Prati nas

Vijesti

Vatrena stihija u parizu

Što znamo o požaru u katedrali Notre-Dame

Svijet je jučer s nevjericom gledao kako u plamenu nestaje jedna od najznamenitijih građevina na svijetu, katedrala Notre-Dame u Parizu. Parižani su se počeli spontano okupljati oko katedrale, u nevjerici su gledali kako plamen guta jedan od najvažnijih simbola Francuske, molili su se i počeli pjevati. Prizor je bio i više nego dirljiv.

Objavljeno

|

foto: Leif Linding/Pixabay

Svijet je jučer s nevjericom gledao kako u plamenu nestaje jedna od najznamenitijih građevina na svijetu, katedrala Notre-Dame u Parizu. Vatra je izbila kasno poslijepodne i ubrzo zahvatila drvene grede svoda crkve te se proširila na veći dio krovišta.

Gust dim sukljao je iz gorućeg zdanja, a trenutak radi kojega su zanijemili svi okupljeni kao i gledatelji TV-a i pratitelji društvenih mreža širom svijeta je onaj u kojem se urušio glavni, stražnji toranj kojeg je čekala obnova. U jednom trenutku vatra se počela širiti i prema jednom od prednjih tornjeva no, srećom, zaustavljena je na vrijeme.

Vatrogasne ekipe svim su se svim silama trudile obuzdati plamen pri čemu su im od najveće koristi bili visoki kranovi i crijeva kojima su polijevali građevinu.

Odmah se postavilo pitanje – a zanimalo je to i američkog predsjednika Donalda Trumpa koji se oglasio na Twitteru – zašto u gašenju nisu sudjelovali kanaderi. Razlog je taj, pojasnili su kasnije vatrogasci, što bi izlijevanje ogromne količine vode na katedralu bez sumnje uzrokovalo potpuno urušavanje krova, a možda čak i zidova. Zato se pribjeglo gašenju šmrkovima u čemu je sudjelovalo više od 400 vatrogasaca. Jedan je gasitelj u požari teže ozlijeđen i on je, barem zasada, jedina žrtva.

Također, vatrogasci su oformili ljudski lanac te tako, što je brže moguće, iznosili iz katedrale u plamenu brojne umjetnine i relikvije neprocjenjive vrijednosti. Jedna od najvrjednijih relikvija je kruna od trnja za koju se vjeruje da je upravo ona koju je Isus imao na glavi prilikom raspeća. Tu su još i komad drveta za koji se vjeruje da je dio Isusovog križa, kao i čavao za kojeg se vjeruje da je u taj križ bio zabijen.

Parižani su se počeli spontano okupljati oko katedrale, u nevjerici su gledali kako plamen guta jedan od najvažnijih simbola Francuske, molili su se i počeli pjevati. Prizor je bio i više nego dirljiv.

Mjesto požara je posjetio i francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je odmah najavio da će Francuska obnoviti katedralu “jer se to od nje očekuje”. Nije trebalo dugo čekati, a već su se javili brojni bogati donatori koji su obećali pomoći u prikupljanju sredstava za obnovu katedrale. Jedan od prvih je bio francuski milijarder François-Henri Pinault, inače suprug poznate glumice Salme Hayek, koji je rekao da će za obnovu donirati sto milijuna eura. Njegov primjer odmah je slijedio još jedan milijarder, Bernard Arnault, koji je rekao da će dati čak 200 milijuna eura.

Jutro je otkrilo stvarne razmjere štete koju je katedrali načinila vatra. Urušilo se dvije trećine gotičkog svoda crkve, no raskošni vitraji i većina unutrašnjosti ipak nije toliko stradala koliko se mislilo. Također, mnoge vrijedne skulpture izbjegle su vatru jer su prije požara odnesene na sigurno zbog renovacije koja je bila u pripremi.

Dan nakon strašnog požara, internetom i pogotovo društvenim mrežama počele su se širiti brojne lažne vijesti koje su kao uzrok požara okrivile teroristički napad, muslimane, ateiste, dežurne mrzitelje crkve i slično. Međutim, preliminarni nalazi istražitelja govore u prilog teoriji da je do požara došlo slučajno te da se radi o čistoj nesreći.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.