Prati nas

Vijesti

S fakulteta u vlastitu ordinaciju

Bez staža do licence. Za dva mjeseca liječit će nas i doktori bez dana iskustva

Studenti traže drugo rješenje, a to je obavezni staž za sve, odnosno rad pod nadzorom barem godinu do dvije jer ih, kažu, fakultet nije osposobio za samostalni rad pa se boje da bi to mogli skupo platiti ako se ne realiziraju njihovi zahtjevi, baš kao i pacijenti koje bi trebali liječiti.

Objavljeno

|

foto: Miguel Arcanjo Saddi/ Pexels

Malo je informacija o pravilniku koji bi trebao regulirati rad budućih liječnika, a koji su upisali medicinu prije šest godina i prva su generacija za koju je ukinut staž nakon fakulteta.

Kako piše Jutarnji list, odmah će dobiti licencu za rad, što znači da mogu na specijalizaciju ili u neku ambulantu liječiti pacijente bez dana praktičnog rada. Samo oni “koji hoće mogu i na staž”, ostali mogu krenuti po sistemu “pokušaja i pogreški” na živim pacijentima, kako to i predviđa pravilnik koji još nije ni donesen.

No, studenti traže drugo rješenje, a to je obavezni staž za sve, odnosno rad pod nadzorom barem godinu do dvije jer ih, kažu, fakultet nije osposobio za samostalni rad pa se boje da bi to mogli skupo platiti ako se ne realiziraju njihovi zahtjevi, baš kao i pacijenti koje bi trebali liječiti. Na sve to reakcija je Ministarstva zdravstva doslovce nonšalantna, kao i prema problemima koji će se sigurno pojaviti nakon srpnja, kad prvi liječnici uz diplomu dobiju i licencu za rad.

Informacije s kojima raspolaže Jutarnji govore da Ministarstvo ne želi uvesti obvezni staž za sve, već samo za one “koji to žele”. Verzija koja je trenutačno dostupna puna je “rupa” na koje, čini se, studenti bezuspješno ukazuju. Za ministra “sve je jasno” jer, po njemu, “dobit će specijalizaciju pa će i tako raditi pod nadzorom”.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.