Prati nas

Vijesti

Javno dobro za dobro svih

HPC pisao Plenkoviću: Voda je javno dobro, poništite odluke o prenošenju koncesija

Koncesije u privatnim rukama nisu garancija dobrog upravljanja, a posebno kad je u pitanju održivost najvažnijeg resursa – vode.

Objavljeno

|

foto: Pexels

Hrvatski pravni centar poslao je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću (HDZ) i od njega traži da promijeni odluke Vlade o prijenosu ugovora o koncesiji za crpljenje mineralnih voda i ugovora o koncesiji za crpljenje termalne vode za tehnološke potrebe i za prodaju na tržištu, s društva Jamnica d.d., Zagreb, na novog koncesionara Jamnica plus d.o.o., Zagreb, od 2. svibnja.

Upozoravaju kako se radi o interesnom pitanju i pozivaju Vladu da koncesiju povjeri javnom poduzeću, jer je voda opće dobro i ljudsko pravo.


Iz HPC-a upozoravaju kako se radi o ugovorima sklopljenim za vrijeme važenja raznih pravnih režima kojima je voda, kao ljudsko pravo i opće dobro, bila nedovoljno zaštićena i u velikoj mjeri prepuštena volji koncesionara. Brojne kontradikcije pojavljivale su se prilikom dodjeljivanja tih koncesija, a sada se takvi ugovori prenose na novog koncesionara, čime se neodgovorno i nezakonito postupanje nastavlja.

“Žalimo što, bez obzira na porast interesa multinacionalnih i drugih kompanija za biznis s vodom u kojem je sasvim sigurno da se radi o biznisu gotovo bez rizika, nije razmatrana mogućnost da se koncesije za vodu povjere javnom poduzeću.

Koncesije u privatnim rukama nisu garancija dobrog upravljanja, a posebno kad je u pitanju održivost najvažnijeg resursa – vode. U slučaju da se koncesije povjere javnom poduzeću, dobit koja je neupitna ulazila bi u državni proračun i mogla bi se distribuirati za potrebe javnog sektora (zdravstvo, obrazovanje itd.).

Time bismo se najviše približili idealu OPĆE DOBRO ZA DOBRO SVIH. Očekujemo da pažljivo razmotrite sve navedene argumente te odlučite da se izrade novi ugovori visoke kvalitete koji jasno određuju međusobna prava, obveze i odgovornosti, vodeći naročito računa o zaštiti vode tj. općeg dobra, potvrđujući time da Vlada RH želi u najvećoj mogućoj mjeri štititi interese”, stoji u pismu premijeru kojeg potpisuje profesorica Pravnog fakulteta u Zagrebu Goranka Lalić Novak, predsjednica HPC-a. Cijeli dokument (.pdf) potražite ovdje.

.

Vijesti

Srbija još plaća jugoslavenske dugove, Hrvatska ih je otplatila

Narodna banka Srbije potvrdila je da Srbija ove godine mora otplatiti više od 202 milijuna eura dugova iz razdoblja sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog stoljeća.

Objavljeno

|

Autor

Milka Planinc biografija

Srbija je prošlog ponedjeljka platila 11,5 milijuna eura kredita dignutih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Prema pisanju Blic Biznisa, na naplatu treba doći još 69,7 milijuna.

Dio je to kredita koje su Milka Planinc i Veselin Đuranović uzimali u vrijeme bivše SFRJ od Pariškog kluba i Svjetske banke, a čija posljednja rata dospijeva 2041. odnosno 2031. godine. Uz to, Srbija je ove godine plaćala i kredite koje je uzimala od Kuvajta u razdoblju od 1984. do 1989. godine, a riječ je o 20,2 milijuna eura.


Tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina Srbija se zadužila za ukupno 8,8 milijardi eura, a prethodnih godina u prosijeku su vraćali po oko 250 milijuna eura, a ove godine na naplatu dolazi skoro 230 milijuna.

Narodna banka Srbije potvrdila je da Srbija ove godine mora otplatiti više od 202 milijuna eura dugova iz razdoblja sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog stoljeća.

Hrvatska i Slovenija svoje su dugove otplatili prije 10 godina. Hrvatska je posljednju ratu od 192 milijuna dolara Pariškom klubu otplatila 2008. godine, a Londonskom klubu ratu od 78 milijuna, godinu dana kasnije.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP