Prati nas

Zdravlje

Preskočite obrok

Ponekad biste trebali postiti, pročitajte zašto i kako

Dr. Ohsumi, japanski molekularni biolog, potrošio je godine proučavajući kako ljudske stanice recikliraju vlastiti otpad. Ovaj proces poznat je pod nazivom autofagija. Sastavljena je od grčkih riječi „auto“ ili „samo“ i „phagein“ ili „jedenje“ – dakle samojedenje. Zvuči pomalo uznemirujuće, ali ovaj proces vam pomaže da održite stabilnost organizma.

Objavljeno

|

foto: Photo Mix/Pixabay

Stanice u našem tijelu se neprestano raspadaju kako bi potom reciklirale svoje dijelove. 2016. godine, Dr. Yoshinori Ohsumi iz Japana dobio je Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu za otkriće mehanizma koji stoji iza ovog procesa poznatog pod nazivom autofagija. Većina tkiva u našim tijelima redovito mijenja svoje stanice novima. Svaki organ treba određenu količinu vremena kako bi se potpuno obnovio.

Ipak, neka tkiva nikad ne mijenjaju svoje stanice, piše portal Bright Side. Evo kako iskoristiti nevjerojatna otkrića Dr. Ohsumija.


Istraživanje koje je urodilo plodom

Dr. Ohsumi, japanski molekularni biolog, potrošio je godine proučavajući kako ljudske stanice recikliraju vlastiti otpad. Ovaj proces poznat je pod nazivom autofagija. Sastavljena je od grčkih riječi auto (samo) i phagein (jedenje) – dakle samojedenje. Zvuči pomalo uznemirujuće, ali ovaj proces vam pomaže da održite stabilnost organizma.

Pomoću lizosoma (organela odgovornih za razgradnju intracelularnog materijala), vaše tijelo razgrađuje različite proteinske strukture i pretvara ih u aminokiseline, a kasnije koristi te iste aminokiseline kako bi izgradilo nove stanice.

Naše tijelo može koristiti vlastite zalihe bjelančevina u obliku oštećenih stanica i mikroorganizama. Prosječna osoba konzumira oko 70 grama bjelančevina dnevno, što je nedovoljno da se stvore potrebne nove stanice. Kad se koristi „proteinski otpad“, tada tijelo može dobiti dovoljnu količinu materijala za obnovu.

Kada prirodni mehanizmi recikliranja prestanu funkcionirati, oštećene stanice i njihove komponente počinju se nakupljati u tijelu. Organizam izgubi sposobnost neutralizacije stanica raka i inficiranih stanica, što u konačnici može rezultirati mnogim ozbiljnim bolestima.

Kako potaknuti autofagiju

U svojoj studiji, Dr. Ohsumi je koristio post kako bi potaknuo tijelo da razgrađuje toksične stanice i riješi se otpada. Kada postite, vaše stanice žive duže i proizvode više energije. U tijelu je manje upalnih procesa. Osim toga, ako smanjite unos kalorija, razina dušikova oksida u tijelu će se povećati – a to je molekula koja nam pomaže u detoksikaciji i pomlađivanju organizma.

Ako prakticirate povremeni post tako što izmijenjujete periode konzumiranja hrane s periodima posta, pomažete tijelu da se očisti. Dodatno, post vam pomaže da smršavite i ubrzate metabolizam. Zdravstvene blagodati prakticiranja posta su brojne, uključuju smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti, neuroloških problema, dijabetesa, kao i smanjenja upala, oksidativnog stresa i krvnog tlaka. Postoje mnoge vrste posta pa možete odabrati strategiju koja će se najbolje uklopiti u vaš stil života.

24 satni post

Ako naginjete prema ovoj metodi, trebali biste odabrati jedan dan u tjednu kada nećete jesti. Ako vam više odgovara možete pojesti doručak u 8 ujutro i ne jesti ništa do sljedećeg jutra u isto vrijeme.

Isprekidani post

Ako ste odabrali ovu opciju, trebali biste jesti normalno jedan dan a onda postiti sljedeći dan. Ovo ne znači da ne biste smjeli uopće jesti na dane posta već biste trebali smanjiti unos kalorija, npr konzumirati 2.000 kalorija na regularne dane i 500 kalorija na dane posta.

Preskakanje obroka

Ako vam je svijet posta nov i djeluje zastrašujuće, počnite preskakati obroke. Generalno, preskakanje samo jednog obroka dnevno ubrzava metabolizam i potiče procese čišćenja u vašem tijelu. Zapamtite da se nakon preskočenog obroka ne biste smjeli prejedati prilikom sljedećeg.

Ograničeni post

Ograničeni post je vrta isprekidanog posta. Kako biste ga primijenili, trebate jesti unutar osam sati svakoga dana. Ovaj post se također naziva “16/8 post” zbog toga što tijekom preostalih 16 sati u danu ne jedete. Ako vam je ova metoda nova, probajte manje striktni raspored. Npr. pojedite ručak u 8 ujutro i večeru u 6 popodne. Tako ćete provesti samo 14 sati bez hrane. Jednom kad se naviknete na ovo, smanjite broj sati u kojem si dozvoljavate hranu.

Vodeni post

Ako odlučite slijediti ovu strategiju, morate izabrati jedan dan u tjednu u kojem ćete piti samo vodu ili svježe sokove bez šećera. Najbolje vrijeme za ovo je proljeće, iako se može prakticirati tijekom cijele godine.

.

Zdravlje

Stalno ste umorni? Ovih osam prehrambenih navika mogu vas iscrpiti

Ako ste staslno umorni i nikako se ne možete naspavati, možda je kriva vaša prehrana. Naime, prevelik ili premali unos određenih namirnica može iscrpiti tijelo pa provjerite ne čini li vas umornima ono što jedete.

Objavljeno

|

Ako se stalno osjećate umorno, možda je problem u vašim navikama konzumiranja jela i pića. U nastavku donosimo savjete s portala Sixty an Me o prilagodbama u prehrani kojima možete smanjiti osjećaj umora.

Pijete previše kave

Kava i čaj su generalno dobri za zdravlje. Smanjuju rizik za dobivanje nekih vrsta karcinoma, bogati su antioksidansima, i naravno, razbuđuju. Ipak, prevelik unos kofeina tijekom duljeg vremenskog perioda rezultirati će pojačanim osjećajem umora.


Zašto se to događa? Kofein blokira receptore u mozgu za adenozin, molekulu koja izaziva osjećaj umora. Tijekom vremena vaše tijelo reagira tako što proizvodi više receptora za adenozin, što u konačnici dovodi do jačeg i dugotrajnijeg umora. Ograničite potrošnju kave na jednu do dvije šalice dnevno, isključivo kroz jutro, i ne pretjerujte sa šećerom.

Nedostaje vam željeza

Ako ne unosite dovoljno željeza postoji povišen rizik za anemiju. Rani znakovi deficita željeza uključuju stalni umor, otežano disanje, vrtoglavicu, neobjašnjivo debljanje i osjećaj tjeskobe.

Smanjite rizike konzumirajnjem namirnica bogatima željezom, poput junetine, kamenica, leće ili blitve. Ako ne jedete meso, kombinirajte izvore željeza s namirnicama bogatima vitaminom C radi poboljšanja apsorpcije.

Jedete rafinirane ugljikohidrate

Rafinirani ugljikohidrati uključuju tjesteninu, bijelu rižu i bijeli kruh. Iako su dobivene od cjelovitog zrnja, rafinirane žitarice procesuiranjem su izgubile sve bjelančevine, vlakna i nutrijente, ostavljajući samo jednostavne šećere koji tijelu daju brz nalet energije, nakon čega ubrzo slijedi pad energije, umor i želja za novom porcijom rafiniranih ugljikohidrata.

Umjesto rafiniranih, trebate unositi cjelovito zrnje koje će opskrbiti vaše tijelo bjelančevinama, vlaknima, željezom i vitaminom B od kojih ćete dobiti dugotrajnu energiju. Sjajan izbor žitarica uključuje kvinoju, ječam, smeđu rižu i punozrnati kruh.

Uživate u slasticama

Slično kao i rafinirani ugljikohidrati, slastice naglo podižu razinu šećera u krvi, ali uglavnom ne sadrže nutrijente koji bi održali tu enegiju. Rezultat je nagli pad energije i raspoloženja. Umjesto slatkiša probajte pojesti voćku.

Prirodni šećeri ne uzrokuju naglu promjenu koncentracije šećera u krvi, osim toga sadrže vlakna i antioksidanse koji doprinose osjećaju sitosti i dugotrajne energije. Na ovaj način se smanjuje i rizik za dijabetes tipa 2 koji također rezultira kroničnim umorom.

Ne unosite dostatnu količinu magnezija

Deficit magnezija dosta je raširena pojava. Magnezij je zadužen za razgrađivanje glukoze u tijelu radi dobivanja energije. Studije su pokazale da pojedinci s deficitom magnezija troše više energije i trebaju više kisika za obavljanje istih zadataka od osoba s normalnim razinama magnezija. Odlični izvori ovog važnog minerala su banane, bademi, špinat, blitva i sjemenke bundeve.

Dehidrirani ste

Svakako vodite računa o tome da pijete dovoljno vode, pogotovo ako vježbate. Svaka tjelesna funkcija ovisi o hidrataciji, uključujući i metabolizam. Kad ne pijete dovoljno vode, osjećate se umorno i letargično.

Nizak melatonin

Hrana koju jedemo utječe na sposobnost tijela za proizvodnju melatonina, jednog od glavnih hormona zaduženih za uspavljivanje. Niska zaliha melatonina rezultira poteškoćama sa spavanjem, skraćivanjem dubokog sna i povišenim rizikom od nesanice.

Prirodna proizvodnja melatonina opada u srednjoj životnoj dobi, a loš san dovodi do umora. Potrebno je na vrijeme u prehranu uvrstiti namirnice koje potiču proizvodnju melatonina, poput soka od višnje, mliječnih proizvoda i bjelančevina. Možete pomiješati sok od višnje s proteinima sirutke kako bi zaspali brže i spavali dulje.

Treba vam više bjelančevina

Bjelančevine su najzasitnije od svih makronutrijenata i najdulje se probavljaju, što znači da pružaju tijelu stabilan dotok energije i pomažu nam da se dulje osjećamo siti. Zbog prirodnog procesa sarkopenije koji počinje oko tridesete godine i pojačava se iza četrdesete, naši mišići ulaze u prirodni proces degeneracije.

Zbog toga možemo osjećati slabost i umor kao rezultat tog procesa. Neka stoga bjelančevine budu baza svih vaših obroka.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP