Prati nas

Vijesti

Zaista?

HDZ pobijedio, Živi zid za poraz optužio starost, slabovidnost i polusvjesnost Ličana

Neki su slijepi, neki polusvjesni, većina jedva pokretni, nemoćni… Za njih osim HDZ-a i Dade nitko i ne postoji. Neki se čude kako to da Dado i HDZ ne idu skupa, prvi put čuju da su se razišli. Za nove stranke nikad nisu čuli. Nažalost, dok se ne dogodi smjena generacije, možemo samo gledati kako država propada i nadati se da će do tada ostati nešto za spasiti.

Objavljeno

|

Kolika je minimalna mirovina?
Ivan Sinčić, predsjednik Živog zida (screenshot: Youtube)

Nakon jučerašnjih izbora, poznato je kako će izgledati Skupština Ličko-senjske županije. Od 31 vijećnika, 13 će ih biti iz HDZ-ove koalicije, sedam s nezavisne liste Darka Milinovića, šest iz redova HSP-a, tri s liste Ante Dabe te dva s liste SDSS-a. Izazovna je to situacija u kojoj do potpunog rušenja nekadašnjeg stranačkoga moćnika, župana Milinovića, HDZ-u trebaju još jedni izbori.

Do nogu je potučen i Živi zid koji je u cijeloj Lici dobio manje od 700 glasova. Nije im pomogao ni predizborni obilazak gospođe Bosiljke Kovačević (86) kojoj su platili kaznu zbog nelegalnog pečenja rakije. Za svoj poraz optužili su slabovidnost i pomućenu svijest Ličana. “Promatrajući izbore, obilazili smo velik broj privatnih kuća i domova za starije i nemoćne. Birači, velik dio njih, nije u stanju čitati, pa traže od članova biračkog odbora da im pročitaju imena sa izbornih lista. Neki su slijepi, neki polusvjesni, većina jedva pokretni, nemoćni… Za njih osim HDZ-a i Dade nitko i ne postoji. Neki se čude kako to da Dado i HDZ ne idu skupa, prvi put čuju da su se razišli. Za nove stranke nikad nisu čuli.  Nažalost, dok se ne dogodi smjena generacije, možemo samo gledati kako država propada i nadati se da će do tada ostati nešto za spasiti”, poručili su sa službenog Facebook profila.


Na izborima u svibnju 2017. godine, SDP je imao tri mandata, no sada će apstinirati od Skupštine. Zbog toga je aktualni predsjednik SDP-a Ličko – senjske županije Tomislav Zrinski odlučio dati ostavku na tu funkciju. “Kao odgovorna osoba koja je u stranci od njezinog osnutka, preuzimam cjelokupnu odgovornost za neostvareni rezultat te se povlačim s mjesta županijskog predsjednika SDP-a Ličko – senjske županije”, obrazložio je ostavku.

Potpuni neuspjeh u Lici doživio je i Milan Bandić sa svojom strankom, kao i HSLS/HNS.

Dalija Orešković koja sa strankom Start nije uspjela ući u ovu utrku kaže: “Tužno je, ali ujedno i poučno promatrati način na koji HDZ slavi pobjedu u županiji koju je uništila njihova vladavina. Lika zaslužuje i može bolje. Nisu u Lici svi zamrli. Neka HDZ, sad kad ima priliku, sruši Milinovića – istog su lošeg i štetnog kova. U sljedećem pokušaju, očekujem da Lika i Ličani sruše HDZ.”

.

Vijesti

Ako vam liječnik naredi karantenu zbog koronavirusa, možete li je odbiti?

Postotak smrtnosti je kod koronavirusa viši nego kod gripe, gripa je oko jedan posto, a koronavirus između jedan i pol i dva posto.

Objavljeno

|

Autor

Osobe koje su bile u blizini mladića koji je zaražen koronavirusom, a kojeg u Hrvatskoj nazivaju nultim pacijentom, poslane na kućnu samoizolaciju. Ta se mjera svugdje u svijetu smatra dovoljnom i primjerenom, potvrdila je za N1 Alemka Markotić, ravnateljica klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

No za koga se onda spremaju karantenski kapaciteti? “U karanteni se izoliraju zdrave osobe koje u svom kućanstvu ne mogu se izolirati te bi mogli ugroziti svoje ukućane. Karantena se organizira van bolnice, a Stožer još razmatra koja bi opcija, odnosno lokacija, bila najbolja za to”, objasnila je ravnateljica.


“Ako su parametri takvi da se za osobu procijenu da mora u karantenu, ona zakonski mora u karantenu otići”, kazala je, te dodala kako su mjere koje se preporučaju građanima uobičajene – ne ići u područja za koja se zna da imaju veći broj oboljelih, izbjegavati mjesta velikih okupljanja, te dobro prati ruke.

Postotak smrtnosti je kod koronavirusa viši nego kod gripe, gripa je oko jedan posto, a koronavirus između jedan i pol i dva posto, ali ne treba insistirati na brojevima. Bitno je učiniti sve da što manje ljudi završi s tragičnim ishodom”, rekla je Markotić za N1.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP