Prati nas

Mozaik

Eh, da mi je onda bila ova pamet...

Šest savjeta koje bismo savjetovali mlađima sebi

Neki su mlađoj verziji sebe savjetovali i da ne puši i ne pije previše, a neki su dodatno upozoravali da je “novac društvena zamka u koju je vrlo lako upasti” te da “ne donosi odluke koje se temelje na strahu”. Uglavnom su svi imali savjete vezane uz novac i brak.

Objavljeno

|

Kako se riješiti stresa?
foto: Shahariar Lenin/Pixabay

Objavljena je prva studija koja ispituje upravo to: Što biste savjetovali mlađem sebi? Odgovor na to pitanje trebalo bi vam pokazati i na čemu još trebate poraditi u životu.

Tijekom istraživanja, ispitano je stotine ljudi o tome koji bi savjet udijelili sebi ali otprije par godina ili čak desetljeća. Ispitanici su također rekli da su taj savjet počeli primijenjivati kasnije u životu, no bilo bi im draže da su se savjeta držali i ranije jer bi im bilo mnogo lakše.


Savjeti se uglavnom vrte oko ovih šest područja:

  • novac (Štedi novac!)
  • veze (Dobro razmisli uz koga se želiš vezati!)
  • obrazovanje (Završi školu! I svakako odaberi nešto što tebe zanima, a ne što su ti drugi savjetovali jer ćeš na kraju mrziti svoj posao!)
  • poštovanje prema samome sebi (Radi što želiš raditi i ne brini o tome što drugi misle!)
  • životni ciljevi (Ne odustaj! Postavi si ciljeve! Više putuj!)
  • zdravlje (Čuvaj zdravlje!)

“Novac je zamka”

Osim ovih najčešćih savjeta, neki su mlađoj verziji sebe savjetovali i da ne puši i ne pije previše, a neki su dodatno upozoravali da je “novac društvena zamka u koju je vrlo lako upasti” te da “ne donosi odluke koje se temelje na strahu”. Zanimljiv je bio i savjet da će ono što “napravimo dva puta, postati navika te da budemo oprezni što će nam prijeći u naviku”.

Istraživači su na koncu pitali ispitanike slijede li svoje vlastite savjete sada, na što su ovi mahom potvrdno odgovorili – njih čak 65,7 posto. Dodali su i kako su im upravo ti savjeti pomogli da postanu bolje osobe.

Svi imamo žaljenja

Svi ispitanici kazali su da radi nečega žale. To je, čini se, neizostavan dio ljudske prirode. Ideje i izbori koji su u to vrijeme izgledali dobro, kasnije su se možda pokazali groznima.

Istraživanje su proveli profesori Robin Kowalski i Annie McCord sa Sveučilišta Clamson, a rezultati su objavljeni u časopisu Journal of Social Psychology. Ispitanici su bili uglavnom u tridesetim godinama.

“Rezultati studije sugeriraju da bismo trebali dobro razmisliti o tome što bismo savjetovali mlađemu sebi te da će nam upravo ti savjeti olakšati život i pomoći da postanemo onakve osobe kakve želimo biti”, rekla je profesorica McCord.

.

Mozaik

Za bolji zrak u kući zaboravite biljke i otvorite prozor

Sigurno ste već nišli na ideju da će zrak u vašem domu ili radnom prostoru biti bolji i zdraviji ako u njemu ima biljaka. No ta je zamisao izvađena iz konteksta. Naime, biljke doista čiste zrak, no da biste primijetili bilo kakav učinak, morali biste od svoga stana napraviti pravu đunglu.

Objavljeno

|

Dom ispunjen biljkama vjerojatno je veseliji i ljepši, zbog čega biste se i vi sami mogli osjećati bolje. No biljke neće popraviti kvalitetu zraka u vašem prostoru, bez obzira na uvriježeno mišljenje da neke biljke čiste zrak. Odnosno, biljke bi možda i mogle popraviti zrak u vašoj kući, no da biste to postigli, morali biste imati negdje između 10 i 1.000 biljaka po četvornom metru prostora, piše portal Science Alert.

Tridesetogodišnja studija je pokazala da biljke imaju vrlo malo – ako i uopće – utjecaja na zrak u stanu. Koristeći podatke iz desetak različitih studija u kojima su znanstvenici analizirali zrak u prostorima, došlo se do zaključka da bi u stanu veličine 140 kvadratnih metara trebalo imato oko 680 biljaka ili čak pet po četvornom metru da bi se ostvario isti učinak kakav ima otvoren prozor. No, očito, to baš i nije vrlo mudar način korištenja prostora.


“Ovo je vrlo česta zabluda”, kaže inžinjer eko-sustava Michael Waring sa Sveučilišta Drexel. “Biljke su sjajne, ali one ne čiste zrak dovoljno brzo da bi to imalo neki utjecaj na kvalitetu zraka u vašem domu.”

Ideja o biljkama koje čiste zrak pojavila se 1989. kad su se tom zamisli bavili inžinjeri NASA-e želeći naći način kako da iz zraka svemirske postaje uklone potencijalno opasne i kancerogene spojeve. Tijekom istraživanja, postavili su mnogo biljaka u hermetički zatvoren prostor veličine oko jednog četvornog metra. Rezultati su bili sjajni. Unutar samo jednog dana biljke su uklonile čak 70 posto štetnih zagađivača iz zraka. Ali, mala hermetički zatvorena komora bitno je različita od stvarne okoline unutar neke velike poslovne ili stambene zgrade. Zaključci NASA-ine studije tijekom godina bile su pogrešno interpretirani i izvađeni iz konteksta.

U običnoj zgradi, ustajali zrak se pomoću običnih otvorenih prozora zamjenjuje čistim daleko brže nego bi to bila u stanju učiniti bilo koja količina biljaka. Štoviše, brzina kojom bilje čiste zrak toliko je mala da je gotovo irelevantna.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP