Prati nas

Vijesti

A tko može?

Nije njihov posao. DIP ne može natjerati Pavića na objavu troškova protukampanje

Preporuke Venecijanske komisije kažu da vlasti moraju davati objektivne informacije o referendumskim inicijativama, te da korištenje javnih sredstava u kampanjama mora biti ograničeno.

Objavljeno

|

Prvomajski grah u Maksimiru, 2019.
foto: Sandro Bura

Zakoni ne propisuju da Državno izborno povjerenstvo (DIP) nadzire financiranje protureferendumskih aktivnosti. To je odgovor DIP-a nevladinoj udruzi Gong koja je zahtijevala da DIP ne traži samo od sindikata objavu troškova referendumske kampanje, već da to isto traži i od ministarstva Marka Pavića za protukampanju koju vodi.

Podsjetimo, sindikalna inicijativa “67 je previše” prikuplja potpise kako bi raspisala referendum i poništila postrožene uvjete za mirovinu, prvenstveno odlazak u mirovinu sa 67 godina života i jaku penalizaciju ranijeg umirovljenja. Istovremeno Ministarstvo mirovinskog sustava je pokrenulo i televizijsku kampanju o pozitivnim efektima mirovinske reforme, a u samom spotu kaže da će sindikalni referendumski zahtjevi “našu djecu i unuke koštati 45 milijardi kuna”. Dok sindikati tvrde da se radi o zastrašivanju građana, ministar Pavić odgovara da je riječ o informiranju, a ne protukampanji.

Gong pak upozorava kako je Vlada, suprotno preporukama Venecijanske komisije, samo tjedan dana uoči izbora za Europski parlament donijela novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma čime su postrožena pravila za referendumske inicijative, bez da je u potpunosti reguliran sam postupak referenduma, uloga vlasti, kao i izvještavanje protu-referendumskih inicijativa. Preporuke Venecijanske komisije kažu da vlasti moraju davati objektivne informacije o referendumskim inicijativama, te da korištenje javnih sredstava u kampanjama mora biti ograničeno, zato Gong poziva Vladu na transparentnost.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.