Prati nas

Zdravlje

Preskočite obrok

Ponekad biste trebali postiti, pročitajte zašto i kako

Dr. Ohsumi, japanski molekularni biolog, potrošio je godine proučavajući kako ljudske stanice recikliraju vlastiti otpad. Ovaj proces poznat je pod nazivom autofagija. Sastavljena je od grčkih riječi „auto“ ili „samo“ i „phagein“ ili „jedenje“ – dakle samojedenje. Zvuči pomalo uznemirujuće, ali ovaj proces vam pomaže da održite stabilnost organizma.

Objavljeno

|

foto: Photo Mix/Pixabay

Stanice u našem tijelu se neprestano raspadaju kako bi potom reciklirale svoje dijelove. 2016. godine, Dr. Yoshinori Ohsumi iz Japana dobio je Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu za otkriće mehanizma koji stoji iza ovog procesa poznatog pod nazivom autofagija. Većina tkiva u našim tijelima redovito mijenja svoje stanice novima. Svaki organ treba određenu količinu vremena kako bi se potpuno obnovio.

Ipak, neka tkiva nikad ne mijenjaju svoje stanice, piše portal Bright Side. Evo kako iskoristiti nevjerojatna otkrića Dr. Ohsumija.


Istraživanje koje je urodilo plodom

Dr. Ohsumi, japanski molekularni biolog, potrošio je godine proučavajući kako ljudske stanice recikliraju vlastiti otpad. Ovaj proces poznat je pod nazivom autofagija. Sastavljena je od grčkih riječi auto (samo) i phagein (jedenje) – dakle samojedenje. Zvuči pomalo uznemirujuće, ali ovaj proces vam pomaže da održite stabilnost organizma.

Pomoću lizosoma (organela odgovornih za razgradnju intracelularnog materijala), vaše tijelo razgrađuje različite proteinske strukture i pretvara ih u aminokiseline, a kasnije koristi te iste aminokiseline kako bi izgradilo nove stanice.

Naše tijelo može koristiti vlastite zalihe bjelančevina u obliku oštećenih stanica i mikroorganizama. Prosječna osoba konzumira oko 70 grama bjelančevina dnevno, što je nedovoljno da se stvore potrebne nove stanice. Kad se koristi „proteinski otpad“, tada tijelo može dobiti dovoljnu količinu materijala za obnovu.

Kada prirodni mehanizmi recikliranja prestanu funkcionirati, oštećene stanice i njihove komponente počinju se nakupljati u tijelu. Organizam izgubi sposobnost neutralizacije stanica raka i inficiranih stanica, što u konačnici može rezultirati mnogim ozbiljnim bolestima.

Kako potaknuti autofagiju

U svojoj studiji, Dr. Ohsumi je koristio post kako bi potaknuo tijelo da razgrađuje toksične stanice i riješi se otpada. Kada postite, vaše stanice žive duže i proizvode više energije. U tijelu je manje upalnih procesa. Osim toga, ako smanjite unos kalorija, razina dušikova oksida u tijelu će se povećati – a to je molekula koja nam pomaže u detoksikaciji i pomlađivanju organizma.

Ako prakticirate povremeni post tako što izmijenjujete periode konzumiranja hrane s periodima posta, pomažete tijelu da se očisti. Dodatno, post vam pomaže da smršavite i ubrzate metabolizam. Zdravstvene blagodati prakticiranja posta su brojne, uključuju smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti, neuroloških problema, dijabetesa, kao i smanjenja upala, oksidativnog stresa i krvnog tlaka. Postoje mnoge vrste posta pa možete odabrati strategiju koja će se najbolje uklopiti u vaš stil života.

24 satni post

Ako naginjete prema ovoj metodi, trebali biste odabrati jedan dan u tjednu kada nećete jesti. Ako vam više odgovara možete pojesti doručak u 8 ujutro i ne jesti ništa do sljedećeg jutra u isto vrijeme.

Isprekidani post

Ako ste odabrali ovu opciju, trebali biste jesti normalno jedan dan a onda postiti sljedeći dan. Ovo ne znači da ne biste smjeli uopće jesti na dane posta već biste trebali smanjiti unos kalorija, npr konzumirati 2.000 kalorija na regularne dane i 500 kalorija na dane posta.

Preskakanje obroka

Ako vam je svijet posta nov i djeluje zastrašujuće, počnite preskakati obroke. Generalno, preskakanje samo jednog obroka dnevno ubrzava metabolizam i potiče procese čišćenja u vašem tijelu. Zapamtite da se nakon preskočenog obroka ne biste smjeli prejedati prilikom sljedećeg.

Ograničeni post

Ograničeni post je vrta isprekidanog posta. Kako biste ga primijenili, trebate jesti unutar osam sati svakoga dana. Ovaj post se također naziva “16/8 post” zbog toga što tijekom preostalih 16 sati u danu ne jedete. Ako vam je ova metoda nova, probajte manje striktni raspored. Npr. pojedite ručak u 8 ujutro i večeru u 6 popodne. Tako ćete provesti samo 14 sati bez hrane. Jednom kad se naviknete na ovo, smanjite broj sati u kojem si dozvoljavate hranu.

Vodeni post

Ako odlučite slijediti ovu strategiju, morate izabrati jedan dan u tjednu u kojem ćete piti samo vodu ili svježe sokove bez šećera. Najbolje vrijeme za ovo je proljeće, iako se može prakticirati tijekom cijele godine.

.

Nema predaje

Moždani udar – kako ga prepoznati i kako pomoći

Najlakše ga je prepoznati ako zapamtimo akronim FAST, za koji u hrvatskom jeziku imamo inačicu GROM (Govor, Razumijevanje, Oduzetost polovice tijela, Minute su važne).

Objavljeno

|

“Sjećam se kao da je bilo jučer. Bila je nedjelja, 7. kolovoza 2011. Bili smo kod kuće, ja sam nešto radila po kuhinji, a muž je bio u kupaonici. Odjednom sam čula udarac, kao da se nešto stropoštalo. Dotrčala sam u kupaonicu i vidjela Stanka gdje leži na podu. Nije se mogao micati, jedna ruka mu je bila ukočena i polovica lica nekako čudno obješena. Odmah sam pomislila da je to moždani udar”, prepričava taj šokantan dan gospođa Mirjana Babić iz Zagreba.

“Nazvala sam hitnu pomoć koja je stigla vrlo brzo. Muža su stavili na nosila i u kola, a ja sam sjela u auto i krenula za njima. Kad smo došli u bolnicu, liječnici su počeli s obradom, a meni su rekli da je jako dobro u toj cijeloj strašnoj priči što nije bio sam kod kuće kad se to dogodilo i što je dopremljen u bolnicu nedugo nakon udara. Kako su mi objasnili, baš ta brza reakcija je ključna. Operiran je, izvadili su mu nekoliko ugrušaka i prebačen je na intenzivnu njegu na kojoj je proveo više od deset dana. Tek kad se malo ustabilio i kad je prošla neposredna opasnost, prebacili su ga na običan odjel”, opisuje dalje gospođa Mirjana.


“Nakon bolnice, muž je prebačen u Krapinske toplice na rehabilitaciju gdje je proveo nekoliko mjeseci. Ondje je počeo s redovitim vježbama i stanje mu se malo popravilo, ali ne do kraja. Nije mogao hodati, govoriti, sam se hraniti, obavljati nuždu… Još uvijek je, više-manje, tako. Sada je kod kuće, no već je godinama u krevetu, nepokretan”, kaže gospođa Mirjana.

“U dobru i zlu”

Brigu o nepokretnom mužu preuzela je na sebe. Nije lako, ali to je bila jedina opcija. “Domovi su jako skupi, to je prvo. Pogotovo oni koji bi čovjeku pružili doista adekvatnu njegu kad je u ovakvom stanju. S druge strane, državni domovi imaju ogromne liste čekanja. Ali ne radi se samo o tome. Nekako mi je bilo neobično čovjeka s kojim sam provela većinu života smjestiti u dom sad kad su nastupili problemi. U dobru i u zlu, u zdravlju i u bolesti – tako smo se zavjetovali i to je to.”

No briga o nepokretnom čovjeku nije nimalo laka, kaže nam Mirjana i opisuje svoju svakodnevnu rutinu. “Hranim ga i kupam, a moram ga i redovito okretati da mu ne nastanu rane od ležanja. Kupili smo poseban madrac protiv dekubitusa, ali i uz taj madrac treba čovjeka svako malo okretati. Stanku ne radi probava kako treba, pa mu svaka tri dana moram isprovocirati stolicu. Onda ide pranje, provjetravanje i sve po redu”, priča dalje Mirjana.

Ipak, od svega toga Mirjani najteže pada otežana komunikacija s mužem. “Stanko teško ne govori tako da teško komuniciramo. U prvo vrijeme je to bilo uglavnom gestama, pogledima, dodirima, a onda se govor počeo malo po malo vraćati. Moždani udar koji je imao bio je vrlo jak pa su mi liječnici rekli da je pravo čudo što je uopće preživio te da sigurno ne bi preživio da je bio sam kad se to dogodilo i da nismo tako brzo reagirali. A sad – što je tu je. Nije lako, ali držimo se. Sigurna sam da je situacija obrnuta, da bi se i on tako brinuo o meni.”

Kako nastaje moždani udar?

Suprug gospođe Mirjane jedan je od 11.300 ljudi u Hrvatskoj koliko ih svake godina doživi moždani udar. Zašto on nastaje, pitali smo doc. prim. dr.sc. Hrvoja Budinčevića, neurologa i zamjenika predstojnice Klinike za neurologiju i v.d. pročelnika Zavoda za cerebrovaskularne bolesti i intenzivnu neurologiju Kliničke bolnice Sveti Duh.

Moždani udar nastaje zbog začepljenja krvne žile (arterije) ugruškom u mozgu ili u vratu (i tada ga nazivamo ishemijski moždani udar) ili prsnuća krvne krvne žile u mozgu (i tada ga nazivamo hemoragijski moždani udar). Uzroci moždanog udara su različiti te su povezani s promjenjivim (modificiajućim) čimbnicima rizika – odnosno na one na koje možemo utjecati te s nepromjenjivim (ne-modificirajućim) čimbenicima rizka na koje ne možemo utjecati (kao npr. dob, spol, prethodni moždani udar, nasljeđe)

Može li se moždani udar spriječiti? (posebnim režimom prehrane, vježbe, načinom života…)

Činjenica je da se 90 % moždanih udara može spriječiti ukoliko djelujemo na 10 promjenjivih (modificirajućih) čimbenika rizika. Promjenjivi čimbenici rizika su: 1. arterijska hipertenzija (povišeni krvni tlak), 2. šećerna bolest, 3. hiperlipidemija (povišene masnoće u krvi), 4. srčane bolesti – fibrilacija atrija 5. pretilost, 6. pušenje, 7. prekomjerna konzumacija alkohola, 8. sjedelački način života, 9. neadekvatna prehrana i 10. stres.

Neki od ovih čimbenika rizika mogu se kontrolirati zdravim načinom života što uključuje redovitu tjelesnu aktivnost (bar 30 minuta dnevno), balansiranu prehranu bogatu voćem i povrćem (mediteranska dijeta) – sa smanjenim unosom soli, masnoća i ugljikohidrata, kontrolu tjelesne težine, prestankom pušenja i konzumiranja alkohola, te smanjenjem razine stresa, ukoliko ove nefarmakološke metode ne pomognu i u kontroli arterijske hipertenzije, šećerne bolesti i hiperlipidemiji preporuča se primjena lijekova, što predstavlja osnovu i za liječenje fibrilacije atrija.

Osim toga za potvrdu nekih od ovih čimbenika rizika potrebno je učiniti laboratorijsku obradu krvi i elektroardiogram (EKG), a korisno je i učiniti ultrazvuk karotidnih i vertebralnih arterija kako bi se procijenio stupanj ateroskleroze te eventualno pristupilo kirurškom ili endovaskularnom liječenju stenoze (suženja) karotidne arterije ukoliko je ona viša od 70 %.

Kad nastupi moždani udar, kako pomoći sebi ili nekome drugome?

Najvažnije ga je prepoznati te pozvati hitnu pomoć kako bi se osoba dovela u bolnicu u kojoj se može obaviti potrebna obrada i započeti sa liječenjem u što kraćem roku kako bi se smanjilo oštećenje mozga koje nastaje kod moždanog udara. Moždani udar je bolest mozga koji nastaje naglo i uzrokovan je poremećajem cirkulacije, a deficit odgovara zahvaćenom području mozga.

Najlakše ga je prepoznati ako zapamtimo akronim FAST, za koji u hrvatskom jeziku imamo inačicu GROM (Govor, Razumijevanje, Oduzetost polovice tijela, Minute su važne).

Ukratko FAST se odnosi na Face – naglo nastala asimetrija lica, Arm – naglo nastala slabost ili utrnutost ruke, Speech – naglo nastali poremećaj govora i Time – vrijeme je bitno jer obrzini reakcije ovisi ishod. Naime, svake minute u moždanom udaru u prosjeku propada 2 milijuna neurona (moždanih stanica) ali taj broj može ići i do 27 milijuna stanica u minuti.

Kako izgleda rehabilitacija i koliko se uspješno ljudi oporavljaju od moždanog udara te o čemu to ovisi?

S rehabilitacijom nakon moždanog udara treba započeti što ranije, najčešće se počinje nakon 24 sata od moždanog udara. Oporavak od moždanog udara ovisi o više čimbenika, vrsti moždanog udara, težini i veličini moždanog udara, primjenjenoj terapiji, drugim bolestima osobe (komorbiditeti) te komplikacijama tijekom liječenja. Smatra se da ukoliko se liječenje provodi u specijaliziranim jedinicama za liječenje moždanog udara pobošljava ishod za 14 %, primjenom intravenske trombolize (rastapanje ugruška lijekom) za 30 %, a mehanička trombektomija za preko 50 % (primjenjuje se za kod osoba sa začepljenjem velike moždane arterije, posebnim kateterima se ugrušak uklanja iz cirkulacije).

Smatra se da se trećina osoba s moždanim udarom nemaju posljedice, druga trećina je ovisna o drugima, dok trećina bolesnika umre. U posljednje vrijeme ovi omjeri se mijenjaju, jer se smrtnost od moždanog udara smanjuje, nažalost planira se porast broja oboljelih od moždanog udara na razini Europe, prvenstveno zbog starenja stanovništva. Pod rehabilitacijom se obično podrazumijeva fizikalna terapija, ali svakako bi trebala uključiti i radnu terapiju te logopedske vježbe.

Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u okviru projekta “Nema predaje”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP