Prati nas

Vijesti

Mütterente

Njemačka diže „majčinske mirovine“, za jedno dijete 2,5 godina staža

Osobe koje su prije 1992. imale dvoje djece su prije na svako dijete imale po dvije godine staža i nisu mogle ostvariti pravo na mirovinu. Sada za svako dijete dobivaju po dvije i pol godine. Zbog toga, iako nisu radile, stječu pravo na mirovinu jer za nju treba imati najmanje pet godina staža

Objavljeno

|

foto: Damián Aldeta Fuentes/Pixabay

U Njemačkoj su na snagu su stupila proširena prava o majčinskoj mirovini – tzv. Mütterente II. Na osnovi toga milijuni ljudi dobivaju veću mirovinu, a drugi na nju sada stječu pravo, javlja WDR.

Nova pravila se odnose na sve osobe čija su djeca rođena prije 1992. godine, a koje majčinsku mirovinu već primaju, kao i na druge koje će ju tek dobivati. Oni koji ju već primaju, dobivaju povišicu od 1. 1.

Već 2014. je postojala takva mirovina za one čija su djeca rođena prije 1992. Tada je na odgoj djeteta priznat staž od dvije godine umjesto jedne kako je bilo do tada. Od početka 2019. se, umjesto dvije, priznaje dvije i pol godine staža za svako dijete. Dakle, to donosi još jedno povećanje mirovine.

Majčinska mirovina je od početka godine porasla za približno 16 eura mjesečno po svakom djetetu. Na njemačkom zapadu sada za jedno dijete ta mirovina iznosi 80 eura i 8 centi, a u istočnim saveznim zemljama 76 eura i 73 centa. Za dva djeteta se dobiva dvostruko, za tri trostruko više itd.

Koristi mogu imati i drugi. Recimo, osobe koje su prije 1992. imale dvoje djece su prije na svako dijete imale po dvije godine staža i nisu mogle ostvariti pravo na mirovinu. Sada za svako dijete dobivaju po dvije i pol godine. Zbog toga, iako nisu radile, stječu pravo na mirovinu jer za nju treba imati najmanje pet godina staža, piše WDR.

“Upravo ljudi, većinom žene koje su sada u dobi za redovnu mirovinu, imaju iznad 65 godina, dvoje djece rođene prije 1992. i nemaju radnog staža pa nam se dosad nisu ni javljale, trebale bi se hitno javiti. Može i na dopisnici ili telefonom. Nakon toga će se, ako imamo mirovinski račun – Versicherungskonto, utvrditi duljinu staža, a potom i pravo na mirovinu”, pojasnio je zamjenik glasnogovornika federalnog Njemačkog mirovinskog osiguranja DRV Bund Stefan Braatz za javni servis rbb.

Kako je u Hrvatskoj?

Prema Zakonu o mirovinskom osiguranju koji je na snazi od prvog dana 2019. godine, roditelju, majci ili posvojiteljici koja ostvaruje mirovinu u ukupni mirovinski staž za određivanje mirovine stvarno navršenom mirovinskom stažu dodaje se i razdoblje od šest mjeseci za svako rođeno ili posvojeno dijete.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.