Prati nas

Mozaik

A baš su najavili visoke temperature

Vrućina usporava mozak za 13 posto

Kako temperatura raste, pada kapacitet mozga za obradu informacija, potvrdilo je istraživanje s harvarda. Studija ima i socioekonomsku dimenziju: ako ste presiromašni da si priuštite klima uređaj, možda ćete zaostajati u školi ili na poslu. U stvari, studije opetovano ovo potvrđuju.

Objavljeno

|

Kako vrućina utječe na mozak?
foto: Hans Reniers/Unsplash

Kako temperatura raste, pada kapacitet mozga za obradu informacija, piše portal Big Think. Harvardska studija koja je uključila 44 studenta potvrdila je ono što već znamo: ljetne vrućine nam ne pomažu u razmišljanju.

Pola studenata je stanovalo u klimatiziranom stambenom prostoru, dok je druga polovica stanovala u neklimatiziranom. Svi su na svojim telefonima rješavali testove kognitivnih sposobnosti odmah nakon buđenja. Studenti s klima uređajima su ispunili testove u razini prosjeka, dok su studenti bez klima uređaja imali 13,4 posto sporije vrijeme reakcije i 13,3 posto lošije rezultate ne testovima kognitivnih sposobnost.

Studija je provedena tijekom 12-dnevnog perioda u ljetu 2016., za vrijeme kojeg se dogodio toplinski val u trajanju od 5 dana. Zanimljivo je da se vrućina u zatvorenim prostorima zadržala i nakon što su vanjske temperature pale. Naime, mnoge su zgrade toplinski izolirane da bi zadržale toplinu tijekom zime. Zbog toga imaju tendenciju zadržavanja vrućine, što znači da neklimatizirana zgrada može zadržati unutrašnju temperaturu i do 48 sati nakon prolaska toplinskog vala.

Studija ima i socioekonomsku dimenziju: ako ste presiromašni da si priuštite klima uređaj, možda ćete zaostajati u školi ili na poslu. U stvari, studije opetovano ovo potvrđuju.

U SAD-u postoji opsesija s klimatizacijom – 87 posto američkih domova je klimatizirano. Trenutno postoji oko 1,6 milijardi klima uređaja u svijetu, a očekuje se da će se do 2050. ova brojka upeterostručiti.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.