Prati nas

Vijesti

Stroga kazna

Srbija uvodi doživotni zatvor. Treba li to učiniti i Hrvatska?

Uvođenje doživotnog zatvora rezultat je potrebe za strožom kaznom kada je riječ o počiniteljima najtežih kaznenih djela, a obično su to zločini koji potresaju javnost, kao što su ubojstva djece

Objavljeno

|

foto: stock.xchng

“Srbija će uvesti doživotni zatvor s mogućnošću uvjetnoga otpusta poslije 25 godina”, rekao je predsjednik Srpskog udruženja za kaznenopravnu teoriju i praksu i član radne grupe za izmjene Kaznenoga zakonika Stanko Bejatović.

“Uvjetni otpust bit će mogućnost, a ne obaveza. To je međunarodni standard”, kazao je profesor Bejatović za Politiku.

Kaže kako će svaki osuđenik na doživotni zatvor moći poslije 25 godina provedenih iza rešetaka napisati molbu, a hoće li biti i pušten na slobodu uz uvjet da ne ponovi kazneno djelo, odlučit će sud.

Uvođenje doživotnog zatvora rezultat je potrebe za strožom kaznom kada je riječ o počiniteljima najtežih kaznenih djela, a obično su to zločini koji potresaju javnost, kao što su ubojstva djece, prenosi Fena.

U suvremenom svijetu se smatra drugom najstrožom kaznenopravnom sankcijom iza smrtne kazne, odnosno najstrožom kaznom u onim zemljama koje su smrtnu kaznu ukinule. U zakonodavstva mnogih država je uvedena upravo kao “humana” zamjena za smrtnu kaznu, jer nakon nje teoretski pretpostavlja najefikasnije sredstvo specijalne prevencije, odnosno sprečavanja osuđene osobe da ponavlja kaznena djela.

U drugoj polovici 20. stoljeća je doživotni zatvor u mnogim zemljama, slično kao i smrtna kazna, došao pod udar kritičara koji ga smatraju “nehumanim” i neefikasnom, s obzirom da se osuđenici na doživotni zatvor izricanjem te kazne smatraju trajno izbačenim iz društva, odnosno gube bilo kakav interes za rehabilitaciju.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.