screenshot: Splitsko-makarska nadbiskupija/Youtube

Uvozne akcije

Stanka Pametno traži zabranu molitelja pred bolnicama. Podržavate li zahtjev?

Autor: • 12. 03. 2019. • Vijesti287 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Zbog novih okupljanja molitelja pred bolnicama i zdravstvenim ustanovama, stranka Pametno je predstavničkim tijelima 29 gradova poslala prijedlog zabrane javnih okupljanja na udaljenosti manjoj od 150 metara od bolnica i zdravstvenih ustanova.

Riječ je o Inicijativi “40 dana za život” koja i ove godine ispred bolnica tijekom korizme moli u 29 gradova diljem Hrvatske. U 40 dana do Uskrsa žele, objasnili su, moliti “za božje milosrđe i milost za sve one koji su uključeni u grijeh pobačaja”. Ova akcija je jedna od vidljivih manifestacija globalnog konzervativnog pokreta, a koja je u Hrvatsku uvezena iz Sjedinjenih Država.“Sada već uobičajene molitve usmjerene su na žene koje u bolnice dolaze tražiti savjet i pomoć pri potpomognutoj oplodnji ili pri prekidu trudnoće. To je pak uznemirujuće za pacijente, osobito za žene koje su i same već traumatizirane svojom situacijom”, poručuju iz stranke Pametno.

Mjesto molitve pred KB Merkur u Zagrebu (scr: N1)

“Svi građani moraju imati slobodu pristupiti zdravstvenim ustanovama bez straha od progona ili javne osude”, ističu u priopćenju.

Definirati zaštićenu zonu

Stranka Pametno poziva se na članak 11. Zakona o javnom okupljanju koji propisuje da nisu dopušteni niti mirno okupljanje niti javni prosvjedi u blizini bolnica.

Kako ne bi došlo do krivog tumačenja pojma “blizina bolnica”, Pametno predlaže predstavničkim tijelima jedinica lokalne uprave i samouprave da zaključkom jasno definiraju zaštićenu zonu. Zahtijevaju primjenu zakona kao i zaštitu prava žena i pacijenata te zaštitu prava na neuznemiravanje zaposlenih u bolnicama i klinikama kao i građana koji iz bilo kojih razloga posjećuju bolnice i klinike.

molitve pred bonicama
foto: 40 dana za život @ Facebook

Ključne riječi Sve o temi: , , , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.