Prati nas

Mozaik

Zagrebačka tajna

Znate li za sjajnu zbirku murala uz potok Bliznec u Maksimiru?

Građani koji dolaze iz istočne periferije u Maksimir češće se iz tramvaja ‘skidaju’ kod Agronomskog i Šumarskog Fakulteta pa sjenovitom Stazom Paule i Većeslava Pavlek, uz potok Bliznec, kroče put guste hrastove šume. Tu se, baš uz tu stazu koja počinje nasuprot Kraša i prati potok, na zidovima starog skladišta rastegnula izložba urbanih uličnih slikarija.

Objavljeno

|

Murali u gradu Zagrebu
foto: Sandro Bura

Rado obilazite maksimirsku šumu, no ne znate da u njoj postoji zbirka sjajnih murala? Onda vjerojatno u Park Maksimir dolazite iz smjera zapada i ulazite u njega kroz glavni portal.

No građani koji dolaze iz istočne periferije u Maksimir češće se s tramvaja “skidaju” kod Agronomskog i Šumarskog Fakulteta pa sjenovitom Stazom Paule i Većeslava Pavlek, uz potok Bliznec, kroče put guste hrastove šume. Tu se, baš uz tu stazu koja počinje nasuprot Kraša i prati vodu, na zidovima starog skladišta rastegnula izložba urbanih uličnih slikarija.

Zidno slikarstvo ili mural (španjolski mur, zid)je svaka vrsta slikanja na površini zida ili drugoj velikoj trajnoj podlozi. Nekada su zidne slike imale veliku važnost, ne samo kao ukrašavanje vjerskih i stambenih prostorija, nego i kao iskaz bogatstva i pokroviteljstva.

Danas su murali mediji društveno angažiranih urbanih umjetnika koji uživaju planetarnu slavu poput, recimo, Banksyja. U dolje priloženoj galeriji pogledajte kako je maksimirske murale vidio naš fotograf Sandro Bura.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.