Prati nas

Kuhinja

Suho, mokro

Bili smo skeptični, ali kraljevska sipana pita od jabuka je pun pogodak

Riječ je tipu slastica koje zovemo sipanim pitama, a odlika im je da se tijesto ne mijesi, već se s voćem slažu suhi sipki sastojci. Od temeljnog recepta za sipanu pitu od jabuka razlikuje je dodatak oraha i grožđica.

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Ako ste od onih koji vole pitu od jabuka, a ne volite raditi tijesta za pitu, ovaj bi vas recept mogao oduševiti. Riječ je tipu slastica koje zovemo sipanim pitama, a odlika im je da se tijesto ne mijesi, već se s voćem slažu suhi sipki sastojci.

Recept za vrlo izdašnu kraljevsku sipanu pitu od jabuka pronašli smo na blogu “Sašina kuhinja”. Od temeljnog recepta za sipanu pitu od jabuka razlikuje je dodatak oraha i grožđica.



Sastojci

Za ovaj kolač sastojke možete mjeriti čašom od 2 dl ili vaganjem. Za kolač sa slike, vagali smo sastojke.

Suha smjesa

3 čaše glatkog brašna ili 360 g
2 čaše griza ili 360 g
1 čaša šećera ili 180 g
100 grama oraha
1 vanil šećer
1 prašak za pecivo
5 g soli (malo više od pola žličice)

Nadjev

2 kg jabuka
100 g grožđica
1/2 čaše šećera ili 90 gr
1 vanilin šećer
1 žličica cimeta

Za prekrivanje i posipanje

250 g margarina s aromom vanilije
šećer u prahu

Priprema

Dobro kuhačom izmiješajte sipke suhe sastojke. Jabuke ogulite i izribajte pa pomiješajte s ostalim vlažnim sastojcima za nadjev. Standardnu tepsiju 27×34 cm dobro namastite margarinom i krenite slagati sastojke.

Na dno tepsije rasporedite 2 i pol čaše suhe smjese, poravnajte. Na to žlicu po žlicu položite pola smjese nadjeva i pažljivo poravnajte. Na taj sloj izlijte i sok koji su jabuke otpustile. Potom opet nasipajte 2 i pol čaše suhe smjese pa poravnajte. Složite sloj preostalog nadjeva pa završite slojem preostale suhe smjese. Potom sve pokrijte margarinom narezanim na listove i pecite 45 minuta na 200 °C. Ohladite i pospite šećerom u prahu. Kolač je najukusniji kada ga dobro rashladite u frižideru.

Za svaki slučaj pogledajte i video za ovaj sjajan recept.

.

Kuhinja

Jaffa kolač – brza i ukusna slastica jednostavna je za napraviti

Kremu je moguće zamijeniti Dr. Oetkerovim Jaffa pudingom koji pripremite prema uputama s vrećice. U tom slučaju dobit ćete taman kolač koji neće imati svježinu/kiselost onoga rađenog sa sokom od naranče, no to će nadoknaditi finom aromom i dominantno čokoladnim okusom.

Objavljeno

|

Autor

Kako napraviti Jaffa cake?

Kombinacija okusa naranče i čokolade popularna je već desetljećima i korištena je u brojnim varijantama biskvitnih keksa prelivenih želeom i čokoladom; od Crvenkine Jaffe preko Agrokomercovog Topsa do modernih Krašovih i Milkinih inačica.

Danas vam donosimo prokušani recept za srodan jednostavan i brz Jaffa kolač koji se sastoji od sočnog kakao biskvita i kreme na bazi soka od naranče koju je lako modificirati prema vlastitom ukusu.



Za one koji žele znati više, kažimo da je Jaffa varijetet naranče s malim brojem sjemenki i čvrstom korom  – zbog čega je izuzetno pogodan za daleke transporte i izvoz. Uzgojili su ga otomanski voćari sredinom 19. stoljeća, a nazvan je po gradu Jaffi. Ova naranča se smatra jednim od najvažnijih izvoznih proizvoda iz početaka izraelske države. Jaffa je jedna od tri najpopularnije naranče uzgajane na Mediteranu i Bliskom istoku.

Drvo naranče
foto: Hans Braxmeier/Pixabay

Sastojci

Biskvit

85 g brašna
40 g kakao praha
150 g šećera
1 vanilin šećer
1/2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli

1 dl tekućeg jogurta
1 dl jake hladne kave
1/2 dl ulja
1 jaje

Krema

1 l soka od naranče (100%)
3 vrećice pudinga od vanilije
6 žlica šećera
2 žličice agar-agara (ako želite želatinastiju kremu)

Glazura

75 g čokolade za kuhanje
40 g maslaca
1 žlica ulja

Priprema

Suhe sastojke za biskvit dobro izmiješajte u zdjeli, a potom u njih izlijte vlažne sastojke. Miješajte kuhačom (ili mikserom na najmanjoj brzini) kratko, dok se ne dobije jednolična smjesa. Izlijte u kalup za tortu kojem ste na dno stavili papir za pečenje. Pecite 30 minuta na 180°C ili dok čačkalica ne izađe čista.

Prašak za puding od vanilije izmiješajte sa šećerom i agar-agarom (ako želite da krema ispadne čvršća i želatinoznija). Pomalo dodajte 2 dl soka od naranče i miješajte dok ne nestanu grudice. Izlijte u zakuhali ostatak soka od naranče i kuhajte 2-3 minute nakon što počne ponovno kuhati. Izlijte na hladan biskvit i dobro protresite kako bi se zaravnalo. Možete zagladiti mokrom žlicom.

Na pari otopite čokoladu, maslac i ulje te prelijte po mlakom ili na sobnu temperaturu ohlađenom kolaču. Pustite da se ohladi u hladnjaku i servirajte rezano na kriške.

Može i drugačije

Kremu je moguće zamijeniti Dr. Oetkerovim Jaffa pudingom koji pripremite prema uputama s vrećice. U tom slučaju dobit ćete taman kolač koji neće imati svježinu/kiselost onoga rađenog sa sokom od naranče, no to će nadoknaditi finom aromom i dominantno čokoladnim okusom.

Nastavi čitati