Prati nas

Zdravlje

Veliki korak naprijed

Po prvi puta uspješno isprintano ljudsko srce

Znanstvenici sa Sveučilišta u Tel Avivu po prvi puta su uspješno isprintali 3D srce koristeći stanice samoga pacijenta. Zbog toga to srce pacijentu “savršeno odgovara u imunološkom, staničnom, biokemijskom i anatomskom smislu”.

Objavljeno

|

foto: stock.xchng

Znanstvenici sa Sveučilišta u Tel Avivu po prvi puta su uspješno isprintali 3D srce koristeći stanice samoga pacijenta. Zbog toga to srce pacijentu “savršeno odgovara u imunološkom, staničnom, biokemijskom i anatomskom smislu”. Sve dosad, znanstvenici su uspijevali pomoću 3D printera isprintati manje složena tkiva u kojima nije bilo krvnih žila.

“Srce je nastalo od stanica samog pacijenta i njegovog biološkog materijala. U našem procesu, taj se materijal koristi kao oblik bio-tinte, odnosno supstance načinjene od šećera i proteina i može se koristiti u 3D printerima kako bi se napravili složeniji modeli”, kazao je voditelj istraživanja, Tal Dvir. “Liječnici već otprije mogu printati neke dijelove srca, no bez stanica ili krvnih žila. Rezultat našeg istraživanja pokazuje mogući potencijal u stvaranju personaliziranog tkiva koji savršeno odgovara pacijentu.”

Opisujući čitav proces u časopisu Advanced Science, tim znanstvenika je kazao kako su koristili masne stanice tkiva abdomena. Te su stanice kasnije tako reprogramirane da postanu vrlo potentne matične stanice od kojih može nastati bilo koje tkivo organizma.

Znanstvenici su tada načinili vanstaničnu matricu od kolegena i glikoproteina te pomoću hidrogela kojeg su koristili kao svojevrsnu “tintu” za printanje, načinili stanice srca. Malo po malo, izraslo je kompletno srce koje je u potpunosti kompatibilno pacijentovom organizmu.

No, iako je ovo veliki uspjeh, znanstvenici upozoravaju da to srce još nije spremno za transplantaciju u pacijenta jer nije dovoljno veliko. Naime, tek isprintano srce veličine je srca zeca. No kako će za 3D printanje ljudskog srca normalne veličine biti korištena ista tehnologija, ovo je stvarno veliki korak.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.