Prati nas

Aktivno starenje

Kompliment koji to nije

Prestanite mi govoriti da izgledam mlađe!

Kao prvo, to nije točno. Izgledam upravo onako kako su moja majka i baka izgledale u mojoj dobi. Oko očiju imam bore od smijenja, pojavile su se i prve sijede, bole me leđa ako se zaboravim istegnuti nakon vježbanja. Radije odlazim na plac neko u noćni provod. Osjećam svaku od godina provedenih na ovom svijetu i drago mi je zbog toga.

Objavljeno

|

Kako biti sretan?
foto: Pixabay

“Bila sam u nekom klubu kad sam to prvi put čula”, počinje svoju priču Elizabeth Lavis za Huffington Post.

Slavili smo 30. rođendan prijateljice, a ona se pojavila u društvu meni nepoznatog muškarca. Oboje su bili jako dobro sređeni i izgledali vrlo moderno. On je u šali rekao kako je njemu “šesta obljetnica 29. rođendana”. Iritiralo me što me primorao računati, a ionako se nisam osjećala baš najbolje jer sam bila u poderanim trapericama, nisam imala niti sređenu frizuru, niti nokte. I tad se taj muškarac okrenuo mojoj prijateljici i izrekao tu rečenicu: “Ne brini o starenju, draga. Ionako izgledaš deset godina mlađe!”

Nedavno sam proslavila 39. rođendan i zaželjela želju dok sam gasila svjećice na torti (da se popnem na Machu Picchu). Dosad sam već navikla na takve izjave: “Sretan rođendan! Izgledaš mnogo mlađe od svoje dobi!”

Kao prvo, to nije točno. Izgledam upravo onako kako su moja majka i baka izgledale kad im je bilo 39. Oko očiju imam bore od smijenja, pojavile su se i prve sijede, bole me leđa ako se zaboravim istegnuti nakon vježbanja. Radije odlazim na plac neko u noćni provod. Osjećam svaku od 39 godina provedenih na ovom svijetu i drago mi je zbog toga. Osjećam se ugodno.

Kao drugo, takve izjave zapravo vrijeđaju starije osobe. Otkrivamo svoje ili godine svojih prijatelja kao da se ispričavamo i onda odmah dobijemo pljusku da mi ili oni izgledaju puno mlađe od stvarne dobi. Ovakva vrsta dobizma je vrlo podmukla jer je zamaskirana u kompliment.

U vremenima kad je jedna od najmoćnijih žena američke politike 78-godišnja žena, doista bi trebalo prestati s takvim praksom. Nancy Pelosi redovito je žrtva napada koji u prvi plan stavljaju njezinu dob, a ne politiku koju vodi. Čak je i Donald Trump jednom rekao “umorna Nancy”, iako su zapravo slično godište. Leži li u svemu tome razlog što pristajemo uz opasan mit da je svo uzbuđenje, moć, dobar seks, ljepota i značaj rezervirana samo za mlađe?

Iako dobizam nije usmjeren samo prema ženama, one podnose najveći teret. Svima je poznata ona stara da “muškarci stare kao vino, a žene kao mlijeko”. Sve je to zapravo dio taktike da se uvjeri žene da su vrijedne zapravo samo onoliko koliko su mlade. Zbog toga se kod nekih žena budi upravo paralizirajuć strah od starenja. kao da nakon tridesete zapravo samo čekamo smrt.

Sve to rezultiralo je svom silom anti-age proizvoda, mladost se reklamira kao nešto što se treba i može zadržati, a tvrdnje poput one da su četrdesete nove tridesete žene trebaju, valjda, uvjeriti da još uvijek nisu baš potpuno nevažne.

I mi sami govorimo našim prijateljima da izgledaju deset godina mlađe i uvjereni smo da je to nekakav kompliment. No nije! Imamo godina toliko koliko imamo i nema nikakve potrebe ispričavati se u vezi s tim. Trebamo prestati taj posve prirodni proces, što starenje jest, prikazivati kao nešto što treba skrivati jer to je zapravo trijumf, pokazatelj naše mudrosti, iskustva i dobro proživljenog života.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.