Prati nas

Mozaik

Prepustite se dokolici

Zašto bismo češće trebali besposličariti

‘Ako su naše zalihe energije potpuno iscrpljene, produktivnost će nam biti nikakva zbog toga što nemamo goriva za nju’, rekao je Chris Bailey, stručnjak za produktivnost.

Objavljeno

|

foto: Chris Lawton/Unsplash

Vodite li užurban i prezauzet život? Trčanje s mjesta na mjesto i ispunjavanje mnogobrojnih dnevnih obaveza sve više predstavlja način isticanja statusa. Čini se da postoji obrazac razmišljanja “prezauzet sam jer sam važan”. Možda je došlo vrijeme da kažemo ne svoj toj preokupiranosti. Osjećaj užurbanosti može biti prisutan i kada za njim uopće nema realne potrebe. Ali njegov utjecaj na organizam je itekako realan te su slučajevi pregaranja, anksioznih poremećaja kao i bolesti povezanih sa stresom u stalnom porastu, a tu je i “stresna” generacija milenijalaca.

Postoji put koji nas vodi izvan tog ludila, a ne govorimo o još jednom tečaju mindfulnessa, više vježbanja ili zdrave prehrane, iako su to stavke koje su važne za zdravlje. Govorimo o tome da ne trebate raditi … baš ništa. Ili, kako bi Nizozemci rekli – niksen.

Što je niksen?

Teško je definirati što to znači ne raditi ništa zbog toga što uvijek radimo nešto, čak i kada spavamo. Doreen Dodgen-Magee, psihologinja koja se posvetila istraživanju dosade, napisala je knjigu “Spojeni na uređaje! Ravnoteža između života i tehnologije u digitalnom svijetu”. Ona uspoređuje niksen s parkiranim autom čiji motor radi u leru. “Način na koji razmišljam o dosadi – to je onaj trenutak kad nemate nijedan plan osim da budete tu”, izjavila je.

Sandi Mann, psihologinja na Sveučilištu Centralnog Lancashirea u Velikoj Britaniji, dodala je da niksen može biti situacija “kada ne radimo stvari koje bismo trebali raditi. Ne želimo ih raditi jer nismo motivirani. Umjesto toga, trebamo ne raditi ništa”.

Konkretno, ideja niksena je da se vrijeme i energija svjesno potroše na nešto poput gledanja kroz prozor ili nepokretnog sjedenja. Manje prosvijetljeni pojedinci nazvali bi ovakav način provođenja vremena “lijenošću” ili “gubljenjem vremena”. Naravno, to je čista besmislica.

Uzimati redovite pauze tijekom dana svakako je dobro, jer je studija za studijom pokazala da osjećaj omamljenosti, premorenosti ili mentalne iscrpljenosti drastično smanjuje produktivnost i performanse na poslu. Drugim riječima: bilo da ste na poslu ili kod kuće, u redu je potrošiti popodne samo se izležavajući.

Ljeto u Zagrebu
foto: Sandro Bura

Zašto trebamo niksen u svojim životima

Generalno govoreći, naša kutura ne potiče stajanje na mjestu, a to itekako može ostaviti posljedice po naše mentalno zdravlje, osjećaj blagostanja, produktivnost kao i ostala područja života. Tehnologija nam ne olakšava stvari: zbog pametnog telefona kojeg stalno nosite sa sobom postalo je gotovo nemoguće isključiti se i prepustiti se besposličarenju. Ako smo stalno preokupirani, možemo izgubiti sposobnost da sjedimo u miru jer se u tom procesu stalnog zauzeća i naši mozgovi mijenjaju.

Uistinu, mnogobrojni  su pozitivni učinci ljenčarenja. Istraživanje Sandi Mann je otkrilo da nas sanjarenje – koje je neizbježna nuspojava besposličarenja – “doslovno čini kreativnijima, poboljšava našu sposobnost za rješavanje problema te tako lakše dolazimo do novih ideja”. Međutim, kako bi se to dogodilo potrebno se u potpunosti prepustiti dokolici. “Neka um sam potraži vlastitu stimulaciju”, rekla je Mann. “Tada započinje proces sanjarenja i vrludanje uma, a to je ono što će vam dati injekciju kreativnosti.”

Iako zvuči kontraintuitivno, besposličarenje može biti sjajan alat za povećanje produktivnosti. “Ako su naše zalihe energije potpuno iscrpljene, produktivnost će nam biti nikakva zbog toga što nemamo goriva za nju”, rekao je Chris Bailey, stručnjak za produktivnost i autor knjige “Produktivan život”.

Niksen vam može pomoći u rješavanju problema. “Kada vaš um odluta, nakon nekog vremena počnete čišće vidjeti stvari”, kaže Manfred Kets de Vries, profesor razvoja vodstva i organizacijske promjene na poslovnoj školi Insead u Parizu.

Prekidanje posla može predstavljati veliki izazov u kulturi koja prije svega cijeni njegovo obavljanje. Evo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći da zastanete i opustite se.

Nađite vremena za dokolicu i radite to ciljano

Nakon što ustanovite u koje doba ste najproduktivniji i najkreativniji, trebate uočiti i trenutak kad se vaš um počinje gasiti ili kada počne obavljati zadatke na autopilotu, sugerira Bailey. Tada trebate prošetati ili napraviti pauzu.

“Kada pauziram ne radim ništa svrhovito”, izjavio je Kets de Vries. “Znam da bez pauza ne mogu biti učinkovit.”

Ljeto u Zagrebu
foto: Sandro Bura

Pametnije življenje

Neka vam prioritet budu stvari koje su vam važne i stvari koje vam donose zadovoljstvo, a sve ostalo prebacite za kasnije, koliko god je to moguće. Koncentriranje na stvarno bitne aspekte života može vam pomoći da stvorite slobodno vrijeme u svojem rasporedu. Koristite prilike kako biste prakticirali besposlenost, npr. kada čekate u redu ili da se djeca vrate kući.

Oduprite se kuluri preokupiranosti

Ako ne radite ništa, ne radite ništa sa stavom. Kada vas netko pita što radite tijekom pauze ispalite kao iz puške: “Baš ništa”. Ne suzdržavajte se od uzimanja pauza ili godišnjih odmora, a ako se počnete osjećati krivim zbog toga što bi vas drugi mogli doživjeti kao lijenu osobu, razmišljajte o niksenu ne kao o znaku lijenosti već kao o važnoj životnoj vještini. Prihvatite početnu nelagodu niksena naspram dobro poznate preokupiranosti.

Smanjite svoja očekivanja

Učenje zahtijeva vrijeme i trud, stoga se nemojte obeshrabriti ako ne primijetite odmah blagodati besposličarenja. Znajte da bi vam sjedenje na mjestu moglo ispočetka biti nelagodno i da će vam trebati vremena da ga savladate – isto kao i s tjelovježbom.

Dodgen-Magee to povezuje sa započinjanjem nove rutine vježbanja: na početku biste mogli imati bolove u mišićima, ali “nakon nekog vremena odjednom ćete shvatiti da se osjećate fantastično”.

Reorganizirajte svoje okruženje

Vaša okolina ima velik utjecaj na to kako ćete prihvatiti ništavilo niksena, stoga razmišljajte o organizaciji prostora u domu i na poslu. Držite elektronske uređaje izvan dometa tako da bude teže doći do njih i tako pretvorite svoj dom u ambijent pogodan za niksen. Dodajte udoban kauč ili fotelju, nekoliko jastuka i dekicu. Orijentirajte namještaj oko prozora umjesto oko televizora. “Ako takvi prostori postoje, ljudi će ih koristiti”, izjavila je Dodgen-Magee.

Razmišljate izvan konvencija

Ako i dalje niste u stanju mirno sjediti u svojem domu ili na poslu, odite do parka ili rezervirajte opuštajući tretman u toplicama. Dodgen-Magee potiče ljude da organiziraju “dosadne” zabave na kojima se može skupiti nekoliko prijatelja kako bi se dosađivali zajedno.

Bailey preporučuje eksperimentiranje s različitim stilovima života kako biste našli ono što je ispravno za vas. Npr. on je živio aljkavo cijeli tjedan i zaključio da je svako toliko važno “malo se ispuhati”. Ako vam ideja da ne radite ništa i dalje izaziva nelagodu, pokušajte uvjeriti svoj um da ste ustvari produktivni. Dodgen-Magee preporučuje korištenje igračaka poput kinetičkog pijeska ili Baoding loptica.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.