Prati nas

Vrt

Starinska biljka

Kopriva koja ne žari – raskošni vatromet boja i šara

Dobro ju je zaštiti od izravnog podnevnog sunca, no postoje vrste i varijeteti koji će i to podnijeti. Kada se uzgaja kao lončanica, najbolje ju je držati na zapadnoj ili istočnoj ekspoziciji.

Objavljeno

|

foto: Jan Haerer/Pixabay

Ukrasna kopriva jedna je od onih biljaka koju možete uzgajati kao lončanicu, ali i kao senzacionalnu ornamentnu biljku u vrtu. Iako se smatraju starinskim ljubimicama naših baka, posljednjih su godina koprive sve popularnije, čak i u sezonskim gradskim nasadima.

U starim botaničkim i vrtlarskim knjigama pronaći ćete podatak da se radi o biljkama iz roda Coleus, no moderna botanika ih je rasporedila u rodove  Plectranthus i Solenostemon. Dakako, ostale su unutar porodice Lamiaceae koju na hrvatskom jeziku zovemo metvicama, usnjačama ili mrtvim koprivama. Ukrasne koprive vuku porijeklo iz tropske Afrike, Azije i Australije.

Pozicija i sunce

Za razvoj dobre pigmentacije i prošaranosti lista, biljci osigurajte obilje svjetla. Dobro ju je zaštiti od izravnog podnevnog sunca, no postoje vrste i varijeteti koji će i to podnijeti. Kada se uzgaja kao lončanica, najbolje ju je držati na zapadnoj ili istočnoj ekspoziciji.

foto: JamesDeMers/Pixabay

Temperatura

Čuvate li je preko zime, osigurajte joj temperaturu od 10 do 15 °C stupnjeva kako bi se izbjegao pretjerani rast i izduživanje.

Supstrat

Gotovo sve komercijalne mješavine supstrata odgovaraju ovoj nezahtjevnoj biljci.

Kada presađivati?

Ako ste koprivu sačuvali preko zime, u proljeće obavite radikalan rez starih grana, a biljku presadite u običnu mješavinu za lončanice. U tom slučaju možete koprivu vratiti u lonac u kojem je rasla.

foto: Mike Goad/Pixabay

Kada zalijevati?

Pravilo je jedno: što je biljka izloženija suncu, treba je obilnije zalijevati. Supstrat treba održavati stalno vlažnim. Preko zime valja izbjegavati prekomjerno zalijevanje. Ukrasne koprive vole orošavanje lista nakon čega doslovno zabljesnu bojama.

Kako prihranjivati?

Nema potrebe prihranjivati koprivu na tjednoj bazi, pogotovo ako je uzgajate kao lončanicu. Odlučite li se ipak izdašno dodavati tekuće gnojivo (jednom tjedno), očekujte da ćete dobiti biljku koja možda izlazi iz gabarita vaše prozorske daske. Uzgajivači kažu da je dovoljno gnojiti standardnim tekućim gnojivom dva puta u proljeće i dva puta ljeti.

Kako razmnožavati?

Kada je riječ o razmnožavanju, ova je biljka jedna od najlakših. Reznicama, ako želite replicirati istovjetnu biljku. Sjemenom, ako želite iznenađenja u različitim i neočekivanim bojama i šarama.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.