Prati nas

Zdravlje

Ponekad biste trebali postiti, pročitajte zašto i kako

Dr. Ohsumi, japanski molekularni biolog, potrošio je godine proučavajući kako ljudske stanice recikliraju vlastiti otpad. Ovaj proces poznat je pod nazivom autofagija. Sastavljena je od grčkih riječi „auto“ ili „samo“ i „phagein“ ili „jedenje“ – dakle samojedenje. Zvuči pomalo uznemirujuće, ali ovaj proces vam pomaže da održite stabilnost organizma.

Objavljeno

|

foto: Photo Mix/Pixabay

Stanice u našem tijelu se neprestano raspadaju kako bi potom reciklirale svoje dijelove. 2016. godine, Dr. Yoshinori Ohsumi iz Japana dobio je Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu za otkriće mehanizma koji stoji iza ovog procesa poznatog pod nazivom autofagija. Većina tkiva u našim tijelima redovito mijenja svoje stanice novima. Svaki organ treba određenu količinu vremena kako bi se potpuno obnovio.

Ipak, neka tkiva nikad ne mijenjaju svoje stanice, piše portal Bright Side. Evo kako iskoristiti nevjerojatna otkrića Dr. Ohsumija.Istraživanje koje je urodilo plodom

Dr. Ohsumi, japanski molekularni biolog, potrošio je godine proučavajući kako ljudske stanice recikliraju vlastiti otpad. Ovaj proces poznat je pod nazivom autofagija. Sastavljena je od grčkih riječi auto (samo) i phagein (jedenje) – dakle samojedenje. Zvuči pomalo uznemirujuće, ali ovaj proces vam pomaže da održite stabilnost organizma.

Pomoću lizosoma (organela odgovornih za razgradnju intracelularnog materijala), vaše tijelo razgrađuje različite proteinske strukture i pretvara ih u aminokiseline, a kasnije koristi te iste aminokiseline kako bi izgradilo nove stanice.

Naše tijelo može koristiti vlastite zalihe bjelančevina u obliku oštećenih stanica i mikroorganizama. Prosječna osoba konzumira oko 70 grama bjelančevina dnevno, što je nedovoljno da se stvore potrebne nove stanice. Kad se koristi „proteinski otpad“, tada tijelo može dobiti dovoljnu količinu materijala za obnovu.

Kada prirodni mehanizmi recikliranja prestanu funkcionirati, oštećene stanice i njihove komponente počinju se nakupljati u tijelu. Organizam izgubi sposobnost neutralizacije stanica raka i inficiranih stanica, što u konačnici može rezultirati mnogim ozbiljnim bolestima.

Kako potaknuti autofagiju

U svojoj studiji, Dr. Ohsumi je koristio post kako bi potaknuo tijelo da razgrađuje toksične stanice i riješi se otpada. Kada postite, vaše stanice žive duže i proizvode više energije. U tijelu je manje upalnih procesa. Osim toga, ako smanjite unos kalorija, razina dušikova oksida u tijelu će se povećati – a to je molekula koja nam pomaže u detoksikaciji i pomlađivanju organizma.

Ako prakticirate povremeni post tako što izmijenjujete periode konzumiranja hrane s periodima posta, pomažete tijelu da se očisti. Dodatno, post vam pomaže da smršavite i ubrzate metabolizam. Zdravstvene blagodati prakticiranja posta su brojne, uključuju smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti, neuroloških problema, dijabetesa, kao i smanjenja upala, oksidativnog stresa i krvnog tlaka. Postoje mnoge vrste posta pa možete odabrati strategiju koja će se najbolje uklopiti u vaš stil života.

24 satni post

Ako naginjete prema ovoj metodi, trebali biste odabrati jedan dan u tjednu kada nećete jesti. Ako vam više odgovara možete pojesti doručak u 8 ujutro i ne jesti ništa do sljedećeg jutra u isto vrijeme.

Isprekidani post

Ako ste odabrali ovu opciju, trebali biste jesti normalno jedan dan a onda postiti sljedeći dan. Ovo ne znači da ne biste smjeli uopće jesti na dane posta već biste trebali smanjiti unos kalorija, npr konzumirati 2.000 kalorija na regularne dane i 500 kalorija na dane posta.

Preskakanje obroka

Ako vam je svijet posta nov i djeluje zastrašujuće, počnite preskakati obroke. Generalno, preskakanje samo jednog obroka dnevno ubrzava metabolizam i potiče procese čišćenja u vašem tijelu. Zapamtite da se nakon preskočenog obroka ne biste smjeli prejedati prilikom sljedećeg.

Ograničeni post

Ograničeni post je vrta isprekidanog posta. Kako biste ga primijenili, trebate jesti unutar osam sati svakoga dana. Ovaj post se također naziva “16/8 post” zbog toga što tijekom preostalih 16 sati u danu ne jedete. Ako vam je ova metoda nova, probajte manje striktni raspored. Npr. pojedite ručak u 8 ujutro i večeru u 6 popodne. Tako ćete provesti samo 14 sati bez hrane. Jednom kad se naviknete na ovo, smanjite broj sati u kojem si dozvoljavate hranu.

Vodeni post

Ako odlučite slijediti ovu strategiju, morate izabrati jedan dan u tjednu u kojem ćete piti samo vodu ili svježe sokove bez šećera. Najbolje vrijeme za ovo je proljeće, iako se može prakticirati tijekom cijele godine.

.

Zdravlje

Rekli su vam da marihuana ne ubija? Krivo!

Mladić je u unajmljenom automobilu izazvao kaos na cesti. Pet je kilometara vozio u suprotnom smjeru, polukružno se okretao preko pune linije, sudario se s tri auta, ozlijedio 54-godišnjaka koji je danas potpuno nepokretan i hrani se kroz sondu. Nakon svega je pobjegao s mjesta nesreće. I sve to zbog toga, utvrđeno je na sudu, jer je te noći popušio, kako kaže, dva-tri džointa koji su mu izazvali halucinacije.

Objavljeno

|

Autor

26-godišnjaku iz Bosne i Hercegovine na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu izrečena je kazna od šest mjeseci psihijatrijskog liječenja. Javnost je ogorčena jer smatra da kazna ne odgovara nedjelu.

Naime, mladić je u unajmljenom automobilu u Hrvatskoj izazvao kaos na cesti. Pet je kilometara vozio u suprotnom smjeru, polukružno se okretao preko pune linije, sudario se s tri auta, ozlijedio 54-godišnjaka koji je danas potpuno nepokretan i hrani se kroz sondu. Nakon svega je pobjegao s mjesta nesreće. I sve to zbog toga, utvrđeno je na sudu, jer je te noći popušio, kako kaže, dva-tri džointa koji su mu izazvali halucinacije.Srećom, u ovom slučaju smrt je za dlaku izbjegnuta, iako je stanje ozlijeđenog muškarca tragično. Kako je to u opsežnom prilogu “Istine i zablude o marihuani” objasnila dr. Matija Čale Mratović, marihuana ima snažno štetno djelovanje na sposobnosti i vještine potrebne za sigurnu vožnju (npr. budnost, sposobnost koncentracije, koordinacija pokreta, brzina reakcije, procjena udaljenosti itd.), a štetno djelovanje traje i do 24 sata nakon konzumiranja.

Broj smrti raste s udjelom konzumenata, baš kao i u slučaju alkohola

Kako oštećuje ravnotežu i koordinaciju, kratkotrajno pamćenje i pažnju uz smanjeno kritičko rasuđivanje povećava vjerojatnost rizičnog ponašanja i statistički značajno povećava rizik za prometne nesreće. Dok su još uvijek različiti učinci marihuane u fazi istraživanja, nedvojbeno je potvrđena statistički značajna povezanost između konzumiranja marihuane i prometnih nesreća pa tako i onih sa smrtnim ishodom.

Broj umrlih raste ili pada proporcionalno s udjelom konzumenata u populaciji. Što je veći udio konzumenata, veći će biti broj stradalih. Kao primjer navodima Istraživanje s Columbia University’s Mailman School of Public Health, u kom su obrađeni podaci za 23.500 smrtno stradalih vozača u periodu od 1999.g. do 2010.g..

Rezultati su pokazali da je alkohol kao pridonoseći čimbenik u nesrećama, cijelo to vrijeme bio u 40% slučajeva, dok je udio nesreća pod djelovanjem marihuane porastao od 4% 1999.g. na 12% 2010.g. Treba li spomenuti da je to vrijeme ponovnog trenda dekriminalizacije marihuane i vrijeme uvođenja marihuane u medicinsku uporabu? Više o marihuani, uz popis znanstvenih referenci, potražite na stanicama dubrovačko-neretvanskog Zavoda za javno zdravstvo.

Nastavi čitati