Prati nas

Mozaik

projekt koji je ozdravio okoliš i dušu njegovog začetnika

Bračni par je za 20 godina pretvorio mrtvu pustopoljinu u šumu prepunu života

Jedan bračni par odlučio je preuzeti obiteljski ranč i čitavo područje zasaditi drvećem. 20 godina kasnije, na mjestu nekadeašnje pustinje nalazi se gusta i bogata šuma, a počele su se vraćati i divlje životinje. ‘Ovaj projekt nije izliječio samo okoliš, već i moju dušu’, kazao je Sebastião Ribeiro Salgado.

Objavljeno

|

foto: Sebastian Unrau/Unsplash

Prije gotovo 30 godina, brazilski fotonovinar Sebastião Ribeiro Salgado (75) vratio se iz istočne Afrike gdje je dokumentirao užase koji su se događali tijekom genocida u Ruandi. Nakon ovog traumatičnog projekta, Salgado je odlučio preuzeti obiteljski ranč za uzgoj stoke u Minas Geraisu – regiji koju je pamtio kao bujnu i živu prašumu.

Nažalost ovo područje je u međuvremenu prošlo drastičnu transformaciju – samo 0,5% površine ostalo je pošumljeno, a sve divlje životinje su nestale. “Ova zemlja je bila jednako bolesna kao i ja”, izjavio je za The Guardian.

Tada je njegova supruga Lélia došla do ideje: njih dvoje bi trebali nanovo zasaditi šumu. Kako bi pokrenuli ovaj naizgled nemogući projekt, oni su 1998. godine osnovali Instituto Terra – ekološku organizaciju koja je posvećena održivom razvoju doline rijeke Doce. Tijekom godina, Salgadovi i ekipa iz njihove organizacije su polako ali sigurno obnovili šumu na površini preko 7 kvadratnih kilometara te su je tako transformirali iz jalove zemlje u tropski raj.

Ovaj nekadašnji ranč sada je privatni prirodni rezervat koji predstavlja dom stotinama bijnih i životinjskih vrsta. Pored 293 vrste drveća, tu žive i 172 vrste ptica, 33 vrste sisavaca i 15 vrsta gmazova i vodozemaca – od kojih mnogi spadaju u ugrožene vrste. Kao što se i očekivalo, obnova šume je imala ogromni utjecaj na ekosistem i mikroklimu. Osim povratka biljaka i životinja, obnovilo su nekoliko izvora vode koji su nekad presušili, a čak su i lokalne temperature postale ugodnije.

Konačno, ova akcija spasila je i samog njezinog pokretača. “Svi insekti, ribe i ptice su se vratili”, priča Salgado, „i zahvaljujući obnovi ovog ekosistema ja sam ponovno rođen – ovo je za mene bio najvažniji trenutak.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.