Prati nas

Vijesti

Zaštitimo zelenilo

Rundek upozorava na sječu gradskog zelenila, organizira i prosvjednu šetnju

Brojna svjedočanstva planinara i zaljubljenika u prirodu govore o sve češćoj prekomjernoj sječi šuma u gotovo svim dijelovima Hrvatske. I dok iz Hrvatskih šuma poručuju da se radi o redovitom održavanju, ljudi baš i nisu sigurni u tu priču.

Objavljeno

|

Darko Rundek (screenshot: HTV)

Još je jedno prelijepo stablo platilo glavom jer se usudilo usprotiviti betonu. Kako je na svojem Facebook profilu objavio poznati glazbenik i aktivist Darko Rundek, posječeno je stablo iza crkve svetog Blaža, točno na ulazu u Kinoteku, koje je djelovalo kao svojevrsni slavoluk i pružalo debeli hlad tijekom ljetnih mjeseci.

“Grijeh” tog stabla je bilo to što je malo nadiglo asfalt pa su gradske službe požurile posjeći prelijepog 80-godišnjaka – kao da asfalt neće morati ionako popravljati, smatra glazbenik. 

Rundek je već prije upozoravao da se nešto čudno događa sa zagrebačkim zelenilom kad je također na svojem Facebook profilu objavio live video šetnje po parku Tuškanac i pokazao silnu sječu stabala koja se ondje provodi.

Nedugo nakon te snimke, pojavili su se i zračni video zapisi šume na Medvednici koja je na mnogo mjesta posječena do temelja. Iz Hrvatskih šuma i uprave park šume Medvednica kazali su da se radi o redovitom održavanju šume te da su mnoga stabla nastradala tijekom velike oluje otprije nekoliko godina pa nije bilo drugog izlaza nego ih posjeći i odnijeti. Također, upozorili su da će novim stablima trebati godine, ako ne i desetljeća da narastu pa će Sljeme zato na nekim dijelovima još dugo biti “ćelavo”.

No dok se kod Medvednice još i može govoriti o posljedicama oluje, a na splitskom Marjanu o nametniku potkornjaku, za sječu silnih šumskih površina na, primjerice, Papuku opravdanja nema. I dok čekamo da se nadležne službe izjasne, možemo se priključiti inicijativama i akcijama zaštite šuma i zelenila.

Pozivamo vas da dođete ove subote u 11 sati na okretište tramvaja na Črnomercu i podržite ideju izgradnje šetnice uz jedini preostali otkriveni potok Črnomerec, umjesto da se i taj porok zatvori i čitav prostor betonizira.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.