Prati nas

Mozaik

Ništa se ne mora

‘Želim unuke, ali ih ne želim čuvati i brinuti se o njima’

Kada smo se umirovili, očekivala sam opušteni život. Jer do tada smo se borili kako bismo odgojili dvojicu sinova, dali im dovoljno novca i vremena kako bi mogli ispuniti svoje snove. Nisam imala sretno djetinjstvo i zato sam se trudila da znaju koliko su voljeni i važni. Sada su u tridesetim godinama života, opsjednuti su zarađivanjem novca i gledaju samo sebe.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Bake koje ne čuvaju unučad
foto. OrnaW/Pixabay

Iako će mnoge bake i mnogi djedovi deklarirati neograničenu ljubav spram unuka, to još uvijek ne znači da istinski žele uložiti svoje vrijeme, energiju i novac u odgoj ‘treće generacije’. Ipak, rijetki su oni koji to naglas priznaju, a sve što izlazi iz okvira požrtvovne bake koja govori o svojem “malom zlatu koje joj daje smisao životu”, još uvijek je tabu.

“Kada smo se umirovili, očekivala sam opušteni život. Jer do tada smo se borili kako bismo odgojili dvojicu sinova, dali im dovoljno novca i vremena kako bi mogli ispuniti svoje snove. Nisam imala sretno djetinjstvo i zato sam se trudila da znaju koliko su voljeni i važni. Sada su u tridesetim godinama života, opsjednuti su zarađivanjem novca i gledaju samo sebe. Moj stariji sin i njegova partnerica uskoro će useliti u vlastitu kuću blizu naše i već su počeli “ispitivati teren” hoćemo li im čuvati djecu, ako zasnuju obitelj”, piše čitateljica The Guardiana koja se ne uklapa u paradigmu bake koja se želi žrtvovati.


“A ja se želim posvetiti sebi i ne želim biti na usluzi drugima. Želim unuke, ali kad pomislim koliko živaca, truda, vremena i novca košta odgajanje djeteta, ne želim se posvetiti odgoju unučadi. Da stvar bude gora, naše prvo unuče živi daleko i ima bogatog djeda i baku koji su ga potpuno razmazili”, zaključuje ova baka, zabrinuta nad svojim osjećajima s kojima se ne zna nositi.

Guardianova kolumnistica Annalisa Barbieri kao polazište za rješenje problema nudi vrlo jednostavan savjet: “Ono što ne želite raditi, ne morate raditi. Dakako, treba pričekati bebu pa vidjeti koliki će pritisak stvarati sin i snaha. Ne obećavajte ništa, jer ništa niste obavezni. Roditeljstvo je njihov životni put, a ne vaš. Na koncu, snahe kada rode djecu promijene mišljenje i žele da im svekrve čuvaju djecu puno manje no što su ranije mislile da će željeti.”

“Mnogi ljudi koji su teško odgajali djecu, raduju se vremenu koje će posvetiti samo sebi. Nerazumno je očekivati da će se posvetiti unucima. Ipak, treba znati da se vlastita djeca i unuci razlikuju, jer unuke možete uvijek vratiti njihovim roditeljima”, kaže pak Geraldine Bedell, urednica Gransneta.

“S druge strane, neki zaključe da su unuci zabavni i manje umaraju od roditeljstva pa ćete možda željeti biti više uključeni. Ponekad situacija ili izrečene riječi mogu ‘udariti’ u naše strahove ili neriješene probleme i tako isprovocirati pretjeranu reakciju. Čini mi se da je upravo to vaš problem. Povezujete rano djetinjstvo s različitim stupnjevima nezadovoljstva i borbe, i iz uloge djeteta i iz uloge roditelja. A sada ciklus kreće iznova s novom generacijom. Bolje je uhvatiti se u koštac s tim osjećajima sada, dok su još apstraktni.

Ne mislim da će situacija s novim unucima biti tako teška kao što mislite. Možda to bude iskustvo koje će zacijeliti rane. Možda ćete biti sjajna baka. S druge strane, ništa od ovoga što sam rekla ne znači da morate čuvati unuče, ako to ne želite”, zaključuje Barbieri.

.

Show

Preminuo je neponovljivi Rajko Dujmić, zvali su ga Mozart hrvatskog popa

Posljednjih godina života Dujmić je bio u sporu s ostatkom Novih fosila koji je odlučilio nastaviti bez njega.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Od posljedica prometne nesreće preminuo je Rajko Dujmić (65), hrvatski glazbenik najpoznatiji po pjesmama koje je napisao za Nove Fosile, bend koji je vodio i u kojem je svirao klavijature. Fosili su, ponajviše njegovim zaslugama, nazivani i “hrvatskom ABBA-om”.

Podsjetimo, glazbenik je u srijedu stradao u prometnoj nesreći u Ravnoj Gori. Vozilom Hitne pomoći prebačen je u bolnicu na riječkom Sušaku gdje je smješten na Jedinicu intenzivnog liječenja, a ustanovljene su mu teške ozlijede glave.


Dujmić je u Zagrebu završio srednju glazbenu školu na smjeru violina, te je potom apsolvirao na Pedagoškoj akademiji. Počeo je svirati klavijature u rock sastavima “Grupa Marina Škrgatića”, “Crno bijeli”, “Klan” i “Zlatni akordi”. Prva mu je autorska pjesma izvedena na Boom festivalu u Ljubljani.

Novi fosili – Sklopi oči (R. Dujmić/D. Volarić/R. Bosner), Opatijski festival, 1979.

Većinu svoje karijere Dujmić je proveo u Novim fosilima, čija je najprodavanija ploča “Budi uvijek blizu” iz 1981. godine prodana u gotovo 500 tisuća primjeraka čime je dostigla dijamantnu nakladu. Na tom albumu su neki od najvećih hitova Rajka Dujmića i Fosila poput “Košulje plave”, “Tonke”, “Ključ je ispod otirača”…

Rajko Dujmić (screenshot: HDS ZAMP/Youtube)

Dugo i intenzivno surađivao je sa Srebrnim krilima te grupom Riva. Upravo s grupom Riva i pjesmom “Rock me”, Rajko je odnio pobjedu na Eurosongu 1989. godine. Tri godine zaredom briljirao je svojim pjesmama na Eurosongu, a osim pobjedničke “Rock me”, 1987. godine su Novi Fosili nastupili s pjesmom “Ja sam za ples” te Srebrna krila s pjesmom “Mangup”.

Svoj prvi i jedini solo album “Nizvodno od raja” objavio je 1993. godine. 2009. godine izdana je “Gold Collection” s njegovim najboljim pjesmama koje je pisao za druge izvođače, osim Novih fosila.

Pjesmama utkan u hrvatsku popularnu kulturu, Dujmić se velik dio života borio i protiv ovisnosti o drogama i alkoholu, u čemu mu je nesebično pomagala supruga Snježana. Posljednjih godina života bio je u sporu s ostatkom “Fosila” koji su odlučili nastaviti bez njega.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP