Prati nas

Mozaik

Eh, da mi je onda bila ova pamet...

Šest savjeta koje bismo savjetovali mlađima sebi

Neki su mlađoj verziji sebe savjetovali i da ne puši i ne pije previše, a neki su dodatno upozoravali da je “novac društvena zamka u koju je vrlo lako upasti” te da “ne donosi odluke koje se temelje na strahu”. Uglavnom su svi imali savjete vezane uz novac i brak.

Objavljeno

|

Kako se riješiti stresa?
foto: Shahariar Lenin/Pixabay

Objavljena je prva studija koja ispituje upravo to: Što biste savjetovali mlađem sebi? Odgovor na to pitanje trebalo bi vam pokazati i na čemu još trebate poraditi u životu.

Tijekom istraživanja, ispitano je stotine ljudi o tome koji bi savjet udijelili sebi ali otprije par godina ili čak desetljeća. Ispitanici su također rekli da su taj savjet počeli primijenjivati kasnije u životu, no bilo bi im draže da su se savjeta držali i ranije jer bi im bilo mnogo lakše.

Savjeti se uglavnom vrte oko ovih šest područja:

  • novac (Štedi novac!)
  • veze (Dobro razmisli uz koga se želiš vezati!)
  • obrazovanje (Završi školu! I svakako odaberi nešto što tebe zanima, a ne što su ti drugi savjetovali jer ćeš na kraju mrziti svoj posao!)
  • poštovanje prema samome sebi (Radi što želiš raditi i ne brini o tome što drugi misle!)
  • životni ciljevi (Ne odustaj! Postavi si ciljeve! Više putuj!)
  • zdravlje (Čuvaj zdravlje!)

“Novac je zamka”

Osim ovih najčešćih savjeta, neki su mlađoj verziji sebe savjetovali i da ne puši i ne pije previše, a neki su dodatno upozoravali da je “novac društvena zamka u koju je vrlo lako upasti” te da “ne donosi odluke koje se temelje na strahu”. Zanimljiv je bio i savjet da će ono što “napravimo dva puta, postati navika te da budemo oprezni što će nam prijeći u naviku”.

Istraživači su na koncu pitali ispitanike slijede li svoje vlastite savjete sada, na što su ovi mahom potvrdno odgovorili – njih čak 65,7 posto. Dodali su i kako su im upravo ti savjeti pomogli da postanu bolje osobe.

Svi imamo žaljenja

Svi ispitanici kazali su da radi nečega žale. To je, čini se, neizostavan dio ljudske prirode. Ideje i izbori koji su u to vrijeme izgledali dobro, kasnije su se možda pokazali groznima.

Istraživanje su proveli profesori Robin Kowalski i Annie McCord sa Sveučilišta Clamson, a rezultati su objavljeni u časopisu Journal of Social Psychology. Ispitanici su bili uglavnom u tridesetim godinama.

“Rezultati studije sugeriraju da bismo trebali dobro razmisliti o tome što bismo savjetovali mlađemu sebi te da će nam upravo ti savjeti olakšati život i pomoći da postanemo onakve osobe kakve želimo biti”, rekla je profesorica McCord.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.