Prati nas

Mozaik

Starinska biljka

Kopriva koja ne žari – raskošni vatromet boja i šara

Dobro ju je zaštiti od izravnog podnevnog sunca, no postoje vrste i varijeteti koji će i to podnijeti. Kada se uzgaja kao lončanica, najbolje ju je držati na zapadnoj ili istočnoj ekspoziciji.

Objavljeno

|

foto: Jan Haerer/Pixabay

Ukrasna kopriva jedna je od onih biljaka koju možete uzgajati kao lončanicu, ali i kao senzacionalnu ornamentnu biljku u vrtu. Iako se smatraju starinskim ljubimicama naših baka, posljednjih su godina koprive sve popularnije, čak i u sezonskim gradskim nasadima.

U starim botaničkim i vrtlarskim knjigama pronaći ćete podatak da se radi o biljkama iz roda Coleus, no moderna botanika ih je rasporedila u rodove  Plectranthus i Solenostemon. Dakako, ostale su unutar porodice Lamiaceae koju na hrvatskom jeziku zovemo metvicama, usnjačama ili mrtvim koprivama. Ukrasne koprive vuku porijeklo iz tropske Afrike, Azije i Australije.


Pozicija i sunce

Za razvoj dobre pigmentacije i prošaranosti lista, biljci osigurajte obilje svjetla. Dobro ju je zaštiti od izravnog podnevnog sunca, no postoje vrste i varijeteti koji će i to podnijeti. Kada se uzgaja kao lončanica, najbolje ju je držati na zapadnoj ili istočnoj ekspoziciji.

foto: JamesDeMers/Pixabay

Temperatura

Čuvate li je preko zime, osigurajte joj temperaturu od 10 do 15 °C stupnjeva kako bi se izbjegao pretjerani rast i izduživanje.

Supstrat

Gotovo sve komercijalne mješavine supstrata odgovaraju ovoj nezahtjevnoj biljci.

Kada presađivati?

Ako ste koprivu sačuvali preko zime, u proljeće obavite radikalan rez starih grana, a biljku presadite u običnu mješavinu za lončanice. U tom slučaju možete koprivu vratiti u lonac u kojem je rasla.

foto: Mike Goad/Pixabay

Kada zalijevati?

Pravilo je jedno: što je biljka izloženija suncu, treba je obilnije zalijevati. Supstrat treba održavati stalno vlažnim. Preko zime valja izbjegavati prekomjerno zalijevanje. Ukrasne koprive vole orošavanje lista nakon čega doslovno zabljesnu bojama.

Kako prihranjivati?

Nema potrebe prihranjivati koprivu na tjednoj bazi, pogotovo ako je uzgajate kao lončanicu. Odlučite li se ipak izdašno dodavati tekuće gnojivo (jednom tjedno), očekujte da ćete dobiti biljku koja možda izlazi iz gabarita vaše prozorske daske. Uzgajivači kažu da je dovoljno gnojiti standardnim tekućim gnojivom dva puta u proljeće i dva puta ljeti.

Kako razmnožavati?

Kada je riječ o razmnožavanju, ova je biljka jedna od najlakših. Reznicama, ako želite replicirati istovjetnu biljku. Sjemenom, ako želite iznenađenja u različitim i neočekivanim bojama i šarama.

.

Show

Baku (63) iz teretane opsjedaju mladi muškarci. ‘Osjećam se kao da ne starim!’

Mladolika trostruka baka u teretanu odlazi pet puta tjedno. Kaže, ta joj je rutina neophodna kako bi mogla izlaziti s muškarcima koji su nekoliko desetljeća mlađi od nje.

Objavljeno

|

Autor

Lesley Maxwell (63) iz australskog Melbournea prava je fitness profesionalka koja je svoju strast za treniranjem pretočila u posao – naime ona radi kao osobni trener.

Ono što je zanimljivo jest da je počela raditi na svom tijelu tek kada je navršila 48 godina. Odluku je donijela nakon razvoda od 13 godina mlađeg supruga. Samo godinu dana kasnije, osvojila je i prvu sportsku titulu pa je ubrzo ostavila posao vizažistice i promotorice.


Promjeni životnog stila, objašnjava, duguje to što s njom žele izlaziti mladići. I zbog toga se osjeća bolje no ikad. “Obožavam biti jaka i pobjeđivati dečke u podizanju utega. Majka mi je govorila da dečki ne vole mišićave cure, ali ja znam da to nije istina.”

Mladolika trostruka baka u teretanu odlazi pet puta tjedno. Kaže, ta joj je rutina neophodna kako bi mogla izlaziti s muškarcima koji su nekoliko desetljeća mlađi od nje. “Uvijek mi prilaze mlađi muškarci. Osjećam se kao da ne starim.“

Svojim vršnjakinjama savjetuje da porade na prehrani, izbace procesuiranu hranu i takozvano brzogrizno smeće. A onda se trebaju baciti na treniranje s utezima kako bi se tijelo pomladilo, ruke zategnule i stražnjica podignula. Čini se kao dobar savjet. Uostalom, pogledajte.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP