Prati nas

Vijesti

Uvozne akcije

Stanka Pametno traži zabranu molitelja pred bolnicama. Podržavate li zahtjev?

Riječ je o Inicijativi ’40 dana za život’ koja i ove godine ispred bolnica tijekom korizme moli u 29 gradova diljem Hrvatske. U 40 dana do Uskrsa žele, objasnili su, moliti ‘za božje milosrđe i milost za sve one koji su uključeni u grijeh pobačaja’.

Objavljeno

|

screenshot: Splitsko-makarska nadbiskupija/Youtube

Zbog novih okupljanja molitelja pred bolnicama i zdravstvenim ustanovama, stranka Pametno je predstavničkim tijelima 29 gradova poslala prijedlog zabrane javnih okupljanja na udaljenosti manjoj od 150 metara od bolnica i zdravstvenih ustanova.

Riječ je o Inicijativi “40 dana za život” koja i ove godine ispred bolnica tijekom korizme moli u 29 gradova diljem Hrvatske. U 40 dana do Uskrsa žele, objasnili su, moliti “za božje milosrđe i milost za sve one koji su uključeni u grijeh pobačaja”. Ova akcija je jedna od vidljivih manifestacija globalnog konzervativnog pokreta, a koja je u Hrvatsku uvezena iz Sjedinjenih Država.


“Sada već uobičajene molitve usmjerene su na žene koje u bolnice dolaze tražiti savjet i pomoć pri potpomognutoj oplodnji ili pri prekidu trudnoće. To je pak uznemirujuće za pacijente, osobito za žene koje su i same već traumatizirane svojom situacijom”, poručuju iz stranke Pametno.

Mjesto molitve pred KB Merkur u Zagrebu (scr: N1)

“Svi građani moraju imati slobodu pristupiti zdravstvenim ustanovama bez straha od progona ili javne osude”, ističu u priopćenju.

Definirati zaštićenu zonu

Stranka Pametno poziva se na članak 11. Zakona o javnom okupljanju koji propisuje da nisu dopušteni niti mirno okupljanje niti javni prosvjedi u blizini bolnica.

Kako ne bi došlo do krivog tumačenja pojma “blizina bolnica”, Pametno predlaže predstavničkim tijelima jedinica lokalne uprave i samouprave da zaključkom jasno definiraju zaštićenu zonu. Zahtijevaju primjenu zakona kao i zaštitu prava žena i pacijenata te zaštitu prava na neuznemiravanje zaposlenih u bolnicama i klinikama kao i građana koji iz bilo kojih razloga posjećuju bolnice i klinike.

molitve pred bonicama
foto: 40 dana za život @ Facebook

.

Vijesti

Mesić: ‘Jugoslavija nije bila totalitarna. Nije postojao komunizam. Imali smo jogurta’

Niti smo mi bili u komunizmu niti je negdje komunizam uopće postojao, postojali su različiti socijalizmi, smatra Mesić.

Objavljeno

|

Autor

Posljednji predsjednik Jugoslavije

“Antifašizam nije ideologija, nego je to civilizacijski doseg koje moramo poštivati”, izjavio je bivši predsjednik Stjepan Mesić prilikom polaganja vijenaca na spomenik u sinjskom naselju Ruduša tijekom obilježavanja 78. obljetnice strijeljanja 24 borca partizanskog odreda.

“Da nije bilo NOB-a i najvećeg organizatora ustanka u bivšoj Jugoslaviji maršala Tita, bismo li danas uopće imali Hrvatsku i koga bi branili naši jučerašnji branitelji da nisu imali što braniti? Imate ljudi koji su ili seronje, ili kukavice i koji ne razumiju o čemu se radi”, rekao je Mesić.


Mesić kaže da je pogrešno izjednačiti sve režime, a za nastalu situaciju krivi i Europu. “Europski parlament je osudio sve totalitarne režime, ali Jugoslavija nije bila totalitarni režim. Jugoslavija je bila autoritarni režim. Izjednačavati nas i one koji su bili iza željezne zavjese, naša predsjednica ne zna, ali mi nismo bili iza željezne zavjese. A drugo, imali smo i jogurta”, ustvrdio je Mesić.  

“Niti smo mi bili u komunizmu niti je negdje komunizam uopće postojao, postojali su različiti socijalizmi”, smatra Mesić.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP