Prati nas

Zdravlje

Čuvajte svoj um

Gljive čuvaju mozak

Konzumacija gljiva može umanjiti rizik od razvoja blagog kognitivnog poremećaja. Mehanizmi djelovanja gljiva na memoriju nisu jasni, ali pretpostavlja se da one sadrže različite antioksidanse koji bi mogli spriječavati podizanje koncentracije beta i tau amiloida u mozgu, a to su proteini koji su obilježje Alzheimerove bolesti.

Objavljeno

|

Jesu li gljive zdrave?
foto: Irina Iriser/Pexels

Kod starijih muškaraca i žena koji su konzumirali gljive barem jednom tjedno ustanovljen je sniženi rizik od razvoja blagog kognitivnog poremećaja (MCI), piše New York Times. Riječ je o vrsti poremećaja memorije čiji razvoj često prethodi Alzheimerovoj bolesti.

Istraživači u Singapuru analizirali su podatke o 663 Kineza i Kineskinja u dobi iznad 60 godina. U pojedinačnim intervjuima bilježene su njihove prehrambene navike, između ostalog i navike konzumiranja šest najpopularnijih vrsta gljiva. Također, njihove kognitivne sposobnosti mjerene su pomoću detaljnih strukturiranih intervjua i testova mentalne oštrine.


Nakon što je isključen utjecaj ostalih zdravstvenih, bihevioralnih i socioekonomskih faktora, uključujući i konzumaciju mesa, povrća, voća i orašastih plodova, ustanovljeno je da osobe koje su konzumirale barem jednu porciju gljiva (150 g) tjedno imaju za 43% umanjen rizik od razvoja MCI-ja. Osobama koje su konzumirale više od 2 porcije gljiva tjedno rizik je bio umanjen za 52%. Studija je objavljena u stručnom časopisu Journal of Alzheimer’s Disease.

Mehanizmi djelovanja gljiva na memoriju nisu jasni, ali pretpostavlja se da one sadrže različite antioksidanse koji bi mogli sprječavati podizanje koncentracije beta i tau amiloida u mozgu, a to su proteini koji su obilježje Alzheimerove bolesti.

Na temelju ove i prethodnih studija, autori zaključuju da bi “konzumacija gljiva mogla biti potencijalna prevencija opadanja kognitivnih sposobnosti i neurodegeneracije kod starijih osoba”.

.

Zdravlje

Obranite se od komaraca – bez kemije

Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti ‘kemiju’ kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Objavljeno

|

Autor

Obilne kiše i poplave pogodovale su razmnožavanju komaraca koji sada u nemjerljivo velikim rojevima maltretiraju cijele gradove. Nažalost, ove životinje nisu, kao nekad, samo neugodne i dosadne, već na našim područjima šire i virus zapadnog Nila.

Posebno je teško u Osijeku gdje je izmjereno da na čovjeka može sletjeti više od 130 komaraca u samo 15 minuta.


Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti “kemiju” kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Neem i kokos

Prema nekim istraživanjima mješavina ulja neema i kokosa može držati komarce podalje i to čak osam sati. Neemov prah ili ulje lako je nabaviti u trgovinama organskom hranom, dok kokosovo ulje prodaju i svi veći trgovački lanci u Hrvatskoj.

Neem ili indijski jorgovan je brzorastuće drvo koje botaničari zovu Azadirachta indica. U Indiji se tradicionalno koristi u narodnoj medicini dok se u posljednje vrijeme propagira njegova upotreba u organskoj poljoprivredi kao sredstvo protiv štetnika.

Sprejevi na bazi ulja geranija

Lijepo mirišu, a neškodljivi su. Dostupni su u ljekarnama, a sve češće ulje geranija koristimo i za zaštitu kućnih ljubimaca od komaraca i krpelja.

Češnjak

Oni koji vole češnjak, tvrde da jedan režanj vrlo uspješno drži na daljini i komarce. Prema nekim izvorima, češnjak maskira ugljični dioksid koji lučimo disanjem, a koji komarcima služi kao signal za napad.

Provjerite imate li stajaće vode oko kuće, na balkonu, u olucima…

Samo je tjedan dana potrebno da se iz jajeta razvije odrasli leteći komarac. Njegove ličinke žive u ustajaloj vodi pa bi bilo uputno provjeriti postoje li negdje u vašoj blizini otvorene bačve s vodom, stari lonci s kišnicom ili vanjske gume od vozila koje zadržavaju vodu i služe kao dom komarčevim larvama.

Pivo i banane su dobar izbor

Neki znalci tvrde da ova dva prehrambena proizvoda odbijaju komarce. Stoga, prije nego izađete van, iskapite pivo i pojedite bananu. Ako ništa drugo, bit ćete siti i napojeni.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP