Prati nas

Mozaik

Znate li za sjajnu zbirku murala uz potok Bliznec u Maksimiru?

Građani koji dolaze iz istočne periferije u Maksimir češće se iz tramvaja ‘skidaju’ kod Agronomskog i Šumarskog Fakulteta pa sjenovitom Stazom Paule i Većeslava Pavlek, uz potok Bliznec, kroče put guste hrastove šume. Tu se, baš uz tu stazu koja počinje nasuprot Kraša i prati potok, na zidovima starog skladišta rastegnula izložba urbanih uličnih slikarija.

Objavljeno

|

Murali u gradu Zagrebu
foto: Sandro Bura

Rado obilazite maksimirsku šumu, no ne znate da u njoj postoji zbirka sjajnih murala? Onda vjerojatno u Park Maksimir dolazite iz smjera zapada i ulazite u njega kroz glavni portal.

No građani koji dolaze iz istočne periferije u Maksimir češće se s tramvaja “skidaju” kod Agronomskog i Šumarskog Fakulteta pa sjenovitom Stazom Paule i Većeslava Pavlek, uz potok Bliznec, kroče put guste hrastove šume. Tu se, baš uz tu stazu koja počinje nasuprot Kraša i prati vodu, na zidovima starog skladišta rastegnula izložba urbanih uličnih slikarija.Zidno slikarstvo ili mural (španjolski mur, zid)je svaka vrsta slikanja na površini zida ili drugoj velikoj trajnoj podlozi. Nekada su zidne slike imale veliku važnost, ne samo kao ukrašavanje vjerskih i stambenih prostorija, nego i kao iskaz bogatstva i pokroviteljstva.

Danas su murali mediji društveno angažiranih urbanih umjetnika koji uživaju planetarnu slavu poput, recimo, Banksyja. U dolje priloženoj galeriji pogledajte kako je maksimirske murale vidio naš fotograf Sandro Bura.

.

Mozaik

Uskrsno dekoriranje doma i stola budi život u nama

Ako imate vremena i volje, prvo pogledajte što u kući imate; materijale i ukrase, pa na tom tragu napravite svoju blagdansku priču. Mi prilažemo nekoliko fotografija koje će vas možda inspirirati.

Objavljeno

|

Autor

Kada je riječ o blagdanskoj dekoraciji doma, dva su suprotstavljena tabora: oni koji u tome uživaju i oni koji su uvijek “iznad situacije i ne daju se impresionirati šarenilom”. I prvi i drugi u dokazivanju stava često pretjeraju.

Pusteni pilići, drveni zečići, vrbovo pruće, tulipani, maslačci i trave, sve će se to pored šunke i kolača naći na stolovima onih koji dom blagdanski dekoriraju. Ove je godine ponuda gotovih ukrasa veća no ikada, no još uvijek vrijedi pravilo da je jednostavnost najljepša, pogotovo ako je proizvod vaših ruku.Osim što je na više razina Uskrs znak buđenja novog životnog ciklusa, uskrsno uređenja doma i psihološki označava “službeni” kraj onoga što zovemo zimskom depresijom. Ako imate vremena i volje, prvo pogledajte što u kući imate; materijale i ukrase, pa na tom tragu napravite svoju blagdansku priču. Mi prilažemo nekoliko fotografija koje će vas možda inspirirati.

Nastavi čitati