Prati nas

Zdravlje

Preskočite obrok

Ponekad biste trebali postiti, pročitajte zašto i kako

Dr. Ohsumi, japanski molekularni biolog, potrošio je godine proučavajući kako ljudske stanice recikliraju vlastiti otpad. Ovaj proces poznat je pod nazivom autofagija. Sastavljena je od grčkih riječi „auto“ ili „samo“ i „phagein“ ili „jedenje“ – dakle samojedenje. Zvuči pomalo uznemirujuće, ali ovaj proces vam pomaže da održite stabilnost organizma.

Objavljeno

|

foto: Photo Mix/Pixabay

Stanice u našem tijelu se neprestano raspadaju kako bi potom reciklirale svoje dijelove. 2016. godine, Dr. Yoshinori Ohsumi iz Japana dobio je Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu za otkriće mehanizma koji stoji iza ovog procesa poznatog pod nazivom autofagija. Većina tkiva u našim tijelima redovito mijenja svoje stanice novima. Svaki organ treba određenu količinu vremena kako bi se potpuno obnovio.

Ipak, neka tkiva nikad ne mijenjaju svoje stanice, piše portal Bright Side. Evo kako iskoristiti nevjerojatna otkrića Dr. Ohsumija.


Istraživanje koje je urodilo plodom

Dr. Ohsumi, japanski molekularni biolog, potrošio je godine proučavajući kako ljudske stanice recikliraju vlastiti otpad. Ovaj proces poznat je pod nazivom autofagija. Sastavljena je od grčkih riječi auto (samo) i phagein (jedenje) – dakle samojedenje. Zvuči pomalo uznemirujuće, ali ovaj proces vam pomaže da održite stabilnost organizma.

Pomoću lizosoma (organela odgovornih za razgradnju intracelularnog materijala), vaše tijelo razgrađuje različite proteinske strukture i pretvara ih u aminokiseline, a kasnije koristi te iste aminokiseline kako bi izgradilo nove stanice.

Naše tijelo može koristiti vlastite zalihe bjelančevina u obliku oštećenih stanica i mikroorganizama. Prosječna osoba konzumira oko 70 grama bjelančevina dnevno, što je nedovoljno da se stvore potrebne nove stanice. Kad se koristi „proteinski otpad“, tada tijelo može dobiti dovoljnu količinu materijala za obnovu.

Kada prirodni mehanizmi recikliranja prestanu funkcionirati, oštećene stanice i njihove komponente počinju se nakupljati u tijelu. Organizam izgubi sposobnost neutralizacije stanica raka i inficiranih stanica, što u konačnici može rezultirati mnogim ozbiljnim bolestima.

Kako potaknuti autofagiju

U svojoj studiji, Dr. Ohsumi je koristio post kako bi potaknuo tijelo da razgrađuje toksične stanice i riješi se otpada. Kada postite, vaše stanice žive duže i proizvode više energije. U tijelu je manje upalnih procesa. Osim toga, ako smanjite unos kalorija, razina dušikova oksida u tijelu će se povećati – a to je molekula koja nam pomaže u detoksikaciji i pomlađivanju organizma.

Ako prakticirate povremeni post tako što izmijenjujete periode konzumiranja hrane s periodima posta, pomažete tijelu da se očisti. Dodatno, post vam pomaže da smršavite i ubrzate metabolizam. Zdravstvene blagodati prakticiranja posta su brojne, uključuju smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti, neuroloških problema, dijabetesa, kao i smanjenja upala, oksidativnog stresa i krvnog tlaka. Postoje mnoge vrste posta pa možete odabrati strategiju koja će se najbolje uklopiti u vaš stil života.

24 satni post

Ako naginjete prema ovoj metodi, trebali biste odabrati jedan dan u tjednu kada nećete jesti. Ako vam više odgovara možete pojesti doručak u 8 ujutro i ne jesti ništa do sljedećeg jutra u isto vrijeme.

Isprekidani post

Ako ste odabrali ovu opciju, trebali biste jesti normalno jedan dan a onda postiti sljedeći dan. Ovo ne znači da ne biste smjeli uopće jesti na dane posta već biste trebali smanjiti unos kalorija, npr konzumirati 2.000 kalorija na regularne dane i 500 kalorija na dane posta.

Preskakanje obroka

Ako vam je svijet posta nov i djeluje zastrašujuće, počnite preskakati obroke. Generalno, preskakanje samo jednog obroka dnevno ubrzava metabolizam i potiče procese čišćenja u vašem tijelu. Zapamtite da se nakon preskočenog obroka ne biste smjeli prejedati prilikom sljedećeg.

Ograničeni post

Ograničeni post je vrta isprekidanog posta. Kako biste ga primijenili, trebate jesti unutar osam sati svakoga dana. Ovaj post se također naziva “16/8 post” zbog toga što tijekom preostalih 16 sati u danu ne jedete. Ako vam je ova metoda nova, probajte manje striktni raspored. Npr. pojedite ručak u 8 ujutro i večeru u 6 popodne. Tako ćete provesti samo 14 sati bez hrane. Jednom kad se naviknete na ovo, smanjite broj sati u kojem si dozvoljavate hranu.

Vodeni post

Ako odlučite slijediti ovu strategiju, morate izabrati jedan dan u tjednu u kojem ćete piti samo vodu ili svježe sokove bez šećera. Najbolje vrijeme za ovo je proljeće, iako se može prakticirati tijekom cijele godine.

.

Zdravlje

Obranite se od komaraca – bez kemije

Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti ‘kemiju’ kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Objavljeno

|

Autor

Obilne kiše i poplave pogodovale su razmnožavanju komaraca koji sada u nemjerljivo velikim rojevima maltretiraju cijele gradove. Nažalost, ove životinje nisu, kao nekad, samo neugodne i dosadne, već na našim područjima šire i virus zapadnog Nila.

Posebno je teško u Osijeku gdje je izmjereno da na čovjeka može sletjeti više od 130 komaraca u samo 15 minuta.


Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti “kemiju” kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Neem i kokos

Prema nekim istraživanjima mješavina ulja neema i kokosa može držati komarce podalje i to čak osam sati. Neemov prah ili ulje lako je nabaviti u trgovinama organskom hranom, dok kokosovo ulje prodaju i svi veći trgovački lanci u Hrvatskoj.

Neem ili indijski jorgovan je brzorastuće drvo koje botaničari zovu Azadirachta indica. U Indiji se tradicionalno koristi u narodnoj medicini dok se u posljednje vrijeme propagira njegova upotreba u organskoj poljoprivredi kao sredstvo protiv štetnika.

Sprejevi na bazi ulja geranija

Lijepo mirišu, a neškodljivi su. Dostupni su u ljekarnama, a sve češće ulje geranija koristimo i za zaštitu kućnih ljubimaca od komaraca i krpelja.

Češnjak

Oni koji vole češnjak, tvrde da jedan režanj vrlo uspješno drži na daljini i komarce. Prema nekim izvorima, češnjak maskira ugljični dioksid koji lučimo disanjem, a koji komarcima služi kao signal za napad.

Provjerite imate li stajaće vode oko kuće, na balkonu, u olucima…

Samo je tjedan dana potrebno da se iz jajeta razvije odrasli leteći komarac. Njegove ličinke žive u ustajaloj vodi pa bi bilo uputno provjeriti postoje li negdje u vašoj blizini otvorene bačve s vodom, stari lonci s kišnicom ili vanjske gume od vozila koje zadržavaju vodu i služe kao dom komarčevim larvama.

Pivo i banane su dobar izbor

Neki znalci tvrde da ova dva prehrambena proizvoda odbijaju komarce. Stoga, prije nego izađete van, iskapite pivo i pojedite bananu. Ako ništa drugo, bit ćete siti i napojeni.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP