Prati nas

Zdravlje

Čuvajte svoj um

Gljive čuvaju mozak

Konzumacija gljiva može umanjiti rizik od razvoja blagog kognitivnog poremećaja. Mehanizmi djelovanja gljiva na memoriju nisu jasni, ali pretpostavlja se da one sadrže različite antioksidanse koji bi mogli spriječavati podizanje koncentracije beta i tau amiloida u mozgu, a to su proteini koji su obilježje Alzheimerove bolesti.

Objavljeno

|

Jesu li gljive zdrave?
foto: Irina Iriser/Pexels

Kod starijih muškaraca i žena koji su konzumirali gljive barem jednom tjedno ustanovljen je sniženi rizik od razvoja blagog kognitivnog poremećaja (MCI), piše New York Times. Riječ je o vrsti poremećaja memorije čiji razvoj često prethodi Alzheimerovoj bolesti.

Istraživači u Singapuru analizirali su podatke o 663 Kineza i Kineskinja u dobi iznad 60 godina. U pojedinačnim intervjuima bilježene su njihove prehrambene navike, između ostalog i navike konzumiranja šest najpopularnijih vrsta gljiva. Također, njihove kognitivne sposobnosti mjerene su pomoću detaljnih strukturiranih intervjua i testova mentalne oštrine.

Nakon što je isključen utjecaj ostalih zdravstvenih, bihevioralnih i socioekonomskih faktora, uključujući i konzumaciju mesa, povrća, voća i orašastih plodova, ustanovljeno je da osobe koje su konzumirale barem jednu porciju gljiva (150 g) tjedno imaju za 43% umanjen rizik od razvoja MCI-ja. Osobama koje su konzumirale više od 2 porcije gljiva tjedno rizik je bio umanjen za 52%. Studija je objavljena u stručnom časopisu Journal of Alzheimer’s Disease.

Mehanizmi djelovanja gljiva na memoriju nisu jasni, ali pretpostavlja se da one sadrže različite antioksidanse koji bi mogli sprječavati podizanje koncentracije beta i tau amiloida u mozgu, a to su proteini koji su obilježje Alzheimerove bolesti.

Na temelju ove i prethodnih studija, autori zaključuju da bi “konzumacija gljiva mogla biti potencijalna prevencija opadanja kognitivnih sposobnosti i neurodegeneracije kod starijih osoba”.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.