Prati nas

Mozaik

Unukova priča

Titov unuk: Tito i Jovanka su se voljeli, žalio je zbog Ustava iz 1974. godine

Poslije prve operacije u Ljubljani prvi sam ga put to pitao. Rekao je da je pogriješio kad je pustio Ustav iz 1974. Kazao je da mu je 10 dana stajao na stolu, da je to bio početak raspada Jugoslavije i partije. Nije želio potpisati, ali kao demokrat nije mogao staviti veto i dopustiti da bude nadglasan u Skupštini. Zahtjev su izgurali Mika Špiljak, Kiro Gligorov, Eduard Kardelj, Steva Krajačić…

Objavljeno

|

Josip Joška Broz (screenshot: TV Happy)

Josip Joška Broz, unuk Josipa Broza Tita, nekadašnjeg doživotnog predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Saveza komunista Jugoslavije, gostovao je u programu televizije Happy. U polusatnom razgovoru govorio je o svom djedu, posebice o mitovima koji su uz njega vezani. Iz emisije izdvajamo neke akcente.

Zašto je padao prvi i drugi razred gimnazije

Tada nije bilo privilegija. Normalno, svi smo bili jednaki, a ne kao danas kad se sve kupuje novcima. Deda ni otac nisu nikada intervenirali.

O navodima da Tita nisu prepoznali kad je došao u Kumrovec

Jedni objavljuju da nikada nije išao u Kumrovec. Pa neka netko pogleda slike po datumima kad je bio tamo. Zašto bi on išao među svoje, ako ga nitko nije prepoznao? To su priče…

O Titovoj najvećoj greški

Poslije prve operacije u Ljubljani prvi sam ga put to pitao. Rekao je da je pogriješio kad je pustio Ustav iz 1974. Kazao je da mu je 10 dana stajao na stolu, da je to bio početak raspada Jugoslavije i partije. Nije želio potpisati, ali kao demokrat nije mogao staviti veto i dopustiti da bude nadglasan u Skupštini. Zahtjev su izgurali Mika Špiljak, Kiro Gligorov, Eduard Kardelj, Steva Krajačić…

Tko je kriv za razlaz Tita i Jovanke

Jednim dijelom ona. To što pričaju da je ona bila željna vlasti, to je laž. Ona ga je voljela i ta ljubav je prešla u paranoju. Željela ga je zaštiti, a u želji je pretjerivala. On je nju volio i jako mu je teško palo razdvajanje. Svako jutro mu je spremala veš, a onda je to počeo raditi neki oficir. Nisu se razveli. Rekao joj je da vodi računa o onome što se događa u kući, ali da se u politiku ne miješa. Nakon razlaza je rekao da je nitko ne smije dirati. Bilo je pritisaka i da ne bude nazočna na Titovoj sahrani, isto kao što je bilo pritisaka da se ona ne sahrani pored njega. Ona je imala pravo na to. Dobro, nije u istom grobu, ali je pored.

O nagađanjima da Tito nije položen u grob u Kući cvijeća

Govorilo se i da je umro ranije, ali nije. Umro je to jutro 4. svibnja. Večer prije su mu proradili kapci. Pitao sam doktora što je, rekao mi je da su to zadnji trzaji. Ujutro sam sjeo na avion za Beograd. I sad mi netko kaže da sam poljubio mrtvog čovjeka? Ubačen je u metalni sanduk koji je zavaren. Ono đubre (Obren Đorđević, op. MV) priča da je u sanduk stavljen pijesak i da je narod prevaren. Nisam se odvajao od sanduka do sahrane, a u 2 sata iza ponoći je dizalica položila ploču od 9 tona na njega. Nakon toga sam otišao kući. Neka priča tko što hoće.

Joška Broz rođen je 1947. godine u Beogradu. Imao je tri godine kada su mu se roditelji, Žarko Broz i Tamara Veger razveli, pa je s mlađom sestrom Zlaticom živio kod djeda Tita i njegove supruge Jovanke. Poslije osnovne škole, upisao je gimnaziju, ali je ponavljao razrede. Preselio se u strojarsku školu, da bi na kraju otišao u šumarsku školu u Kraljevu. Završio je Šumarski fakultet u Beogradu. Radio je kao šumar i metalostrugar, a kasnije je bio Titov pratitelj u lovu i nadzornik njegovih lovišta. Kao milicajac u Antidiverzantskom vodu brinuo se za Titovu sigurnost sve do njegove smrti, 4. maja 1980. godine. Poslovnu karijeru nastavio je kao ugostitelj u Beogradu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.