Prati nas

Vijesti

Alarm

BiH je sustigla Hrvatsku po katastrofalnom omjeru umirovljenika i radnika

BiH trenutno nema rješenje za problem nagloga povećanja umirovljenika i omjera u odnosu na zaposlenike jer je radnika u toj zemlji sve manje zbog masovnoga odlaska u europske zemlje.

Objavljeno

|

Posmrtna pripomoć
foto: Pixabay

Da bi mirovinski fondovi mogli normalno funkcionirati, potrebna su tri radnika na jednog umirovljenika. No, baša kao i u Hrvatskoj, i  susjednoj BiH stanje je alarmantno. Sarajevski Dnevni avaz donosi statističke pokazatelje prema kojem tamošnjem mirovinskom sustavu prijeti kolaps.

U Federaciji BiH je u travnju registrirano oko 417 tisuća umirovljenika, što je za oko 34 tisuće više nego prije pet godina, dok u republici Srpskoj mirovine prima oko 263 tisuće umirovljenika što je povećanje za oko 16 tisuća u odnosu na travanj 2014. godine. U oba entiteta zaposlenih iz čijih se doprinosa i osiguravaju mirovine je oko 860 tisuća. Ispada tako da je umirovljenika i radnika u BIH – 1:1,26.

Iz Fonda mirovinskog osiguranja Federacije BiH upozorili su kako je stanje kod njih zabrinjavajuće i lošije od službene statistike jer se u zaposlene ubrajaju tisuće uposlenika u državnoj administraciji i javnim tvrtkama koji se vode kao “višak” i koji ne stvaraju novu vrijednost nego su “zbrinuti” kroz zapošljavanje na nepotrebnim i izmišljenim poslovima.

Kako piše “Avaz”, BiH trenutno nema rješenje za problem nagloga povećanja umirovljenika i omjera u odnosu na zaposlenike jer je radnika u toj zemlji sve manje zbog masovnoga odlaska u europske zemlje. Zbog tog negativnog trenda, ali i ogromnih dugovanja po osnovu uplata doprinosa u čemu prednjače državna poduzeća, stručnjaci predviđaju i totalni kolaps mirovinskoga sustava već za 10 godina pa i moguće obustavljanje isplata mirovina . I tamošnji stručnjaci sugeriraju kako je i za BiH jedno rješenje za ovakvo stanje podizanje dobne granice za odlazak u mirovinu sa sadašnjih 65 godina.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje u ovom trenutku ima 1.545.525 osiguranika koji pune mirovinski fond, dok je ukupnih korisnika mirovina 1.240.948. Odnos broja umirovljenika i osiguranika je 1:1,25.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.