Prati nas

Vijesti

Ustavni sud: Pavićeva kampanja motivirana je referendumom, ali to je okej

‘Ustavnom sudu nisu predočeni nikakvi dokazi koji bi ukazivali na to da su Vlada Republike Hrvatske odnosno Ministarstvo korištenjem proračunskih sredstava ili na drugi način grubo kršili pravila demokratske procedure.’

Objavljeno

|

Marko Pavić

Ustavni sud je odlučio o objavi i emitiranju spota Ministarstva rada i mirovinskog sustava, a koji sindikati okupljeni u inicijativi “67 je previše” nazivaju antireferendumskim. Naime, osim što se u spotu govori o prednostima provedene mirovinske reforme, građanima se izravno poručuje da će referendum njih i njihove potomke koštati 45 milijardi kuna.

Nakon niza optužbi za zlouporabu javnog novca, Ustavni sud je zatražio očitovanje ministarstva, prvenstveno o izvoru i načinu financiranja kampanje. Odluku prenosimo u cijelosti:


Iz pribavljenog očitovanja Ministarstva proizlazi da je medijska kampanja promoviranja cjelovite mirovinske reforme, koju Ministarstvo naziva informativnom, planirana u tri faze te je započela 17. listopada 2018. Treća faza, koja se sastoji od emitiranja (spornog) trećeg “spota” u programima javne i komercijalnih RTV-kuća, započela je 26. travnja 2019. i traje do 10. svibnja 2019.

Za treću fazu kampanje, prema navodima Ministarstva, planirana su sredstva u iznosu od 1.056.267,76 kuna, dok su ukupno u 2018. i 2019. godini za kampanju utrošena sredstva u iznosu od 3.772.997,26 kuna, koja su osigurana u državnom proračunu na poziciji 3233, Promidžba i informiranje, unutar aktivnosti A854006 – Administracija i upravljanje.

Prema tome, iako je očito da je medijska kampanja promoviranja cjelovite mirovinske reforme Vlade Republike Hrvatske odnosno Ministarstva započela znatno prije početka razdoblja prikupljanja potpisa građana o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma, činjenica da se treća faza te kampanje vremenski poklapa s početkom prikupljanja potpisa ukazuje na to da ta faza kampanje nema isključivo informativnu svrhu upoznavanja građana s učincima mirovinske reforme, već je jednim dijelom motivirana referendumskom inicijativom i usmjerena uvjeravanju građana da bi podržavanjem inicijative doveli u pitanje one aspekte reforme koje Vlada smatra poželjnima iii neophodnima.

Međutim, Ustavnom sudu nisu predočeni nikakvi dokazi koji bi ukazivali na to da su Vlada Republike Hrvatske odnosno Ministarstvo korištenjem proračunskih sredstava ili na drugi način grubo kršili pravila demokratske procedure, odnosno postupali na način koji faktično dokida ili ozbiljno narušava pravo građana na izjašnjavanje o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma, niti su se u vezi s time Ustavnom sudu obratili inicijatori referenduma.

Slijedom navedenog, Ustavni sud u konkretnom slučaju ne nalazi osnove za postupanje u smislu članaka 87., 89. i 96. Ustavnog zakona.

.

Vijesti

Kolinda o pjesmi: ‘Nekada se nije smjela spominjati Hrvatska, ni sve što je domoljubno’

‘To je jedna od popevki koje su nastale u onim vremenima kada se nije smjela spominjati Hrvatska, Hrvatsko zagorje, domovina, bregi, zipka u kojom domovina spi, sve ono što je izražavalo domoljublje.’

Objavljeno

|

Autor

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je Krapinu uoči 54. Festivala kajkavskih popevki. Tom se prigodom osvrnula i na pjesmu kao sredstvo očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta, javlja Zagorje.com.

“Moja šefica kabineta koja je danas ovdje je Zagorka. Ona uvijek inzistira da se dolazi, ne samo na Festival, već i da se što više posjećuje Zagorje. I zato ćemo je danas staviti u središte pozornosti i da otpjevate onu prekrasnu popevku ‘Došel bum doma sel si bum pod brajde’, koju smo pjevali s vojnicima u Afganistanu“, kazala je predsjednica.


Objasnila je i što tu pjesmu čini posebnom: “To je jedna od popevki koje su nastale u onim vremenima kada se nije smjela spominjati Hrvatska, Hrvatsko zagorje, domovina, bregi, zipka u kojom domovina spi, sve ono što je izražavalo domoljublje.” Istini za volju, spomenutu pjesmu napisao je Rajko Suhodolčan tek 1999. godine.

Podsjetimo, prošlo je točno godinu dana od možda najzapaženijeg intervjua u predsjedničinom mandatu. Naime, tada je za austrijski Kleine Zeitung objasnila da je Hrvatima u Jugoslaviji bilo zabranjeno govoriti da su Hrvati, već su umjesto toga morali govoriti da su “iz Hrvatske”. “Tko je iskazao svoj nacionalni ponos, prijetio mu je zatvor”, prisjetila se Grabar-Kitarović.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP