine za djecu?

76 posto roditelja podsjeća svoju djecu na obaveze poput redovitog plaćanja računa ili obaveza vezanih uz obrazovanje.

74 posto roditelja pomaže djeci oko naručivanja na liječnički pregled.

22 posto roditelja pomaže svojoj djeci oko pisanja životopisa i prijava za posao.

15 posto roditelja pomaže djeci napisati zadaćnicu ili neki drugi tekst za školu.

11 posto zove šefa svog odraslog djeteta kako bi s njim raspravili neki problem na poslu.

8 posto roditelja nazvalo je djetetovog profesora ili ravnatelja škole kako bi raspravljali o ocjenama.

Za roditelje su uvijek bebe

I dok se u nekim od ovih stvari prosječni roditelj još i može pronaći, zvanje šefa svog odraslog djeteta radi nekog problema na poslu stvarno je previše. Osim što na taj način to već odraslo dijete nikad neće naučiti voditi svoje vlastite bitke, takvo ponašanje teško da će omekšati nekog problematičnog šefa. Štoviše, nakon takve intervencije, pomladak bi na poslu mogao imati još samo više problema.

“Trebali bi dijete pripremiti za put, umjesto da put pripremate za dijete”, kaže Julie Lythcott-Haims, bivša dekanica prestižnog Sveučilišta Stanford i autorica priručnika “Kako odgojiti odraslog čovjeka: Oslobodite se zamki pretjeranog roditeljstva”.

Prema Lythcott-Haims, cilj ne bi trebao biti spriječiti dijete da ikad počini pogrešku, već da imaju određenu otpornost kad pogriješe.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.