Prati nas

Mozaik

Samo nek' je veselo

Varaždinci u grob nose mobitel, cigarete i pivo, neki i počaste kad im umre punica

Unatoč hladnim, sjajnim metalnim stolovima, odsjaju savršeno ispoliranih hladnjaka, nepoznatim instrumentima uz stolove za obdukciju… u varaždinskoj mrtvačnici nije sumorno.

Objavljeno

|

foto: ELEVATE/Pexels

Slobodan Sambolec i Darko Žnidarić su pomoćnici obdukcija mrtvačnice Opće bolnice Varaždin. Kako piše Regionalni.com, uživaju gotovo kultni status u branši. Jer, s 27, odnosno 24 godine radnog staža, najdugovječniji su pomoćnici obdukcija u Hrvatskoj.

Osim što se bave poslom od kojeg većina ljudi zazire, ovaj se dvojac mora znati nositi i sa prihološkim teretom pod kojim se nalazi obitelj pokojnika, ponekad čak i agresivnim ispadima. No, čini se, ne gube smisao za humor.


Posao pomoćnika obdukcije uključuje i uređivanje pokojnika, a tu su želje svakojake. Njih dvojica su danas vrhunski šminkeri, besprijekorno mažu nokte, slažu odjevne kombinacije… “Lako je šminkati žive ljude, neka bilo koji vizažist proba našminkati čovjeka s minimalnom tjelesnom temperaturom. Šminkeri su za nas male bebe”, smiju se i ostaju tajanstveni pri pitanju kako to rade.

Kad čovjeka urede, odjenu i našminkaju… na red dolazi “opremanje” lijesa. A živi ne žele da njihovi mrtvi na drugom svijetu oskudijevaju u svojim porocima. Tako uz vjerske sličice i krunice, danas s pokojnikom gotovo u pravilu ide i mobitel, ne zaboravljaju se punjač, cigarete i upaljač, bočica rakije ili piva.

U mrtvačnici je puno tuge, ali je i puno anegdota. Obojica se sa smijehom prisjećaju čovjeka koji je širom ozarenog lica pokucao na njihova vrata, “kao da mu se rodilo dijete” i pitao je li mu punica kod njih. Kad su odgovorili potvrdno, pozvao ih je na gemišt.

Unatoč hladnim, sjajnim metalnim stolovima, odsjaju savršeno ispoliranih hladnjaka, nepoznatim instrumentima uz stolove za obdukciju… u varaždinskoj mrtvačnici nije sumorno. Slobodan i Darko se brinu da atmosfera na vjerojatno najmorbidnijem mjestu za živog čovjeka ne bude morbidna. Cijelu priču o ovom dvojcu pročitajte na ovom linku.

.

Mozaik

Izmaštana ‘Trgovina z mešanim blagom’ ima najljepši adventski izlog

Pokraj čarobne trgovine nalaze se starinska dječja kolica i stoljetni aparat za bombone koji je početkom 1920-ih stajao na Glavnom kolodvoru. Ovu instalaciju osmislio je kreativni dvojac “Le prase” iz suvenirnice u Radićevoj ulici.

Objavljeno

|

Autor

Orašari, nekoliko tisuća njih, zaposjeli su advenstki Zagreb, no jedno se mjesto posebno dojmilo našeg fotografa Sandra Bure. Riječ je o “Trgovini z mešanim blagom” koja se smjestila pred ulazom u kino Tuškanac.

Ova filmska scena vraća nas u neke čarobnije zimske dane. Sve je tu; od orašara, preko “505 c crtom” i električnog vlakića pa da mekog toplog mede i balerine mišice koja se vrti na starom gramofonu. Dakako, posve u skladu s programom “Filmski advent u Tuškancu”.


Pokraj izmaštane trgovine nalaze se starinska dječja kolica i stoljetni aparat za bombone koji je početkom 1920-ih stajao na Glavnom kolodvoru. Ovu instalaciju osmislio je kreativni dvojac “Le prase” iz suvenirnice u Radićevoj ulici.

foto: Sandro Bura
foto: Sandro Bura
foto: Sandro Bura
foto: Sandro Bura
foto: Sandro Bura

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP