Prati nas

Zdravlje

Rano otkrivanje raka pluća. Svima iz rizične skupine pozivi će stizati od svibnja

Krenut će u deset velikih gradova u Hrvatskoj tako da ćemo omogućiti svim našim građanima da u krugu od 50 kilometara imaju pristup CT uređajima niske doze zračenja kroz koje će se raditi takav nacionalni program.

Objavljeno

|

Koliko se čeka na pregled?
foto: Mojevrijeme.hr

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije rak će uskoro postati najčešći uzrok smrtnosti u Europi, a najveći ubojica je karcinom pluća. Ključ uspjeha borbe protiv te bolesti je u ranom otkrivanju. Hrvatska za sada ima loše rezultate, a zbog čega uskoro kreće program ranog otkrivanja raka pluća, javlja N1.

Svake godine u Hrvatskoj od raka pluća oboli oko tri tisuće ljudi. A izgledi za borbu protiv te bolesti nisu dobri. Petogodišnje preživljenje pacijenata u Hrvatskoj je ispod 10 posto. To nas svrstava na samo dno ljestvice europskih zemalja.

“Svi terapijski postupci u pravilu mogu produžiti život za koju godinu, dvije-tri, s ovim novim targetiranim terapijama četiri-pet, ali ne nude izlječenje. Jedino izlječenje od karcinoma pluća je moguće ranom dijagnostikom i ranim operativnim zahvatom”, kaže Miroslav Samaržija, koordinator Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka pluća.

Da je preživljenje od raka pluća u Hrvatskoj nisko svjestan je i ministar Milan Kujundžić. “Jedan od najozbiljnijih razloga je kasno postavljanje dijagnoze i u tome smislu smo krenuli sada s pripremom za ‘skrining’ otkrivanja u ranoj fazi karcinoma pluća i vjerujem da ćemo time, uz terapijske oblike, napraviti pozitivne pomake i smanjiti smrtnost”, kaže ministar Kujundžić.

Već od svibnja liječnici obiteljske medicine će na preventivne preglede upućivati rizičnu skupinu pušača starijih od 50 godina. “Krenut će u deset velikih gradova u Hrvatskoj tako da ćemo omogućiti svim našim građanima da u krugu od 50 kilometara imaju pristup CT uređajima niske doze zračenja kroz koje će se raditi takav nacionalni program”, kaže Samardžija.

Akademik Samardžija dodaje kako su u Hrvatskoj u ovom trenu dostupni svi lijekovi kao i u drugim zemljama EU-a, ali ograničena je primjena imunoterapije koja je u ovom trenutku dostupna za 30 do 40 posto oboljelih u Hrvatskoj. Do kraja godine imunoterapija bi trebala biti dostupna svima.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.