Prati nas

Vijesti

Zaista?

HDZ pobijedio, Živi zid za poraz optužio starost, slabovidnost i polusvjesnost Ličana

Neki su slijepi, neki polusvjesni, većina jedva pokretni, nemoćni… Za njih osim HDZ-a i Dade nitko i ne postoji. Neki se čude kako to da Dado i HDZ ne idu skupa, prvi put čuju da su se razišli. Za nove stranke nikad nisu čuli. Nažalost, dok se ne dogodi smjena generacije, možemo samo gledati kako država propada i nadati se da će do tada ostati nešto za spasiti.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kolika je minimalna mirovina?
Ivan Sinčić, predsjednik Živog zida (screenshot: Youtube)

Nakon jučerašnjih izbora, poznato je kako će izgledati Skupština Ličko-senjske županije. Od 31 vijećnika, 13 će ih biti iz HDZ-ove koalicije, sedam s nezavisne liste Darka Milinovića, šest iz redova HSP-a, tri s liste Ante Dabe te dva s liste SDSS-a. Izazovna je to situacija u kojoj do potpunog rušenja nekadašnjeg stranačkoga moćnika, župana Milinovića, HDZ-u trebaju još jedni izbori.

Do nogu je potučen i Živi zid koji je u cijeloj Lici dobio manje od 700 glasova. Nije im pomogao ni predizborni obilazak gospođe Bosiljke Kovačević (86) kojoj su platili kaznu zbog nelegalnog pečenja rakije. Za svoj poraz optužili su slabovidnost i pomućenu svijest Ličana. “Promatrajući izbore, obilazili smo velik broj privatnih kuća i domova za starije i nemoćne. Birači, velik dio njih, nije u stanju čitati, pa traže od članova biračkog odbora da im pročitaju imena sa izbornih lista. Neki su slijepi, neki polusvjesni, većina jedva pokretni, nemoćni… Za njih osim HDZ-a i Dade nitko i ne postoji. Neki se čude kako to da Dado i HDZ ne idu skupa, prvi put čuju da su se razišli. Za nove stranke nikad nisu čuli.  Nažalost, dok se ne dogodi smjena generacije, možemo samo gledati kako država propada i nadati se da će do tada ostati nešto za spasiti”, poručili su sa službenog Facebook profila.


Na izborima u svibnju 2017. godine, SDP je imao tri mandata, no sada će apstinirati od Skupštine. Zbog toga je aktualni predsjednik SDP-a Ličko – senjske županije Tomislav Zrinski odlučio dati ostavku na tu funkciju. “Kao odgovorna osoba koja je u stranci od njezinog osnutka, preuzimam cjelokupnu odgovornost za neostvareni rezultat te se povlačim s mjesta županijskog predsjednika SDP-a Ličko – senjske županije”, obrazložio je ostavku.

Potpuni neuspjeh u Lici doživio je i Milan Bandić sa svojom strankom, kao i HSLS/HNS.

Dalija Orešković koja sa strankom Start nije uspjela ući u ovu utrku kaže: “Tužno je, ali ujedno i poučno promatrati način na koji HDZ slavi pobjedu u županiji koju je uništila njihova vladavina. Lika zaslužuje i može bolje. Nisu u Lici svi zamrli. Neka HDZ, sad kad ima priliku, sruši Milinovića – istog su lošeg i štetnog kova. U sljedećem pokušaju, očekujem da Lika i Ličani sruše HDZ.”

.

Vijesti

Iduća tri dana održava se videokonferencija o zdravom starenju

Na konferenciji će se predstaviti nove znanstvene spoznaje vezane uz starenje kroz teme regenerativne medicine, neuroznanosti, kliničke medicine i drugih područja medicine s naglaskom na personaliziranu i integriranu medicinu.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu na poticaj i u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja RH organizira međunarodnu znanstvenu konferenciju “Better Future of Healthy Ageing 2020” (BFHA 2020) povodom predsjednanja Hrvatske Vijećem Europske unije, a koja će se održati od 3. do 5. lipnja 2020. godine putem interneta.

Konferencija se trebala održati ranije ove godine u Školi narodnog zdravlja “Andrija Štampar” Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, no zbog pandemije je odgođena za kasniji termin i preseljena na internet.


Cilj konferencije je potaknuti istraživanje, provedbu i povećati inovacije za upravljanje zdravljem i dobrobiti starenja stanovništva. BHFA 2020 predstavit će nove znanstvene spoznaje vezane uz starenje kroz teme regenerativne medicine, neuroznanosti, kliničke medicine i drugih područja medicine s naglaskom na personaliziranu i integriranu medicinu.

Također, na konferenciji će se analizirati pitanja starenja i održivosti zdravstvenog sustava na različitim razinama: institucionalnoj, državnoj, regionalnoj kao i na razini Europske unije. Uz to, prikazat će se utjecaj pametnih tehnologija na ekosustave prilagođene starijim osobama te potaknuti rasprava o povećanju inovacija i rješenja za okoliš prilagođen starosnoj dobi.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP