Prati nas

Mozaik

Eh, da mi je onda bila ova pamet...

Šest savjeta koje bismo savjetovali mlađima sebi

Neki su mlađoj verziji sebe savjetovali i da ne puši i ne pije previše, a neki su dodatno upozoravali da je “novac društvena zamka u koju je vrlo lako upasti” te da “ne donosi odluke koje se temelje na strahu”. Uglavnom su svi imali savjete vezane uz novac i brak.

Objavljeno

|

Kako se riješiti stresa?
foto: Shahariar Lenin/Pixabay

Objavljena je prva studija koja ispituje upravo to: Što biste savjetovali mlađem sebi? Odgovor na to pitanje trebalo bi vam pokazati i na čemu još trebate poraditi u životu.

Tijekom istraživanja, ispitano je stotine ljudi o tome koji bi savjet udijelili sebi ali otprije par godina ili čak desetljeća. Ispitanici su također rekli da su taj savjet počeli primijenjivati kasnije u životu, no bilo bi im draže da su se savjeta držali i ranije jer bi im bilo mnogo lakše.


Savjeti se uglavnom vrte oko ovih šest područja:

  • novac (Štedi novac!)
  • veze (Dobro razmisli uz koga se želiš vezati!)
  • obrazovanje (Završi školu! I svakako odaberi nešto što tebe zanima, a ne što su ti drugi savjetovali jer ćeš na kraju mrziti svoj posao!)
  • poštovanje prema samome sebi (Radi što želiš raditi i ne brini o tome što drugi misle!)
  • životni ciljevi (Ne odustaj! Postavi si ciljeve! Više putuj!)
  • zdravlje (Čuvaj zdravlje!)

“Novac je zamka”

Osim ovih najčešćih savjeta, neki su mlađoj verziji sebe savjetovali i da ne puši i ne pije previše, a neki su dodatno upozoravali da je “novac društvena zamka u koju je vrlo lako upasti” te da “ne donosi odluke koje se temelje na strahu”. Zanimljiv je bio i savjet da će ono što “napravimo dva puta, postati navika te da budemo oprezni što će nam prijeći u naviku”.

Istraživači su na koncu pitali ispitanike slijede li svoje vlastite savjete sada, na što su ovi mahom potvrdno odgovorili – njih čak 65,7 posto. Dodali su i kako su im upravo ti savjeti pomogli da postanu bolje osobe.

Svi imamo žaljenja

Svi ispitanici kazali su da radi nečega žale. To je, čini se, neizostavan dio ljudske prirode. Ideje i izbori koji su u to vrijeme izgledali dobro, kasnije su se možda pokazali groznima.

Istraživanje su proveli profesori Robin Kowalski i Annie McCord sa Sveučilišta Clamson, a rezultati su objavljeni u časopisu Journal of Social Psychology. Ispitanici su bili uglavnom u tridesetim godinama.

“Rezultati studije sugeriraju da bismo trebali dobro razmisliti o tome što bismo savjetovali mlađemu sebi te da će nam upravo ti savjeti olakšati život i pomoći da postanemo onakve osobe kakve želimo biti”, rekla je profesorica McCord.

.

Mozaik

Fotografija bake koja doji unuče izazvala veliku raspravu

Svima koji se zgražaju valja poručiti da ovo nije ništa čudnije nego da jedna vrsta, npr. čovjek, pije mlijeko druge vrste, npr. krave. Ako smo se na to navikli, tad nas ni baka koja doji unuče ne bi trebala previše uzrujavati.

Objavljeno

|

Slika objavljena na Facebook stranici SOS Lactation izazvala je pravu pomutnju na toj društvenoj mreži. Naime, fotografija snimljena u Vijatnamu prikazuje baku kako doji svoje unuče.

Komentatori su se ispod slike javili iz raznih razloga: nekima nije bilo jasno kako je to uopće moguće s obzirom da je baka vjerojatno prošla fertilnu dob i ušla u menopauzu, dok je drugima čitava situacija pomalo neukusna i pitaju se je li uopće u redu da baka doji unuče sve i ako to fizički može.


S obzirom na brojne upite, administratori stranice koja promiče dojenje objasnili su: “Proizvodnja mlijeka se svodi na ponudu i potražnju. Dojke nastavljaju proizvoditi mlijeko dok god postoji potražnja, odnosno dok god dijete ili djeca žele piti to mlijeko. Što se dojenja u menopauzi tiče, dojenje je povezano sa žlijezdom hipofizom na koju ne utječu promjene u menopauzi tako da su i žene koje su prošle promjenu i i zgubile menstruaciju, u mogućnosti dojiti.

Kad je žena jednom uspostavila laktaciju, odnosno počela proizvoditi mlijeko, može laktaciju ponovno pokrenuti i nakon prestanka dojenja. Poznati su slučajevi da su žene dojile djecu koju su posvojile jer su ponovno pokrenule laktaciju nakon što su dojile svoju biološku djecu. Također, iz povijesti je poznato da su prije postojale profesionalne dojilje koje su dojile djecu onih majki koje to iz nekog razloga nisu željele ili mogle.

Što se pak tiče situacije u kojoj baka doji svoje unuče, nama se može činiti neobičnim, no to je uobičajeno u nekim kulturama. Recimo u nekim dijelovima Vijetnama. Svima koji se zgražaju valja poručiti da ovo nije ništa čudnije nego da jedna vrsta, npr. čovjek, pije mlijeko druge vrste, npr. krave. Ako smo se na to navikli, tad nas ni baka koja doji unuče ne bi trebala previše uzrujavati.”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP