Prati nas

Vijesti

Kolinda: Tko ne glasa, nema puno pravo ‘brundati’ protiv onih na vlasti

O kažnjavanju za neizlazak na izbore, predsjednica nema definiran stav, ali podsjeća da Australija naplaćuje lijenim biračima debele kazne. O tome bi, kaže, razmišljala tek nekoliko godina nakon uvođenja mogućnosti da svi hrvatski građani mogu glasati.

Objavljeno

|

Kolinda Grabar-Kitarović

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u pratnji supruga Jakova ispunila je svoju građansku dužnost. Prvi par Hrvatske glasao je jutros u Zagrebu na biračkom mjestu 20 u Laginjinoj ulici.  Pozvala je građane, posebno mlade, da glasaju “jer je to najbolji mogući način kako građani mogu izabrati da njihova opcija uđe u europarlament”.

Ipak, kritizirala je izgled i uređenje biračkih mjesta u kojima se privatnost osigurava tek kartonskim pregradama: “Sudjelovala sam u organizaciji izbora u Afganistanu. Pa ako ništa drugo, uđete u jednu kućicu gdje povučete zastor i gdje možete glasovati, a da vas nitko ne vidi. Da ne velim o elektroničkom glasovanju koje bi omogućili iseljenicima da glasaju. Svaki državljanin Hrvatske stariji od 18 godina, bez obzira gdje živio i plaćao poreze, ima pravo glasati u Hrvatskoj. Naša je dužnost to omogućiti. U protivnom je to oduzimanje prava velikom dijelu hrvatske populacije različitih narodnosti. Trebali bismo naći način dopisnog ili elektroničkog glasanja za sve izbore.”

O kažnjavanju za neizlazak na izbore, predsjednica nema definiran stav, ali podsjeća da Australija naplaćuje lijenim biračima debele kazne. O tome bi, kaže, razmišljala tek nekoliko godina nakon uvođenja mogućnosti da svi hrvatski građani mogu glasati. “Tek nakon te prilagodbe bih počela razmišljati o kažnjavanju. Izbori su komponenta demokracije, temelj.”

Predsjednica se dotaknula i vječno nezadovoljnih birača koji ne ispunjavaju svoju građansku dužnost: “Ako niste izašli na izbore pa idućih četiri ili pet godina brundate kako je ‘ovaj ili onaj na vlasti’, na to nemate sasvim pravo, jer niste ostvarili svoje demokratsko pravo birati svoje zastupnike za koje mislite da će vas najbolje zastupati.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.